ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Акценти от втория ден в програмата на "Нощ на музеите и галериите" 2010
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:50 / 25.09.2010Коментари (0)3473
©
За шести път в Пловдив ще се проведе вече традиционната Нощ на музеите и галериите. Поради големия интерес и наситения афиш, тази година програмата е организирана в две вечери - 24 и 25 септември (петък и събота).

Plovdiv24.bg ви предлага и програмата на събитията за втория ден от богатото на събития мероприятие.
Програмата за 25 септември - вторият ден от Нощта на музеите и галериите в Пловдив, е наречена "Култ. и клуб". Тя обхваща общо 24 културни института, книжарници, неформални арт пространства и клубове, подчертавайки тяхното активно участие в културния живот на Пловдив.

Акценти в програмата за днес:

В пограмата на Нощта се включват няколко НЕЗАВИСИМИ АРТ ПРОСТРАНСТВА. Тютюневият склад на ул. "Иван Вазов", ще се превърне в най-голямата територия за изкуство по време на събитието - на 1000 кв.м площ. От 23 до 26 септември там ще работи Living museum - проект на Васил Тучков и Feelme Crew, който ще пренесе публиката в атмосферата на различни градове със своята жива експозиция на време и пространство. В склада ще има два пърформанса: "(Х)амстердам: история за котки, хамстери, летящи къщи и колела" - живи статуи, музика и фотоизложба на Васил Тучков и Beatbox на Еймерик Ено (Франция), придружен от инсталация и анимация на Мариана Т. (Rietveld Academy, Амстердам) и др.

Там в 1.00 след полунощ на 25 септември започва Официалното афтър парти на Нощта на музеите и галериите. "Студио 9" е независимо артистично пространство, където на 25 септември пловдивската художничка Наташа Кюпова ще представи интерактивна инсталация, рисунки, живопис и колажи в два сегмента: "Рицари и шампиони" и "Стая за мислене".

Институциите ще бъдат активни и във втория ден на Нощта. От Регионална дирекция "Архиви" - Пловдив са подготвили специална изложба и прожекция на филм за Димитър Кавра - първият професионален фотограф в България. Той е работил в Пловдив от 1860 до 1897 година и е автор на първата фотопанорама на града (1871), след което става придворен фотограф на гръцкия крал в Атина. В Културния център на Радио Пловдив ще бъде представена инсталацията на Румен Рачков "Полет с китайски вентилатор" - осмисляне на случващото се в България през последните години от артистична гледна точка със заключението, че докато си мислим, че летим, всъщност ни върти един китайски вентилатор. Малко по-късно там ще видим и пърформанс за класическа китара и видеоинсталация на Петко Танчев и Петър Петков. В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив ще можете да слушате концерт и да разгледате изложба на студенти.

Някои от най-интересните събития ще бъдат в КЛУБОВЕТЕ. В artnewscafe визуалният артист Voin de Voin ще се представи за първи път самостоятелно на българска сцена със своя проект "Приключенията на господин Руж в дивия див изток". Авторът е роден в София, учи филмово и театрално изкуство в Амстердам и Париж, живее в Берлин и има множество международни участия. Работи в областта на съвременното изкуство, а пловдивският му проект включва изложба и пърформанс. Клуб Basquiat - Wine & Art ще се превърне в сцена за танцовия спектакъл "Домът на Бернарда Алба" по едноименната пиеса на Ф. Г. Лорка в изпълнение на ученици от танцово студио "Фрида" по хореография на Ана Саласар.

Спектакълът ще бъде последван от "ХлRб и Зрелища" - пърформанс поезия и музика с ЯRсен и Шаманчето на фона на еуфористично рисуване на живо от То4ка и импровизации с цигулка и роял от Бо. В Нощта ще се включат и клубовете "Мария Луиза" - с проекта David Bowie, представен от художници, с видео арт и музика, "Петното на Роршарх" - с манифеста "Възхвала на инфантилното изкуство" и "Найлона", където ще видите изложба живопис и пластика.

По време на нощта ще бъдат отворени три нови ПРОСТРАНСТВА ЗА ИЗКУСТВО - галерия Underpark и ателиетата S-Hombre и Тодоро-Ненов, където ще видите изложби и инсталации. В Underpark ще бъде представен кураторският проект "Ориго" на Кольо Карамфилов, с участието на Петър Кондев (светлинна инсталация) и Павел Църов (изложба смесена техника). Авторите са вдъхновени от латинското значение на думата Ориго - "произход, начало, зараждане".

За първи път в програмата на Нощта се включва и Музеят на авиацията в авиобаза Крумово. Ще бъде отворена постоянната експозиция, представяща историята на българската военна авиация. Сред експонатите са военни знаци и отличия, авиационно въоръжение и униформи от различни периоди, изложба "Космонавтика", 65 летателни апарата (самолети и вертолети) и др.

Детската програма обхваща целия ден, с начало 11.00 и край 23.00 ч. Книжарница Хермес е организирала "Детски празник с приказни герои" с участието на актьори от Куклен театър Пловдив и аниматори. В Ателие S-Hombre децата ще могат да рисуват по сводобна тема, а в пловдивския Държавен куклен театър - да правят кукли. В детския отдел на Народна библиотека "Иван Вазов" ще работи Ателие "Съкровища". Творческата работилница ще учи децата да рисуват миникартини с черен писец (в техниката "Zentangle") и с въглен под въздействието на звуци от природата. Книжарница "Хеликон" ще забавлява най-малките с Пижама-парти, което ще бъде последвано от Пижамено шествие, четене на книжки с художничката Капка Кънева и бой с възглавници.

Възрастните също ще могат да участват в няколко ТВОРЧЕСКИ РАБОТИЛНИЦИ - да създават фотограми (фотографски изображения, получени без фотоапарат) в галерия Лаутлиев и "малки неща" от еко материали, като част от акцията "Добри ръце за земята" в Балабановата къща. И двете събития са свързани с проекта "Ученето Удоволствие" за популяризиране на разнообразието от възможности, ползите и радостта от ученето за хората от всички възрасти в България.



Още по темата: общо новини по темата: 16
08.11.2010 »
04.11.2010 »
25.09.2010 »
24.09.2010 »
24.09.2010 »
24.09.2010 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: