ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
100 къщи пред рухване в Стария Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:03 / 26.05.2011Коментари (17)4379
© Plovdiv24.bg
Около 100 сгради в Старинен Пловдив са застрашени от срутване и са опасни за хората. Това показва до момента проверката, извършена от екипите на общинския институт "Старинен Пловдив". Следващата седмица ще стане ясен точният им брой, както и колко точно от тях трябва да бъдат спешно ремонтирани или дори съборени. Това са вариантите пред общинската администрация, за да запази не само облика на архитектурния резерват, но и за да предотврати бъдещи срутвания на изоставени постройки.
Недвижимите културни ценности, регистрирани от собствениците им в дирекция "Местни данъци и такси", са общо 713. Тяхното обхождане продължи и вчера, като се очаква следващата седмица да бъде завършен докладът за състоянието им. Това съобщи директорът на общинския институт Весела Илиева. Тя уточни, че огледите на къщите стартираха, след като миналия месец общинският съвет на Пловдив прие нова Наредба за паметниците на културата.

Наредбата задължава собствениците сами да ремонтират или да съборят сградите си, след като получат предписание от общинските експерти. Ако не го направят, това може да бъде извършено с общински средства. После обаче община Пловдив ще води съдебна битка за всеки вложен в ремонта или срутването лев. Съществува дори вариантът някои къщи да бъдат ипотекирани от местната власт, само и само да бъдат намерени пари за ремонта им. Всяко строителство или ремонт на къща, паметник на културата, трябва задължително да мине през съгласуване с бившия НИПК.

Доста голяма част от порутените къщи са за бутане и за изваждане от списъка на културните ценности, е мнението на общинските експерти. Причината за занемаряването им е безстопанствеността. Някои от реститутите прибират тлъсти наеми от партерните етажи на сградите си, които са извън резервата, но също са паметници на културата. В същото време обаче неглижират състоянието на къщите, които обикновено са с напукани фасади, опасни еркери или балкони. Голяма част от тези сгради са шедьоври на архитектурата от края на 19-и и началото на 20-и век.

Бившият футболен бос Димитър Христолов ще трябва да събори сам сградата
си на ул. "Княз Церетелев", са категорични експертите. Друга опасна сграда се намира до рухналата през миналия февруари общинска къща на ул. "Д-р Стоян Чомаков" 14. В трагично състояние е и куполната могила от тракийско време, която се намира в района на жп гара Филипово. Преди години там избухнал пожар, оставил могилата "отворена". От години археологическият паметник не се поддържа и охранява, като вече се е превърнал в свърталище на змии и гущери. С осигуряване на средства могилата може да бъде социализирана, така че да привлича туристи, са категорични специалистите.


Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Защо не оставихте на италианците да открият нов град под стария ,можеше да е интересно!
0
 
 
Проблемът не е от 4-5 години, а повече от 15 години! Съгласна съм, че държавата и общината са тези, които трябва да имат отношение по въпроса. Общината взема спорадични мерки, собствениците незнайно защо си траят (по разни причини), а държавата - държавата тотално е дебаркирала от функциите си. Държи се по-скоро като престъпник към града ни, като не ни се издължава финансово; пречи за реализирането и на най-малката зародила се инициатива, само и само "да ни е зле". Гледам от няколко години Панаирът ни се разхубави; с върховно удоволствие сядам за дълго на скамейка, почивам си и се наслаждавам необезпокоявана на чистотата и великолепието, които царят там... Мисля си: защо държавата ни не е онзи свинар, който да си постегне държавицата ни, тъй както Гергов -Пловдивския панаир. Ако има хора, истински загрижени за Стария град, да се съберем и да защитим правото му на бъдеще. Но да се организираме не СРЕЩУ, а ЗА!
0
 
 
Държавата, общината трябва да подпомага съхраняването на паметниците на културата ... ако ги интересува въобще ... няма ли пари по някой еврофонд .... а най-лесно е постройки да се бутнат ... мераклии за строеж на мутренски неща има ..... Пловдив загина отдавна
0
 
 
Резултат от безхаберие и немарливост в комбинация с неправилно стопанисване-ужас просто ако така продьлжи няма да остане здрава кьща,но на кой ли му пука за това-Пловдив страшно изостана като град и не виждам как ще навакса за в бьдеще,но дето има думата каквито управниците такьв и градьт-а Пловдив просто никога за тези повече от 20 години не случи на управници...
0
 
 
Преди една седмица отидохме със съпруга ми в Стария град-имахме повод и решихме да се разходим. Толкова жалка картинка представлява нашия стар Пловдив-мръсно, рушащи се къщи, неподдържани улици, липса на осветление!! Ужасно тъжно и срамно!!Сега ли се сетиха от Общината да правят оценки на ситуацията и да излизат с безумни констатации?? Състоянието е такова поне от 4-5 години!! Къде бяхте до сега Дами и Господа?? Или изчакахте да се разрушат къщите, зада ги "отпишете" от "Паметници на културата" и да дадете постор на собствениците да продават терени и къщи, да ги разрушават и строят каквото си искат!! Не само трябва да се засрамите, но и да носите наказателна отговорност за безхаберието си!! Впрочем остана ли нещо в Пловдив, което да не сме зарязали и погубили като атракция и място за културни събития? Едва сега ще ремонтираме римския стадион да Джумаята:((((. Но така е, след като с лека ръка общински служители загубиха с безотговорното си отношение, възможността да се финансира туризмът в Пловдив по Европейски програми!!!
+1
 
 
Преди 1 седмица се разхождахме със съпруга ми в Стария град и ни стана толкова тъжно от занемарения и мръсен вид на едно от любимите за пловдивчани място за разходка!! Не си спомням някога да е изглеждал по този безумен начин. На всичко отгоре е и мръсно, а да не говорим за състоянието на улиците!!!! Сега ли се сетиха от общината да правят проверки???:((((( Старият град е в това състояние от 4-5 години, а те нехаят! Сега ще вадят от списъците за "Паметници на културата" рушащите се къщи, та да могат без проблем собствениците да ги продават или да си строят кяквото искат!! Как е възможно такова безхаберие и безочие!!
0
 
 
А ПРАСЕТО Гергов...!!???? Кой ще го хване за ушите...!?
0
 
 
Всичко написано е така, но според мен отново става въпрос за нечии интереси. Явно на някой му се купуват къщи в стария град "специална" цена.
+1
 
 
СРАМ,СРАМ,СРАМ,СРАМ,СРАМ,СРАМ,СРАМ,СРАМ,СРАМ,СРАМ,
СРАМ,СРАМ,СРАМ,СРАМ,СРАМ,СРАМ,СРАМ,СРАМ,СРАМ,СРАМ,
СРАМ,СРАМ,СРАМ,СРАМ,СРАМ,СРАМ,СРАМ,СРАМ,СРАМ,СРАМ,
СРАМ,СРАМ,СРАМ !!!!!.....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Аматьорски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: