ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Безогледно харчене на 50-милионния заем с неизпълнени договори и надплатена свършена работа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:17 / 17.06.2010Коментари (30)6574
© Plovdiv24.bg
"Райко Даскалов" (Малката Главна) трябваше да бъде довършена с парите от 50-милионния заем, но не стигнаха
Малко преди бившите централни хали - сега търговски център, новите цветни турски павета и плочки свършват и ул. "Райко Даскалов" продължава до подлеза на бул. "Шести септември" и оттам до Пешеходния мост с кръпка до кръпка върху остарелия асфалт. Ремонтът от 50-милионния заем, теглен от Иван Чомаков, трябваше да обнови цялата улица. Определените пари за ремонта не стигнаха и той спря преди края.

"Така е с много от обектите, предвидени за реконструкция с парите от заема - работа наполовина. Сключен договор за една сума да се свършат неща, а после се оказва, че тя не достига. То от началото се е знаело, но навярно е имало обещания, надежди, уговорки за доплащания. Недоказуеми са нещата, но пък твърде прозрачни", обясни схемата по харченето на заема общинският съветник Любозар Фратев пред репортер на Plovdiv24.bg.

Той е председател на комисията по контрола за изразходването на 50-те милиона и само след седмица ще представи отчета за работата й. И предишният Общински съвет сформирал подобна комисия, но тя не само че не заработила, но не се събрала дори и веднъж.

Много трудно се достигала информацията. При последния изискан от кмета отчет той представил само числа: планирано - изхарчено. "Никой не поставя въпроса какъв е предметът на договор - целта не е да се изхарчат парите, а да се свърши определена работа с тях", отбеляза Фратев.

Сега започващото разширение на бул. "Марица-юг" от  "Васил Априлов" до Пешеходния мост ще струва около 2,5 милиона. За втори път са заложени пари за отсечката между моста на Герджика, докъдето е трябвало да стигне реконструкцията от Чомаковия заем, и Пешеходния, където е спряла.  

Преди дни в комисията дошли представители на консорциума "Инжстрой" - "Драгиев и ко", оставил недовършена работата и по този проект, и по разширението на бул. "Руски", което по договор трябвало да обхване и западното платно в отсечката от "Данаил Николаев" до "Шести септември". Обяснявали колко много допълнителна работа са свършили и как за нея трябвало да им се изплатят още около 2,5 млн. лв. при подписан договор за около 1,5 млн. лв. "Кой е луд - който яде баницата или който му я дава? Този, който е подписал договор, се е съгласил да свърши определена работа за определени пари. Да му е мислил тогава" - категоричен е Фратев и дори предлага не да се доплаща на фирмите, а общината дори да си търси неустойките за несвършената работа.

Никак не бил пипнат "Васил Априлов", а според договорите по заема в отсечката от "Пещерско шосе" до "Шести септември" трябвало да бъде изпълнен пълен инженеринг. "Ама как може за 680 хиляди лева да се свърши това?" - питали договорилите се. "Да де, ама като не може, защо се подписахте?", е контравъпросът на Фратев. 

Все поради свършилите наполовина пари, уж предназначени за цялото, незавършени останали и "Коматевско шосе", и "Елин Пелин" в Прослав, и "Богомил", и "Кап. Георги Цанев". Председателят на комисията по контрола определя това като нарушение на закона за обществените поръчки. Потърпевши са данъкоплатците, от чиито джобове от тази година с първите 4 милиона лева ще започне погасяването на заема, който ще се изплаща чак до 2021 г.

За качеството на извършените ремонти едва ли може да се добие представа отдругаде, освен от читателските коментари в Plovdiv24.bg. Сформираните от общината технически комисии за проверка рапортували "Отлично!", а по обявеното от Общинския съвет обществено обсъждане, придружено с пълен списък на реконструираните улици, чиновниците отговорили на Фратев, че са подадени само два сигнала, ама не знаели за какво точно.

Предстои тегленето на още един заем - в размер на 30 млн. лв., за вътрешнокварталните улици. Той дори трябваше вече да е изтеглен, ако Симеон Дянков не му беше ударил спирачката и с това предизвика нова порция гняв от пловдивските управляващи.

"Тази сутрин пътувах с такси занасам и шофьорът, който ругаеше дупките по пътя, ме попита защо така сме се разбързали да теглим нов заем. Спокойно, момчета, не бързайте толкоз!" - призова общинският съветник Бойко Боев от ГЕРБ на последната сесия, когато управляващите сипеха словесен огън и жупел по Дянков и дори му искаха оставката.

"Как може тук да ни занимавате с някакъвси таксиметров шофьор, който и представа си няма от стратегическите неща за Пловдив", възмути се младият на години, но натрупал солиден партиен стаж във ВМРО Слави Георгиев.


Още по темата: общо новини по темата: 12
07.08.2020 »
14.05.2020 »
01.01.2011 »
13.12.2010 »
25.10.2010 »
24.06.2010 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Корупцията е заложена в абсолютно непрозрачната и неясна схема на обществените поръчки. Още от публикуването им се искат някакви огромни суми за закупуване на документацията, както и финансови гаранции. Следва условието цялата работа да се свърши от една фирма, което облагодетелства по големите фирми и елиминира фирмите с по-тясна специализация. След това по някакви имагинерни критери без участието на специалисти се вземат решения от хора, които хабер си нямат от материята. Накрая се избира не най ефективният икономически вариант, а най икономичният, пак поради липсата на компетентни хора и ясни критерии. И след това започва ходенето по мъките
+1
 
 
Браво на Любозар Фратев! Добре ги е стиснал за гушата тези мошеници! Лошото е, че все пак ще им се размине на лапачите.
+3
 
 
Още берем ядовете на най-корумпирания кмет на Пловдив за всички времена- др. Иван Чомаков.
+3
 
 
Само в нашата страна стават такива работи.....
-2
 
 
Какво лошо видя в израза "стратегическите неща за Пловдив"?Не можеш да схванеш смисъла ли?Има се предвид,че въпросният заем(30млн) ще придаде нов облик на града,ще се отворят работни места и малко по малко ще се развиваме,това се има предвид под "стратегия".Защото всеки бизнес имам нужда от капитал,от инвестиции(собствени или привлечени).Собственият капитал Община Пловдив си го привлича от данъците+евентуалното изграждане на Синя Зона+развитието и контролирането на Общинска охрана(такси,глоби и т.н),развитие на туризма.Въпросът е откъде да се набави чужд,привлечен капитал за да се направи нещо наистина значимо за Пловдив.Отговорът е ясен и еднозначен-от банкова финансова институция.При ясни условия,ниски лихви и т.н,не виждам причина защо да не рискуваме със заема!
0
 
 
Да пиша възмутени дълги коментари по такава тематика вече няма смисъл. Смисъл има като видя някой от бъркалите в кацата (а това са обшинските съвети преди и тази част от сегашния, която иска нов заем + кметовете) и да го заплюя в лицето. Само че много малко от тях вече се появяват по Главната. Защото знаят мнението на пловдивчани. Затова са вечно в отпуск и кметът и заместниците и съветници... Важното е на следващите избори партии като СДС, ВМРО, БСП и прочее номенклатурчици да не получат нито едно място в Общинския съвет. А това, драги съграждани означава само едно - ВИСОКА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ! Опичайте си акъла и да сте на линия в избирателния ден! :)
+1
 
 
Имайте на предвид, че поне половината неща от този заем се осъществиха не по времето на Чомака, а от главния сега действащ боклук Главчо Атанасов и малките боклуци около него като главния инж. на общината Тошо Пашов. Същите тези боклуци и крадци искат нов заем за да сключат договори със същите крадливи фирми. Аз съм по-принцип много възпитан човек, но отвращението ми и презрението ми е толкова огромно, че не мога просто да пиша с добър и умерен тон за хора, които всяка секунда плюят на мен, детето ми, жена ми, брат ми, баща ми, майка ми, всичките ми роднини и приятели, всички пловдивчани. Те ни се плезят, ограбват ни и ни се подиграват дори не толкова прикрито.
+2
 
 
Е браво бе г-да общинари,най на края да ни обясните това което едва ли има пловдивчанин който да не знае как се изпълняват договорите които сключва общината.Винаги печели най "добрата" оферта с най-добрия срок за изпълнение,и какво става после анекси,анекси...и нито е довършено нито евтино за данъкоплатците като мен.И каква е ползата от комисии като тази от статията,може би за недовършената работа някой ще бъде санкциониран/в което много се съмнявам/,просто ще отчете факти за които всички знаем.Едва ли има договор в който да няма неустойки за неизпълнение на поетите ангажименти.Но докато в общината се правят на разсеяни и с лека ръка препописват анекси които са в интерес на изпълнителя/или не само/ще е така.А от измислени комисии които правят само констатации никакъв смисъл. Прокуратура и съд,така е в белите стани,ама нейсе....
+2
 
 
"стратегическите неща за Пловдив" е израз, който сам по себе си показва нивото на част от нашите общински съветници... "Някакъв си таксиметров шофьор" също не остава по-назад, но пък какво разбираме ние, раята...
+3
 
 
Никога няма да се оправим с тези политически боричкания и подлагане на подводни камъни. Какво се оказа?!? Синята крепост Пловдив е управлявана с години от червени боклуци като Чомаков и Славчо, обслужващи партийни фирми, като последният в момента е в отпуска, за да гледа световното... (оставям го без коментар). Все повече се убеждавам, че трябва нова конституция и нови хора в управлението на България и общините. Иначе си правим нов бардак със старите к****! Заемче ще теглите?!? За какво? За да четем след няколко години колко улици са недовършени и колко милиона са откраднати?!?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: