ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Археологическият музей е готов за Панагюрското си златно съкровище
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:46 / 10.04.2010Коментари (15)4754
© Plovdiv24.bg
Като в номиниран за "Оскар" американски екшън се разиграха събитията пред Археологическия музей рано следобед в сряда.

Бронирана камионетка. Конвоиращи полицейски коли. Кратки сирени. Изсипа се въоръжена до зъби охрана. Смъкна сандъчетата. Пред малкото втрещени погледи те за секунди изчезнаха в тайните трезори.

Над шейсет от най-ценните български съкровища бяха в тези сандъчета. Златни и сребърни съдове, накити, оръжия и брони на древни тракийски владетели. Всичко това е собственост на Археологическия музей в Пловдив, която след повече от трийсет и пет години се връща отново в дома си. Скоро всичко това ще бъде достъпно за очите на пловдивчани и ще привлича туристи отвсякъде. Кога и какво точно ще се случи - директорът на музея Костадин Кисьов разказва пред Plovdiv24.bg.

- Г-н Кисьов, само преди седмица кметът Славчо Атанасов инспектира музея и заедно с него ни обяснявахте как водите тиха дипломация да си върнете най-ценните съкровища, а ето, че част от тях са вече в трезорите. Кога ще дойде и Панагюрското съкровище?

- Преговорите не са спирали. Не шумим излишно, за да не ги провалим с необмислен ход. Панагюрското златно съкровище си е наше, но откакто са ни го взели през 1974 г. не се е връщало тук, макар че е обиколило десетки страни по света. С много министри са водени преговори. Все казваха, че няма да можем да го опазим, защото музеят ни е зле, че нямаме охрана на ниво. Е, сега вече това оправдание отпадна. Ние имаме най- хубавият музей.

- Наистина ли?

- Да. Обиколил съм много световни музеи и всички в България. Нашият обновен музей е единственият в страната, който отговаря на най-високите европейски стандарти. Той е уникален...

- Кое му е уникалното?

- Всичко. Имаме най-модерната охранителна система и най-добрата климатизация - и зиме, и лете, в най-големите студове и в най-страховитите жеги температурата ще е осемнайсет градуса. Разполагаме с два декара подземно хранилище, където ще съхраняваме деветдесет и пет хиляди от експонатите. Никога никого - извън пряко ангажираните служители, няма да допусна там. Другите пет хиляди ценности ще са пред погледите на посетителите в постоянните експозиции. Ще имаме и две зали за временни изложби, където ще сменяме експонатите през четири месеца .

- Къде ще изложите Панагюрското съкровище?

- В специалната златна зала, където винаги е било. Само допреди година тя приличаше на руина, но сега е съвсем възстановена в първоначалния й автентичен вид и е дори много по-бляскава, защото съвременните средства за експониране заедно със самите витрини дават много по-големи възможности. Отляво ще се влиза в по-малка зала, където ще изложим историята на монетосеченето в древния Филипопол от самото начало до края му. В новото остъклено помещение зад съкровищата ще има богата колекция на ценни археологически находки от нашия град. Върху о громно пано ще е картата, която ще показва как е изглеждал Филипопол от І до ІV век - с неговите главни обществени и религиозни сгради. В кинозалата пък всеки ще може да види историята на филм. За да провокираме непрестанно интереса на пловдивчани, ще каним експозиции и от чужбина. Вече съм договорил в края на годината да ни гостуват с изложби Археологическият музей на швейцарския град Базел и Националният гръцки музей по нумизматика в Атина, който ще ни предостави най-ценните си монети. Подобно нещо в България не е правено.

- Кога музеят ще отвори врати?

- Кметът каза - до края да юли. Потвърждавам. Но си запазвам резерви и за септември, защото не зависи нито само от кмета, нито от мен. Общината изпълни изцяло ангажиментите си. Пое финансирането от близо три милиона лева, никой друг не е дал и стотинка. Строителните работи приключиха. Сега монтираме витрините. Сложно е - кой експонат къде, как и с каква охрана да е. Музеят е от национално значение и за окончателното му пускане ще се чакат разрешителни от Министерството на културата и МВР.

- Достъпен ли ще е за посетителите?

- В продължение една на година след откриването входът ще е безплатен за абсолютно всички пловдивчани. Така ще си остане и след това за учениците и пенсионерите. За другите посетители билетите ще са от един до три лева, може би и пет - за чужденци, а може би не. Още не сме уточнявали.

- Не е ли много евтино за такива ценности?

- Не сме лакоми. Искаме колкото се може повече хора да се докоснат до красотата, историята и културата на нашия древен град. Не искаме да печелим от парите за билети. Ако нашият музей доведе повече туристи, ще спечели Пловдив.



Още по темата: общо новини по темата: 31
20.03.2011 »
29.12.2010 »
16.11.2010 »
16.11.2010 »
18.10.2010 »
18.10.2010 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Безумието "цена за чужденци", докога ще се излагаме така ???"може би и пет - за чужденци"
0
 
 
Дано да видим Панафюрското златно съкровище в Пловдив и браво на всички за свършената работа поне първите 2-3 месеца музея сигурно ще е претъпкан и дано така да бъде и много за напред
+1
 
 
Страхотна новина, жалко, че музея ще отвори чак през лятото. Мислех да го посетим на 6 май, събрали сме се една мощна група от 30 човека за през празниците ...
0
 
 
браво!!! ще привлече страшно много чужденци
0
 
 
поздравление на хората които са си направили труда да върнат пренадлежащото на пловдив съкровище.
+1
 
 
Като ученик съм бил в музея и над 30 години пазя спомените за колесницата и копието на Панагюрското съкровище!Един от най-старите градове в Европа просто е ДЛЪЖЕН да има исторически музей!Определено ще го посетя веднага след откриването му!
0
 
 
Ох, с какво нетърпение очаквам да се случи това дълго, дълго чакано от всички нас събитие! Ще стискам палци за да бъдат спазени всички срокове! Ще бъде перлата на нашия град!
0
 
 
На всяка цена трябва да се направи магазин за сувенири и то не какви, а хубави и стойностни. Всеки ще си купи за себе си и за подарък. По закон няма право да има разделение на местна и чуждистранна такса.
Сподели какво ново....
на 10.04.2010 г.
+1
 
 
Желая успех на музея!Като пловдивчанин новината за възраждането на археологически музей Пловдив само може да ме радва.Дай Боже повече туристи да посетят Пловдив,за да видят тези съкровища!Само не мога да разбера каква е тази цена за чужденци!?Навсякъде ,където съм бил има обикновено 3 цени- за посетители,учащи (и пенсионери над 65 г.) и групи.Никъде няма такова разделение-местни и чужди!В случая разликата се предвижда да бъде 2 лв,но според мен музеят само може да загуби от такова разделение!А Британският музей дори е безплатен,просто на входа има прозрачни кутии за дарения.Музеят не трябва да бъде търговско дружество,той трябва да привлича туристите,които идвайки в града ,ще харчат пари- за храна,сувенири,хотели,транспорт.а иначе музеят може да печели и то добре,ако има диплянки или книги с хубави репродукции на ценните експонати.
СВЕЩЕНОТО ЧЕРНО-БЯЛО РАЙЕ СЕ НАДЯВА НЕ НА ТЯЛОТО, А НА ДУШАТА! И ТО НЕ СЕ ПРОДАВА И НЕ СЕ ПОДАРЯВА: ЗА НЕГО СЕ ВОЮВА, ЗА ДА ГО ЗАСЛУЖИШ ПРЕД ТЕЗИ ФЕНОВЕ, КОИТО НАЙ-ДОБРЕ ЗНАЯТ ЦЕНАТА МУ!
на 10.04.2010 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: