ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Апел: Не разрушавайте тази култова пловдивска кръчма!
Автор: Диана Бикова 18:50 / 28.05.2022Коментари (6)27831
© Plovdiv24.bg
Пловдивчани апелират култовата кръчма "Водолаза" да не се разрушава и да се остави пазара със сергиите за пресни плодове и зеленчуци на ул. "Младежка". Призивът е отправен в Отворено писмо до Plovdiv24.bg и до кмета на Община Пловдив Здравко Димитров, кмета на район "Централен" Георги Стаменов и областния управител Йордан Иванов. Цените във "Водолаза" са "народни" и поносими за жителите на квартала, а на пазара - сред най-достъпните в града за хората от третата възраст, се изтъква в апела.

Публикуваме Отвореното писмо без редакторска намеса:

"До

Здравко Димитров - кмет на Община Пловдив

Георги Стаменов - кмет на Район централен

Йордан Иванов -Oбластен управител

Отворено писмо

Уважаеми господа,

Изминаха близо две години откакто ВАС прекрати концесията на фирма "Тика" ЕООД и върна терена представляващ пешеходна алея на улица "Младежка" във владение на Община Пловдив. Когато това се случи, се надявах, че едно от най-спокойните кътчета на града, отдалечено от шумните и суетни места, ще бъде запазено още дълго време. Тези мои очаквания се основаваха на мнението и виждането ми за Община Пловдив и Район "Централен", които трябва се грижат именно за гражданите, спазвайки основния закон за България – Конституцията и издигайки като върховен принцип правата на личността.

Преди година ни беше представен нов проект от Георги Стаменов – кмет на Район "Централен". Планът включва отстраняването на пазара и други удобства. В него се предвижда включването на нови паркове, озеленяване, както и паркоместа. Разбира се, идеята не се хареса на голяма част от гражданите, тъй като на същото това място има вече предвидените в плана приспособления. Предвид обстоятелствата, гражданите и собствениците на магазините протестираха. Поради това премахването на голяма част от сергиите на пазара беше отложено, а друга част от тях, преместени само от едната страна. Като тези действия ме наведоха на мисълта, че Община Пловдив може да е проявила съчувствие и разбиране.

По-голямото разочарование настъпи преди около месец, когато разбрах, че търговците на пазара са получили заповед за премахване на сергиите. Също така се чу за оплакване от живущи в района жители относно шум, който бил идвал от пазара и най-вече от ресторант "Водолаза", който, видиш ли, е голям проблем за някой – някой, който никой не знае кой е реално. Смятам това за абсурден спектакъл по некачествен сценарий и поредната скалъпена история в полза нечии интереси.

В близост до улица "Младежка" и пазара живеят основно възрастни жители (това се знае и може да бъде проверено, а и се подразбира от факта, че наоколо има само стари блокове). На същият този ресторант се събират възрастни хора от квартал, а дори и млади семейства, които не само се възползват от достъпните цени в менюто, но и са създали своя среда за комуникация на това място.

Аз съм на 23 години и минавам всеки ден през въпросното заведение и познавам всеки един човек, който сяда там. Израснала съм в този квартал, моите баба и дядо също живеят в близост. Клиентите в ресторанта ходят там, защото, както споменах, са на възраст и може би това е едно от нещата, които им е останало като забавление и разтуха. А Вие, уважаеми господа, искате да отнемете това удоволствие на хората?!

Ресторант "Водолоза" е може би последното такова заведение, останало в града ни. Там цените са "народни", а отношението – човешко, създаващо уют. Собствениците на заведението разработват ресторанта, въпреки че и те са на възраст, което според мен е похвално, че те успяват да работят и правят всичко по – силите си да запазят и развият собственото си ресторантче. Имам лични впечатления от собствениците и знам колко труд и грижи полагат – предлагат винаги прясна и хубава храна. Впечатляват ме и усилията им да създадат чиста и прилична кухня, за която собственикът е инвестирал сериозна за неговите възможности сума пари - за да постави възможно най-добрата вентилация и аспиратори, за да е чист въздухът.

Ако този планиран проект се осъществи и мястото бъде съборено, ще бъде много жалко – голяма загуба не само за микросредата, но и за града. В този ред на мисли, независимо от сценарии, планирани и разработени от хора с интереси в района, мога да ви уверя, че за толкова години никога не съм чула да има скандали или още по-малко силна музика както на много други места.

На пазара продават продукти – плодове, зеленчуци и т.н, предимно възрастни хора, които са производители и по този начин изкарват прехраната си. Цените на пазар "Младежка" са едни от най-евтините и достъпни в града и купуването от там поощрява добрите послания и помага на хората в третата възраст, които са в нужда. А създава и една благословена атмосфера на приемственост на ценностите между поколенията.

Уважаеми господин Здравко Димитров,

Считам, че Вие може да ме разберете добре, тъй като Вие и Вашето прекрасно и уважавано семейство сте живеели дълги години точно в тази част на града. Със сигурност добре знаете колко е спокоен и уреден именно в тази си част градът ни, в точност около пазар "Младежка". Най-малкото от което имаме нужда е застрояване, промяна, навалици от хора и автомобили.

Относно проекта в частта му с озеленяването и парковете, смятам, че е абсурдно и това се дължи на факта, че на въпросното място до пазара има два големи парка с детски площадки, достатъчно зеленина, пейки, както и детски градини. В района има всичко неоходимо, а именно и огромна площ за разходки, развлечение за децата и едни много достъпн цени на продукти, предоставяни от много мили хора, които от това се издържат.

Ние, живеещите в района, нямаме нужда от нов център на града, защото такъв си имаме, а именно "главната Пловдив", имаме си и Братска могила, градска градина и още много места, които имат възможност да се превърнат в обект на посещаемост. Но не и това място, тук хората живеят, издържат се и си осигуряват достъпни хранителни продукти, отгледани по "стар", традиционен за България начин. Хората тук нямат нужда от заведения и шум, а спокойствие, каквото досега винаги е имало точно на това място. Във въпросния квартал основно живеещите са хора на възраст и смятам, че проектът, който ни бе представен, не е подходящ точно в този район.

Идейният проект на ул. "Младежка" включва след ул. "Славейков" да бъдат обособени места за паркиране: "В посока бул. "Копривщица" са предвидени няколко детски площадки и зони за отдих и почивка. След ул. "Славейков" са обособени места за паркиране, както и четири къта за пазар. Той ще бъде тип Фермерски пазар - в определен ден, в рамките на 3-4 часа, производители ще предлагат своя био и натурални продукти от градината.".

С цялото ми уважение, господин Стаменов, но това го приемам като подигравка спрямо гражданите. На същата тази улица, както и на пазар "Младежка" има достатъчно паркоместа, на които ние живущите спираме спокойно, тъй като това е от малкото останали места в град Пловдив, където в района няма обозначена "Синя Зона" или зона "Паркинг". Ще се повторя, но отново ще задам въпроса:  "Нима това не отговаря на нечий интереси"?

Проектът за реконструкция на ул. "Младежка", разработен по поръчка на кмета на район "Централен" Георги Стаменов, ме озадачава, тъй като, както казах и ще се повторя, има няколко детски площадки. Обособените места, които са предвидени за паркиране на въпросната улица, ги има и сега, но не са платени и считам за нужно да обясните нуждата от това те да се превърнат в такива?!

Споменато е, че ще има пазар, който ще бъде тип "Фермерски", каквото и да означава това, от производители, които предлагат "натурални продукти". Считам това за абсолютно ненужно поради факта, че вече съществува такъв пазар дори и без обозначението "Фермерски", но хората, които в момента търгуват там от години наред, са производители и така или иначе продават абсолютно натурални продукти на достъпни цени.

Не виждам нуждата от това да се изгонят производители, които от години са се установили там и са познати вече на всички живущи. Друго, което се предвижда, е същият този пазар да е достъпен в определен ден, в определен час...... ?!

Уважаеми господа,

Вие направихте ли си труда при създаването на този т.нар. "идеен проект" да се заинтересувате и да проучите по-голямата част от жителите , които живеят в района в каква възрастова група са?! Ако не сте, аз вече го направих и както вече споменах блоковете, които са много на брой, са доста стари и в тях живеят хора, които са там от години и повечето са наследени и от техните родители, които са имали навремето къщи на същото място.

И в случая, предвиденият пазар в проекта, работейки за по няколко часа в определен ден, не мисля че би бил подходящ, тъй като повечето сме свикнали да можем да си набавяме необходимото всекидневно от сутрин до вечер от пазар "Младежка" и магазините в близост. Този модел , който предвижда проекта - работещ в определени часове, много ми напомня едно време, мисля че ще се сетите за кое време точно говоря, когато нашите родители е трябвало в определен ден и час да чакат и се редят, за да си закупят продукти.

Поради всичко изложено до тук, уважаеми кмет на Пловдив, Ви моля да отмените заповедите за премахване на пазара и да оттеглите проекта, който Георги Стаменов представи. Не съм запозната с финансирането от европрограмите , които ще получите, но искам да запазя уважението и добрия тон и да не задавам въпроси като този "Нима някой има нужда от тези пари, повече от хората, които с труд си вадят едвам неоходимото? Нима имаме нужда да се отпускат толкова пари за проект, който включва озеленяване и паркове на място, където вече има такива?". Не искам отговори на тези въпроси.

Към Вас се обръщам с молба да проявите съпричастност към гражданите на Пловдив.

Смятам, че затова заемате тази длъжност и ние хората сме ви избрали, за да защитавате и закриляте нас, гражданите, и това което толкова години сме съхранили, а не за да задоволявате интересите на определени лица с позиции.

Ние знаем, че не можем да застанем срещу вас и още по-малко да търсим правата си в съда, защото сме наясно, че въпросната земя, където се намира всичко от изложеното по-горе, за което се борим - е ваша собственост. Но все пак пазарът, както и заведението, което споменахме, и всичко в близост го има много преди това, когато мястото беше и частна собственост и няколко пъти се е прехвърляла собствеността.

Затова Ви молим да проявите съпричастност и разбиране към гражданите, които живеят там . Както и да спазвате Конституцията, която казва в чл.16 , че трудът се гарантира и защитава от закона. Също и основно закрепено правило за правата и интересите на гражданите.

Благодаря Ви!"


Още по темата: общо новини по темата: 20
08.10.2023 »
29.10.2022 »
19.10.2022 »
16.03.2022 »
15.03.2022 »
21.06.2021 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Айде стига тъпотии. С тая Кръчма Храната е под всякаква критика . Знаете ли с какви продукти и в какви условия се приготвя ? Отделно е сбирщайн на Алко-Орки които квичат , бият се , карат се и какво ли още не . Айде малко по сериозно вече . Да я затварят тази дупка най-накрая за пазарчето съм съгласен пе трябва да остане но не и тази ДУПКА
0
 
 
ТО Е ЯСНО КВО ИСКАТ МАЛОУМНИТЕ ИБЩИНАРИ! ОБЛАГОРОДЯВАНЕ, НОВИ ПАРКОВЕ(КЪДЕ ТОЧНО) И НОВИ ПАРКО МЕСТААА! ПЛАТЕНИИИ!
0
 
 
Това е една най-обикновена квартална,долнопробна,мръсна кръчма,която е наистина *символ* на квартала!Интересно колко е *платата* на санитарните инспектори при посещението и?И младия момък да е е от ония с изцъклените погледи,по цял ден кибичещи алкохолици?Само един път да минеш и ще ти се отварти от всичко там!
+3
 
 
Не живея точно там, но в района. Не знам какво искат от тази улица и кому е нужно всичко това. Надявам се да се вслушат в гражданите. Това е едно от наистина най-спокойните останали места. Почти изцяло старото строителство и осигурени доволен брой безплатни паркоместа наоколо. Пазар който в повечето случаи е по-евтин от Гребната + Водолаза. Знаем ги тези Био Еко продукти на двойни цени ...
+3
 
 
Аз също живея наблизо и 2-3 пъти в седмицата ходя на пазара на Младежка.Недоумявам на кой му пречи Водолаза?! Наистина се стараят собствениците и могеш да обядваш с аперитив до 10лв...къде го има в града?!?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: