ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Въоръжени мъже убиха повече от 60 души в Москва, ИД пое отговорност за атаката
Автор: ИА Фокус 08:46 / 23.03.2024Коментари (1)3474
©
Облечени в камуфлаж въоръжени мъже откриха огън с автоматични оръжия по посетители на концерт близо до Москва в петък (22 март) вечерта, убивайки най-малко 60 души и ранявайки 145 при нападение, отговорност за което поеха бойци на "Ислямска държава", предава Reuters, като се позовава на съобщения от ТАСС и РИА Новости.

При най-смъртоносното нападение в Русия от обсадата на училището в Беслан през 2004 г., въоръжени мъже атакуваха цивилни точно преди рок групата от съветската епоха "Пикник" да изнесе концерт пред пълна зала в 6200-местната сграда на "Крокус Сити Хол".

Руската следствена служба съобщава, че броят на загиналите е над 60. Здравните власти съобщиха, че около 145 души са ранени, от които около 60 са в критично състояние.

При обсадата на училището в Беслан през 2004 г. ислямистките екстремисти взеха за заложници повече от 1000 души, включително стотици деца.

Руският президент Владимир Путин е получавал актуална информация от началниците по сигурността за ситуацията, включително от Александър Бортников, ръководител на Федералната служба за сигурност (ФСБ), заявиха от Кремъл.

Ислямска държава

"Ислямска държава", бойната групировка, която някога се стремеше да контролира обширни територии в Ирак и Сирия, пое отговорност за нападението, съобщи агенцията Amaq на групировката в Telegram.

Съдбата на нападателите е неясна, тъй като пожарникарите се бореха с огромен пожар, а службите за спешна помощ евакуираха стотици хора, докато части от покрива на заведението се срутваха.

От "Ислямска държава" заявиха, че нейни бойци са атакували в покрайнините на Москва, "убивайки и ранявайки стотици и причинявайки големи разрушения на мястото, преди да се оттеглят безопасно в своите бази". В изявлението не се дават повече подробности.

Съединените щати са разполагали с разузнавателни данни, които потвърждават твърдението на "Ислямска държава", че носи отговорност за стрелбата, е заявил американски служител в петък. Служителят посочи, че през последните седмици Вашингтон е предупредил Москва за възможността за нападение.

"Предупредихме руснаците по подходящ начин", е допълнил служителят, говорейки при условие на анонимност пред британската агенция.

Русия все още не е съобщила кой според нея е отговорен за атаката.

Нападението срещу кметството в Крокус, на около 20 км от Кремъл, идва само две седмици след като посолството на САЩ в Русия предупреди, че "екстремисти" имат непосредствени планове за нападение в Москва.

Часове преди предупреждението на посолството ФСБ съобщи, че е осуетила нападение срещу московска синагога, извършено от клона на "Ислямска държава" в Афганистан, известен като "ИДИЛ-Хорасан" или ИДИЛ-К, и стремящ се към халифат на територията на Афганистан, Пакистан, Туркменистан, Таджикистан, Узбекистан и Иран.

Путин промени хода на гражданската война в Сирия, като се намеси през 2015 г., подкрепяйки президента Башар Асад срещу опозицията и "Ислямска държава".

По-широкообхватната групировка "Ислямска държава" е извършила смъртоносни нападения в Близкия изток, Афганистан, Пакистан, Иран, Европа, Филипините и Шри Ланка.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че това е "кървава терористична атака", която целият свят трябва да осъди.

Съединените щати, европейските и арабските сили и много бивши съветски републики изразиха шок и изпратиха своите съболезнования. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк отрече каквото и да е украинско участие.

Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации осъди това, което нарече "отвратителна и страхлива терористична атака".

Русия затегна мерките за сигурност на летищата, транспортните възли и в цялата столица - огромна градска зона с над 21 милиона души. В цялата страна бяха отменени всички мащабни обществени прояви.

Путин, който в неделя беше преизбран за нов шестгодишен мандат, изпрати хиляди войници в Украйна през 2022 г. и многократно е предупреждавал, че различни сили - включително страни от Запада - се опитват да посеят хаос в Русия.

Путин е бил информиран още в първите минути за нападението и редовно получава актуална информация, заявиха от Кремъл.

"Президентът постоянно получава информация за случващото се и за мерките, които се предприемат, чрез всички съответни служби. Държавният глава е дал всички необходими инструкции", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В кметството на Крокус пламъците се изригнаха в небето, а над сградата се издигнаха кълба черен дим, докато стотици сини светлини от аварийни автомобили проблясваха в нощта.

Хеликоптери се опитваха да потушат пламъците, които бяха обхванали голямата сграда. Покривът на сградата се срути, съобщи държавната информационна агенция РИА Новости.

"Днес в търговския център "Крокус сити" се случи ужасна трагедия", заяви кметът на Москва Сергей Собянин. " Изразявам съчувствието си към близките на жертвите."


Още по темата: общо новини по темата: 26
04.04.2024 »
31.03.2024 »
31.03.2024 »
31.03.2024 »
31.03.2024 »
28.03.2024 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ей, тия евреи скапани от САЩ, не спряха с интригите. ИД се финансира от тях, ало. После се изкарват големите приятели, "ето, казахме ви, че ИД ще ударят". Чакам с нетърпение, да доживея момента в който Путин ще им изпрати една ракетка.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: