ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
136,8 микровата/кв. см електромагнитно облъчване в детска градина
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:26 / 09.12.2009Коментари (4)9102
136,8 микровата електромагнитно лъчение на квадратен сантиметър отчете специалният уред на външните стълби на детска градина "Мирослава", която се намира до пощата на "Пещерско шосе", видя с очите си репортерът на Plovdiv24.bg. Допустимата норма е 10 микровата.

На този адрес инж. Атанас Тодев, който извърши измерването, беше изпратен от заместник-кмета Руси Панчев. "Поради многото оплаквания на гражданите от антените на мобилните оператори, сами ще си правим замерванията. Мислех си, че само в София има лицензирана лаборатория, а се оказа, че и в Пловдив има представителство на компания от най-високия клас "А". До края на годината ще бъдат замерени стойностите на електромагнитните вълни от антени, разположени близо до детски градини, училища и болници. За целта сме отделили 10 хиляди лева", съобщи Панчев. 
   
За да се разбере под облъчване ли са чиновниците в общината, първото показно измерване беше направено от терасата на заседателната зала с уред, насочен срещу антените върху отсрещната сграда. Отчетените стойности от 21 нановата на кв. см се оказаха около петстотин пъти под нормата.

С подобни стойности започна и завърши шестминутното измерване и в "Мирослава". Не се вдигнаха дори при обиколката в задната част на двора, накъдето вниманието насочи директорката, защото съседи от блоковете там се оплаквали от лъчение. Успокоителните резултати свършиха в нискочестотния спектър. Онези над 136 микровата забиха във високочестотния обхват от 300 мегахерца до 50 гигахерца.

"Ако децата застанат точно в тази точка и стоят продължително време, тези стойности са опасни. Добре, че на двора тичат да си играят. Не е ясно кой точно е причинителят на високото лъчение, в тези диапазани работят не само мобилните, а и кабелните оператори. Затова, когато се съставят протоколи, замерване се прави в няколко точки, които локализират източника", обясни инж. Тодев. 
 
"Намираме се сякаш във фарадеев кафез. Показания - 0.00. Никакви електромагнитни вълни. Такова нещо не бях виждал. Може би бившите партийни велможи са си направили суперизолация", коментира той резултатите от последвалото замерване на 12-ия етаж на бившия партиен дом, с който сега разполага общината. 

"Елате да замерите в канцелариите на нашите служители, непрестанно страдат от главоболие", прикани главният инженер Пейчо Михов. Самият той е "виновникът" да не се накичи покривът на сградата с още една антена. "Подписах с особено мнение разрешението за строеж. Замерванията бяха в норма, но имаше условия - че обслужващият ги персонал може да работи само когато са изключени и то със съкратено време. Това ме усъмни в абсолютната им безвредност, още повече, че на 170 м има училище", призна той.   

На 12-ия етаж обстановката, според уреда, е спокойна. Там показания - много под допустимото, бяха отчетени в нискочестотния регистър, макар това никак да не успокои единия от служителите, убеден, че заради антената над главата му не се чувства добре. 

Осем пъти над допустимото се оказаха обаче вълните на първия етаж в страничната сграда, където е "Общинска полиция". Шефът Георги Георгиев подозирал нещо подобно, защото имал оплаквания от хората си за недобра кондиция.

Заместник-кметът по реда и сигурността Руси Панчев ще изпрати предписания на стопаните на клетките и антените в близост до мястото на проверките. Операторите трябва да пренастроят техниката така, че излъчването да е по-слабо и в норма. Ако няма реакция, ще се работи за премахване на станциите, категоричен бе Панчев.

"Антените, особено когато съоръженията са нови, в повечето случаи са в нормата. Ако се засекат по-високи стойности, могат да бъдат ремонтирани и да станат безвредни", смята специалистът.

Общинският съвет взе решение с редица мерки, които да ограничат вредното влияние на антените върху пловдивчани. В момента то е в съда, обжалвано от мобилните и други  заинтересовани оператори.



(C) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 59
01.06.2023 »
12.04.2022 »
21.03.2022 »
17.03.2022 »
12.03.2020 »
31.07.2019 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Политиката ще бъде "мръсна работа" , докъто с политика се занимават "мръсни хора"!
на 10.12.2009 г.
+1
 
 
До Г-н Анонимен 09.12.2009Не се ядосвам от коментарите срещу мен,защото няма човек в България който да не бил оплют.Яд ме е на тази типична българска черта да плюеш срещу сънародника си.Затова уважаеми господа ще тъпчем на едно място. Колкото до информацията на анонимния господин информацията му е стара.От няколко месеца не работя за Мигтон нет а за Телекоминвест!.Явно човека направил този коментар разполага с остаряла информация.Дали разбирам от базови станции в случая не е важно,а това че мога да измервам електромагнитни лъчения. Какво правя в Общината - помагам на съгражданите си да живеят по добре.А ти какво ще направиш за съгражданите си ?Господин Анонимен
0
 
 
Аз ли нещо не схващам, или 136,8 микровата/кв.см е МНОГО над допустимите 10 микровата/кв.см ?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: