ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Вълна на съпричастност след атаката в Москва
Автор: ИА Фокус 11:24 / 24.03.2024Коментари (0)2136
©
Най-малко 152 души са загинали, а над 100 са ранени, след като въоръжени лица откриха огън по посетители на концерт край Москва и подпалиха залата в едно от най-смъртоносните нападения в Русия от десетилетия.

Отговорност за нападението пое клон на въоръжената групировка ИДИЛ - "Ислямска държава-Хорасан", която действа активно в Афганистан и Иран.

В телевизионно обръщение към нацията руският президент Владимир Путин нарече нападението "варварски терористичен акт" и обяви национален ден на траур в неделя (24 март).

Ето някои от реакциите на световната общественост:

Организацията на обединените нации

Съветът за сигурност на ООН осъди "най-остро отвратителната и страхлива терористична атака" в кметството "Крокус" в северното предградие на Москва - Красногорск.

"Членовете на Съвета за сигурност подчертаха необходимостта извършителите, организаторите и спонсорите на тези осъдителни терористични актове да бъдат подведени под отговорност и изправени пред съда."

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който е на посещение на границата на Египет с Ивицата Газа, "категорично" осъди нападението срещу концертната зала.

"Смятаме за абсолютно недопустимо нападението, което се случи в Москва, и насърчаваме всички страни да си сътрудничат, за да се уверят, че ИДИЛ няма да има възможност да нанася удари никъде другаде по света", заяви той пред репортери.

Генералният секретар на ООН нарече ИДИЛ "терористична организация, която действа в няколко части на света и представлява много сериозна заплаха за всички нас".

"(С нея) трябва да се борим решително, с голямо международно сътрудничество", заяви той.

НАТО

Говорителят на НАТО Фара Далала заяви, че военният алианс "недвусмислено" осъжда нападението.

"Нищо не може да оправдае такива отвратителни престъпления. Изказваме най-дълбоки съболезнования на жертвите и техните семейства", заяви тя в X.

Китай

Президентът Си Дзинпин изпрати своите "съболезнования" на Путин, съобщи китайската държавна информационна агенция Xinhua.

Си "подчерта, че Китай се противопоставя на всички форми на тероризъм, категорично осъжда терористичното нападение и твърдо подкрепя усилията на руското правителство да защити националната си сигурност и стабилност".

Турция

"Остро осъждаме това отвратително терористично нападение, насочено срещу невинни цивилни граждани", заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган на публичен митинг в столицата Анкара.

"Тероризмът е неприемлив, без значение от кого идва и кой е извършителят".

Ердоган заяви, че Турция споделя болката на Русия, и добави: "Ще продължим да се борим срещу терора - общия враг на човечеството".

САЩ

Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви: "Кадрите са просто ужасни и трудни за гледане, а мислите ни очевидно ще бъдат с жертвите на тази ужасна, ужасна стрелба."

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен осъди смъртоносната атака и заяви, че Вашингтон осъжда "тероризма във всичките му форми".

"Изпращаме най-дълбоките си съболезнования на семействата и близките на загиналите и на всички, засегнати от това отвратително престъпление. Осъждаме тероризма във всичките му форми и сме солидарни с народа на Русия в скръбта му за загубата на човешки живот от това ужасяващо събитие", заяви Блинкен.

"Съединените щати категорично осъждат отвратителното терористично нападение в Москва", заяви в отделно изявление прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер, като добави, че "ИДИЛ е общ терористичен враг, който трябва да бъде победен навсякъде".

Европейският съюз

Европейският съюз заяви, че е "шокиран и ужасен" от нападението.

"ЕС осъжда всички нападения срещу цивилни граждани. Мислите ни са с всички засегнати руски граждани", заяви говорител на ЕС.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също осъди нападението.

Обединеното кралство

Министърът на външните работи Дейвид Камерън заяви, че Обединеното кралство осъжда "по най-категоричен начин смъртоносната терористична атака".

"Изказваме искрените си съболезнования и изразяваме най-дълбокото си съчувствие към семействата на многобройните жертви".

Индия

"Остро осъждаме чудовищното терористично нападение в Москва", написа министър-председателят Нарендра Моди в X.

"Нашите мисли и молитви са със семействата на жертвите. Индия е солидарна с правителството и народа на Руската федерация в този час на скръб."

Франция

Президентът Еманюел Макрон заяви, че "решително осъжда терористичното нападение, за което претендира "Ислямска държава" (ИДИЛ)", в изявление, разпространено от Елисейския дворец.

"Франция изразява своята солидарност с жертвите, техните близки и целия руски народ", се посочва в него.

Министерството на външните работи заяви: "Картините, идващи от Москва, са ужасни" и добави, че "трябва да се хвърли светлина върху тези омразни действия".

Германия

"Кадрите от ужасяващото нападение срещу невинни хора в кметството "Крокус" край Москва са ужасяващи", заяви германското външно министерство. "Предисторията трябва бързо да бъде изяснена. Изказваме най-дълбоки съболезнования на семействата на жертвите".

"Осъждаме ужасното терористично нападение срещу невинни посетители на концерт в Москва. Мислите ни са със семействата на жертвите и с всички ранени", написа канцлерът Олаф Шолц в X.

Обединени арабски емирства

"ОАЕ изразява категоричното си осъждане на тези престъпни действия и постоянното си отхвърляне на всички форми на насилие и тероризъм, които имат за цел да дестабилизират сигурността и стабилността и са в противоречие с международното право", посочва външното министерство.

Небостъргачът "Бурж Халифа" в Дубай, който е най-високата кула в света, е оцветен в цветовете на руското знаме в памет на жертвите на терористичния акт край Москва, съобщи официалната държавна информационна агенция на ОАЕ WAM.

"ОАЕ оцветиха най-емблематичните си забележителности в цветовете на руското знаме в знак на солидарност с жертвите на ужасяващата терористична атака, се посочва в публикацията.

Саудитска Арабия

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман изпрати съболезнования на Путин, съобщиха от външното министерство.

"Престолонаследникът категорично осъди този престъпен акт и изрази най-дълбоки съболезнования и искрено съчувствие към президента, семействата на жертвите и народа на Руската федерация, като пожела на ранените бързо възстановяване.

Египет

"Египет категорично осъжда инцидента", заявяват от Министерство на външните работи на страната.

"Правителството и народът на Египет изразяват своите искрени съболезнования и съпричастност към правителството и народа на Русия в тази болезнена трагедия и към семействата на жертвите, като им пожелават бързо възстановяване на всички ранени".

Гърция

Гръцкото външно министерство написа в X, че е "шокирано от ужасните кадри, идващи от Москва" и изпрати своите "сърдечни съболезнования" на семействата на жертвите.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис също заяви, че правителството и всички гърци осъждат "бруталната терористична атака" срещу невинни руски граждани.


Още по темата: общо новини по темата: 26
04.04.2024 »
31.03.2024 »
31.03.2024 »
31.03.2024 »
31.03.2024 »
28.03.2024 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: