Бежанският натиск се засилва непрекъснато, местата за настаняване в Пловдив могат бързо да свършат

Автор: Диана Бикова
Коментари (1)
11:15 / 08.03.2022
7759
Натискът от бежанци от Украйна се засилва непрекъснато, но ако няма държавна помощ, на местните власти ще им бъде много трудно да реагират. Това е констатацията от пресконференцията на Координационното звено, което бе сформирано в Пловдив в помощ на бежанците от Украйна. Хора, търсещи и предлагащи помощ, могат да звънят на телефон 0800 112 32, разкрит към община Пловдив още в началото на пандемията от ковид, съобщи зам.-кметът по социална политика Георги Титюков, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

В Пловдив вече са пристигнали десетки украински граждани, сред които бременна в 9-ия месец жена, както и дете с хранителни проблеми. Настанени са в студентските общежития на пловдивските вузове и социалните домове. Към момента все още има свободни стаи, но е вероятно ресурсът много бързо да се изчерпи и затова от община Пловдив помолиха хотелиерите, които смятат да се включат в националната програма, да подадат информация. Пловдивска строителна компания е обявила, че предоставя своя хотел в Равногор за украинските бежанци.

В Младежкия център предстои да започне курс по български език за украинци, който ще се води от преподавател по украински и руски от Пловдивския университет. 

Получаването на бежански статут е дълъг процес и отнема между 3 и 6 месеца. Без да имат такъв, бежанците не могат да ползват медицинска помощ с изключение на спешна, а украинчетата не могат да бъдат записани в българска детска градина или училище, допълни зам.-кметът по образование Стефан Стоянов

Иначе в пловдивските детски заведения в момента има около 100 свободни места, а в училищата има достатъчно места. Проблемът е, че трябва да имат статут, а мнозина от пристигащите са дошли без документи и буквално с дрехите на гърба си. 

Възможностите за украинците са да получат временен или хуманитарен статут на бежанец, като единствената разлика е, че едните могат да пътуват свободно в страните от ЕС, а другите - пътуват за определен период от време.

Ако хората кандидатстват по общинската наредба за подкрепа на бежанци, ще получат временна закрила, но ще се реши проблемът със записването в учебни и детски заведения. 

Според шефа на общинската дирекция "Здравеопазване" д-р Калин Калинов, държавата трябва да одобри нов алгоритъм, касаещ бежанците от Украйна.

"Нито един медик не отказва помощ. Но, давам пример - лечението на един онкоболен понякога струва няколко хиляди на ден. Ако има няколко такива пациенти, КОЦ няма да може да ги поеме", обясни Калинов. 

Друг проблем е разликата в имунизационните календари на България и Украйна, което означава, че дете украинче не може да бъде записано в обща група в детската градина, от една страна - да не бъде заплаха, и в същото време - да бъде защитено. 

До вчера пристигналите у нас украински бежанци са били 21 000. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!


Виж коментарите (1)

Още по темата (4443):
29.04.2024 В Пловдив заработи център за бежанци и мигранти
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанин измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).