ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
7 идеи за зимна ски ваканция близо до Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:15 / 18.01.2020Коментари (1)9704
©
Зимата е в разгара си, а зимните курорти около Пловдив винаги са били едно от най-предпочитаните места не само за почивка и релакс сред кристално чистия въздух на Родопите, но и притегателно място за много любители на зимните спортове. В световния ден на снега нека си припомним някои от най-добрите места за ски близо до Пловдив, които да посетим тази зима:

Местност Копривките

Това е най-близката и популярна ски дестинация до Пловдив, особено за семействата с деца. Пистите там са много подходящи именно за обучението на малчуганите и за спускане на по-неопитни скиори. Преживяването си струва – далеч от шума и глъчката на големите ски-курорти у нас, сред дивната природата на планината, заобиколени от снежни преспи, птича песен и спокойствие.

Освен това мястото ще ви допадне и откъм финансова страна. Разположен в сърцето на най-обширната българска планина – Родопи, само на 25 км от град Пловдив, пътят до комплекса е приятен и удобен. Ако сте решили да не ползвате автомобил, за ваше улеснение минават редовни автобусни линии. Ключовото местоположение на "Копривки" го прави идеален, ако искате да комбинирате ски преживяванията с културно-исторически туризъм.

Цените са изключително приемливи – 10 лв за плац със съоръжения без влек на ден и 20 лв – с влек. Работното време на плаца за начинаещи и ресторантът е всеки ден от 09 до 16  часа, а нощното каране се провежда всеки вторник и четвъртък от 18:30 до 22 часа. В Интернет са на разположение и уеб камери, на които може да следите дали има условия за ски, пише още LostInPlovdiv.com.

Ски зона Здравец

Тя е оборудвана с всичко необходимо за пълноценна ски-ваканция или един ден по склоновете. Ски пистата е разположена на 1350 м. надморска височина, с дължина 550 м и ширина 50 м. Трасето ѝ е с различна степен на трудност и ще удовлетвори както начинаещите, така и по-опитните скиори. Ски зоната се обслужва от два влека с обща дължина 550 м. Оборудвана е с машини за изкуствен сняг, гарантиращи достатъчно снежно покритие и през по-топлите дни на зимните месеци. Ски зона Здравец предлага още гардероб с необходима екипировка и ски училище за начинаещите.

Бяла черква

Ски зоната се намира на около 40 километра от Пловдив. Пистата там е с различна степен на трудност в отделните части е подходяща за средно напреднали и по-напреднали скиори. Обслужва се от един влек, а в района има чайна, където да отморите след активния ден на снега. Обособен е и удобен паркинг. Цените отново са изключително приемливи в сравнение с големите ски курорти.

Батак и Цигов чарк

Цигов чарк е български планински курорт. Намира се на югозападния бряг на язовир "Батак", който е шестият по големина язовир в България. Курортът е изграден на 900 – 1100 м. надморска височина и се характеризира с благоприятен климат целогодишно. Има добри условия за каране на ски и сноуборд. Ски пистата Цигов чарк е с дължина от 1500 метра, а денивелацията е около 100м. Пригодена е за начинаещи и средно напреднали скиори.

Пистата е разделена на две части – горната е с по-високо ниво на трудност и по-стръмна и е подходяща за професионалисти. Долната част е с по-малък наклон и по-широка и там могат да карат начинаещите скиори. Горната част на пистата има два въжени влека с ръкохватки, а долната е с паничков ски влек. В близост се намира и спа курортът Велинград. Като цяло, този район не е най-развит в посока ски туризъм, въпреки че има намерения за изграждане на още съоръжения за зимни спортове.

Чепеларе

Чепеларе е градът с най-голяма надморска височина в България – 1100 метра. В последните години се утвърждава като един от водещите ски-курорти в България. Разположен е в Родопите, на 9км от Пампорово и на 20км от Смолян. В края на града, в посока Пампорово се намира ски-пистата Мечи чал. Тя е дълга почти 6км и е най-дългата писта за ски алпийски дисциплини в България. Пистата е разделена на две: Мечи чал 1 (3200м) и Мечи чал 2 (5200м). Те се обслужват от двуседалков лифт с капацитет 800 души на час .

На платото на крайната станция на лифта – до върха "Мечи чал" (1873м) са монтирани и ски влекове, които са подходящи за начинаещи скиори и сноубордисти. Около града е изградена писта за ски-бягане и биатлон. Еднодневната карта за Мечи чал е на цена 39 лв за възрастен и 24 лв. за дете, а комбинацията Пампорово-Мечи чал съответно по 55 и 33 лв.

Ски център Стойките

Стойките са един от първите ски центрове в Родопите. Разполага с две ски – писти. В центъра на селото се намира малката ски – писта, която е леснодостъпна, широка, полегата и удобна за обучение на начинаещи. Пистата разполага с малък ски – влек, предназначен за ползване от малките любители на зимните спортове.

Другата писта е основно за практикуващите зимни спортове, скиори и сноубордисти. Тя е по-голяма, с дължина 1500 м., достъпна за скиори и на средно ниво. Свързва се с Пампорово чрез 6 седалков лифт. Пътуването отнема около 8 минути, а скоростта, с която се движи лифта е 6 метра в секунда.

Пампорово

Стигаме и до най-популярната ски дестинация за пловдивчани. Пампорово е с най-много слънчеви дни в годината (около 270) от всички български курорти, със средна дебелина на снежната покривка 140-150см., и е истинска мечта за всеки скиор.

Общата дължина на пистите в курорта е 18км и се обслужват от лифтове и влекове с капацитет 7000 души на час. Разнообразието от дължини и трудности на ски-пистите позволява забавлението на начинаещите и професионалистите. За начинаещи скиори са построени няколко (зелени) писти и няколко плацове оборудвани с мини влекчета. За напреднали има няколко много стръмни (черни) писти. За сноубордистите почитатели на freeride, курорта предлага халфпайп с дължина около 150 метра и височина на стените 3 метра, намиращ се в близосто до писта Снежанка 1 (Малката стена). 

В курорта налице са и съоръжения за поддръжка на изкуствен сняг, така че дори и температурите да са по-високи, има вариант за най-големите ентусиасти. За сезона хит остава лифт картата 2в1, която предоставя неограничено каране по пистите на ски зона Пампорово, неограничено каране по пистите на ски зона Чепеларе, безплатен транспорт между двете ски зони.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Хубаво би било екипът да проверява изнасяната информация, защото тя е била актуално преди 15 години! На Цигов чарк от доста години няма абсолютно нищо. На Бяла черква голямата ски писта е зарязана и има една мъничка - за деца. На Мечи чал пистата е само една и лифта отдавна е четири седалков, а не две. Стойките са част от ски зона Пампорово - Мечи чал и дължината е около 3600 метра. Ако нямате, какво да напишете, моля не преписвайте новини от вестници преди 15-20 години!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: