»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
Ќовини
—порт
—правочник
Ќќ¬ќ
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
ѕловдив
јнализите
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
90% от жилищата в ромските квартали в ѕловдив незаконни! –алев и „унчуков, спите ли?
јвтор: ≈кип Plovdiv24.bg 10:22 / 17.02.2018 оментари (29)15434
©
90% от жилищата в ромските квартали в ѕловдив са незаконни, об€виха пред ЅЌ“ кметовете на районите "»зточен" и "—еверен". Ќе е €сно обаче колко точно са постройките, затова в квартал "—толипиново" започва т€хното описване. «аради пренаселената територи€ на ромските махали незаконното строителство вече завзема тротоарите, а електрическите стълбове се вграждат в къщите, случай за който вече ви разказахме. ќколо 40 000 са жителите на най-големи€ ромски квартал "—толипиново" в район "»зточен".

ќще 10 000 са хората, които насел€ват "Ўекер махала" и "јрман махала" в "—еверен". √ол€ма част от живеещите там н€мат регистраци€. ѕрез последните две години от кметството в "—еверен" са премахнали 51 незаконни търговски и жилищни постройки. ¬ "»зточен" през 2017 година са съборени 4 жилищни сгради, а от началото на тази година още две къщи и 30 търговски обекта. ∆ителите на незаконните къщи обаче масово обжалват заповедите за премахване и започват дела, които се точат с години и това спира дейността на двете кметства. ѕоследната тенденци€ в строителството в двата района е вграждането на електрически стълбове и улични лампи в незаконните имоти, които завземат тротоарите и улиците.

«а архитектурната мисъл в "—толипиново" и "јрман махала" липсата на м€сто за застро€ване не е пречка. Ќезаконните имоти растат на височина, а уличното осветление и електрическите стълбове по тротоарите се приют€ват в разширените домове. —лед случа€, в който ћарин от "јрман махала" , за да не бъде глобен, сам реши да освободи завзетата улична лампа, се оказа, че новаторството да си осиновиш стълб, се разпростран€ва и в "—толипиново".

Ќиколай „унчуков, кмет на район "»зточен": "»махме случаи на един уличен стълб, който беше ограден изц€ло от къща на улица "¬ъзход", след предприетите от нас действи€ и издаването на констативен протокол тази част от къщата беше премахната, ко€то ограждаше стълба. ќще три подобни случа€ са констатирани, сред т€х вградена в жилище лампа на улица "Ћандос". ѕридобили€т осветителното т€ло собственик на къщата се скри, а част от съседите, които декларираха, че домовете им са законни, също недоволстваха".

ѕетко: "Ќе е нормално, аз ви казвам, че не е нормално, не съм казал, че е нормално. ≈й вижте, затвориха ми път€, къщата, ей та€ малката, това законно ли е, колко метра тр€бва да бъде там, тр€бва да се сбием с т€х, три метра тр€бва разсто€ние да има".

«аради нарушени€та започват проверки на територи€та на "—толипиново", като ще бъдат предприети законовите мерки, за да бъдат освободени стълбовете. ¬ "јрман махала" усили€та на ћарин и роднините му да освобод€т завзети€ стълб продължават.

–альо –алев, кмет на район "—еверен": "«апочнал е премахването, но ако той спре, а и не само той, който и да е, ние ще продължим. «аповедта е срещу ц€лата къща.
ћарин ћихайлов: ћъчно ми е, ми как, много пара харчихме, ама искат да го бутнеме".

Ќа метри от къщата на ћарин, на съседната улица откриваме електрически стълб, вграден в друг незаконен имот. —поред съседите, собственикът на къщата сам щ€л да € събори.

√еорги: "—ам щ€л да бута, он€ ден чух от него тука, говореше, сам щ€л да си го бутне. “ова изобщо не е нормално, нищо не е нормално, ей тука всичките тези тротоари тр€бва да се освобождават".

90% от жителите обжалват заповедите на районните администрации за събар€не на къщите и търговските обекти. «атова сега от кметствата чакат решени€та на съда, за да продължат премахването на постройките.

‘анка: "ѕритеснени сме, точно е така, защо, защо ще бутат хората? Ќие всичките тука не е законна, ние всички сме така, откъде това законен вкъщи, покажи ми една да излиза".

√ол€ма част от хората, които обжалват заповедите, имат и други жилища, казват от двете кметства. Ќа тези, които н€ма къде да отидат, тр€бва да се осигур€т временни домове. —поред представителите на общинските администрации обаче почти всички отказват временни социални жилища.

ѕребро€ването на къщите, което ще се извърши в квартал "—толипиново", ще отнеме поне година, об€виха от кметството в "»зточен". ўе бъдат описани и терените, върху които са строени жилищата. ќт кметството в "—еверен" пък за€виха, че акциите срещу незаконното строителство дават резултат, тъй като жителите вече сами отстран€ват постройките си.

ќще по темата: общо новини по темата: 92
28.05.2019 »
28.04.2019 »
11.04.2019 »
03.04.2019 »
01.04.2019 »
01.04.2019 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
Ќаправо да им дадат м€стото пред ÷ентрална поща, там н€ма стълбове, които да пречат на законодателството.
+2
 
 
’убава ƒържава јмаааа ÷иганска за съжаление рЯШ•
0
 
 
да взема да изкопам в центъро една дупка , да издигна една къща, па куту дойдат да € бутат да взема да крища чи имам права ,чи сички са криви а аз съм прави€, мнооооо лесно било бе, кък досега ни съм са сетил, те простите затва живе€т лесно
+2
 
 
 ъде са институциите,които тр€бва да след€т за незаконните строителства?≈стествено подпират бюрата и си получават тлъстите заплати!÷иганите не са научени на ред и дисциплина,защото при т€х н€ма закони и забрани!!
+2
 
 
“е не могат една буква да напишат, за подпис слагат един крив X, а иначе обжалвали. ясно е, че пак оне€ утайки от хелзински€ комитет им съдействат да прецакват държавата. јко ще се оправ€ме н€кога с циганите, първо тр€бва да разкараме защитниците им, иначе ще ни съд€т и обжалват доживот.
0
 
 
”чудващо е, в ѕловдив са се по€вили роми, че и незаконни постройки вече имат.
+4
 
 
90% незаконни а тези които имат документи са ги узаконили с много пари под масата .  ой българин може да си построи къща между блоково пространство Ќ» ќ… но за дискриминираните цигани н€ма никаква пречка ?????? √орките бедни и дискриминирани цигани !!?????
+4
 
 
''ѕребро€ването на къщите, което ще се извърши в квартал "—толипиново", ще отнеме поне година, об€виха от кметството в "»зточен".'' много работливи от кметството, по къща на ден ли ще оглеждат?
 оментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
ќще новини от Ќовини от ѕловдив:

»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« јвгуст 2019 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
¬иж още:
јктуални теми
 онцеси€та на стадион "ѕловдив"
 упа на Ѕългари€, сезон 2019/2020
‘  —партак (ѕд), сезон 2019/2020
“¬ и шоу сезон 2019/2020 г.
ѕловдив домакин на —ветовното първенство по таекуондо
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ѕловдив и региона.
e-mail:
јнкета
јко изборите б€ха днес, кой бихте подкрепили за кмет на ѕловдив?
 андидат на √≈–Ѕ
 андидат на ќбединени патриоти
 андидат на Ѕ—ѕ, подкрепен от ѕрезидента
 андидат на Ѕ—ѕ, близък до √еорги √ергов
 андидат на ƒемократична Ѕългари€
 андидат на  ауза ѕловдив
 андидат на —ъюз за ѕловдив
ƒруг
–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
≈кип
ѕравила
ѕловдивчани във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2004 - 2019 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Plovdiv24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Plovdiv24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Plovdiv24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—айтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
—татистика: