20% увеличение на заплащането на медицинските дейности искат общинските лечебни заведения в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:46 / 07.02.2022
1842
Поне 20% да бъде увеличено заплащането на медицинските дейности – около това искане, което да бъде изпратено до Министерството на здравеопазването, НЗОК, БЛС, се обединиха представители на общинските лечебни заведения –  многопрофилни болници, медицински центрове  и ДКЦ-та, Българският лекарски съюз и представители на постоянната комисия по здравеопазване на Общински съвет град Пловдив.

Те проведоха среща, организирана от  директора на дирекция "Здравеопазване“ към Община Пловдив на д-р Калин Калинов, на която разискваха  проблемите, свързани с увеличената цена на електроенергията и природния  газ.

"Трябва да се обединим около единно становище, за да можем да очакваме реална  помощ от Министерски съвет и системно решение на задълбочаващия се дисбаланс между приходите  на лечебните заведения и разходваните средства за издръжката им“, заяви при откриването на срещата доктор Калинов и представи на участниците обобщени предложенията на управителите, постъпили през изминалата седмица в дирекцията. 

Разискван беше фактът, че лечебните заведения, макар и регистрирани като търговски дружества, по търговския закон са силно ограничени откъм други дейности, освен лечебно-диагностичните и отдаването  с ограничен предмет на дейност на помещения под наем.

Тъй като основния източник за финансиране са медицинските дейности по определени стандарти и в рамките на заложените от НЗОК лимити, единственият начин за системно решение на проблемите, произхождащи от високите цени на енергоносителите, е увеличаване стойността на клиничните пътеки, прегледите при специалисти и медико-диагностичните дейности.

Присъстващите на работната среща се обединиха около предложението на Националното ръководство на БЛС, който е и договорен партньор, това увеличение да е не по-малко от 20 процента.

Паралелно с това управителите бяха единодушни по отношение бързите и адекватни действия в близко бъдеще в посока осъществяването на програми по енергийна ефективност, пряко свързани с управляваните от тях лечебни заведения. Затова ще разчитат на съпричастност и методическа помощ от страна на Община Пловдив и на реализирането на съвместни проекти по европейски програми.

По отношение на евентуални компенсации и дотации от страна на държавната администрация събралите се решиха следващата среща да бъде в края на месец февруари, на която да обсъдят и допълнят, ако е необходимо, със свои коментари и предложения направеното от държавата до момента.

"Разбрахме, че Министерството на здравеопазването, както и Министерството на финансите, подготвят компенсаторни механизми за подпомагане на лечебните заведения, независимо от статута им. Но ако липсват такива до следващата ни среща, ще изпратим нашите предложения и искания до правителството“, обобщи настроенията след срещата доктор Калинов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17028):
09.05.2024 COVID-19 има нов вариант, вижте симптомите на FLiRT
09.05.2024 Младежи събират пари за съученичка, загубила родителите си в пандемията от COVID-19
08.05.2024 Изтеглят COVID ваксинa в световен мащаб
06.05.2024 Ген. Мутафчийски за трудностите на военен лекар
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
Още новини от Новини от Пловдив:
Заради непрекъснат тормоз в Пловдив жена предоставя спалнята си н...
Пловдивчанка се възмути от мръсотията в градския транспорт
Водачите на листите на "БСП за България" откриха предизборния си ...
Страхотен кадър показва аристократичен Пловдив отпреди 70 години
Шофьор сътвори поредната глупост заради "Бермудския триъгълник" н...
Пловдивски район се подготвя за сериозни ремонти за 350 000 лева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).