ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Арт инсталация на "Капана Фест" представя устойчивото домакинство
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:42 / 14.06.2023Коментари (0)2997
©
С артистичната творба Bosch Домакински уреди България провокира вниманието на обществото за отговорно използване на ресурсите у дома

В рамките на Капана Фест от 14 до 18 юни т.г., когато музиката и творчеството ще завладеят най-стария жив град в Европа, пловдивчани и гостите на фестивала ще бъдат провокирани чрез специална арт инсталация, да преживеят посланието за устойчив начин на живот у дома. Творбата е разположена в близост до входа от страната на Централна поща и предполага взаимодействие със зрителя. В основата й е планетата Земя, която поставя акцент върху опазването на околната среда чрез разумното използване на ресурси и отговорността на хората към природата. Арт инсталацията се експонира от Bosch Домакински уреди България по повод  Световния ден на околната среда, който се отбеляза 5 юни. Творческата концепция представлява двустранна конструкция, символизираща дома, която ангажира зрителя с посланието на бранда "Живей устойчиво #LikeABosch!“.

"През последните години терминът "устойчивост“ навлезе изключително бързо и се употребява много широко в различни сфери, защото все повече се налагат еко културата и зелените решения. Всичко това дава възможности не само да опазваме околната среда, но и да живеем, без да се лишаваме от удобства, като същевременно не харчим повече за ресурси“, казва изпълнителният директор на Bosch Домакински уреди България инж. Ивайло Рашев. Според него всеки трябва да живее с отношение за това, което потребява. Един от основните проблеми в световен мащаб е изхвърлянето на близо една трета от произведената храна или над 1,3 млрд. тона годишно, с които могат да се изхранят повече от 800 млн. гладуващи.

Друг тревожен факт са климатичните промени, влияние на които оказва въглеродният отпечатък. Според данните 73% от потребяваната енергия идва от изкопаеми източници, което води до глобални екологични изменения. Това означава прекомерна експлоатация на ресурси, които един ден може да се изчерпят и  от друга страна отделят голямо количество парникови газове в атмосферата.

Във фокуса на устойчивия начин на живот е разумното потребление на най-ценния ресурс – водата, до която нямат достъп повече от 2 млрд. души на планетата. Все повече се откроява и проблемът с ел
©
ектрическите и електронните отпадъци, като през 2020 г. в Европейския съюз от тях са събрани  10,3 кг. на човек.

"Като водещ производител в света, ние поехме нашата отговорност в няколко направления. Вече три години развитието и производството ни са неутрални по отношение на въглерода и осигуряваме 83% от потреблението си със зелена енергия. И разбира се, даваме зелени решения на клиентите ни чрез електроуредите в домакинството. Те им позволяват да пестят ресурси – ток, вода и препарати, но без да се ограничават. С уредите ни от най-високия енергийно – ефективен клас А, се пести енергия, без потребителите да се ограничават, а с новите перални машини се използва до 38% по-малко препарат и до 50% по-малко вода при всеки цикъл. Някои наши уреди  вече са изработени от близо 64% рециклирана пластмаса и в 100% рециклируема опаковка. Всичко това показва, че подходящият домакински уред може да помогне да живееш устойчиво“ , коментира инж. Рашев. Според него  всяка стъпка в утвърждаване на устойчивостта като култура, начин на поведение и мислене си струва повече от всякога, защото времето за иновации и пестенето на ресурси е днес.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Европейски избори 2024
Облагородяват Градската градина
Агресия между шофьори в Пловдив
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: