ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Унизителни условия на живот и експлоатация за източноевропейците в Германия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:20 / 20.04.2023Коментари (0)1044
©
Унизителни условия на живот и експлоатация: в Германия днес тези проблеми би трябвало да са отпаднали, след като през 2021 година в страната бе въведена забрана за сключването на договори с подизпълнители в месопреработвателната индустрия. По границата с Нидерландия обаче сега се е установила нова схема за ограбване на работниците: посредници, осигуряващи персонал от чужбина, са накупили и взели под наем имоти в провинция Северен Рейн-Вестфалия в големи мащаби - именно там настаняват работниците, разкрива разследване на германската обществено-правна медия SWR. Но тези работници не се трудят в Германия, а в Нидерландия, пише "Дойче веле". 

В Нидерландия наетите от чужбина работят за посредниците. И макар да живеят в Германия, забраната за подизпълнители в месопреработвателната индустрия не ги засяга. От друга страна - настанявайки ги в жилища в Германия, посредниците избягват строгия контрол на нидерландското трудово право. Резултатът: мизерни условия на труд с твърде завишени наеми и произволни изгонвания от жилищата.

"В момента фирмите посредници печелят най-много от жилищата и транспорта", казва пред SWR синдикалистът Пагонис Пагонакис. "Работниците плащат средно между 350 и 400 евро за матрак. Освен това им взимат още 50 евро транспортни разходи за превоза до работното място. Именно по този начин фирмите посредници правят най-големите си печалби."

Авторите на предаване Report Mainz на телевизия SWR, които са работили по разследването, разполагат с нидерландски трудови договори, съгласно които наемът и транспортните разподи се удържат директно от заплатата. Раследванията на германската медия разкриват също така, че наетите работници често нямат писмени договори за наем.

Саша Рюлфс, който е служител в близка до границата помощна организация, разказва, че в региона постоянно се срещали бездомни работници, тъй като загубата на работното място водела след себе си и незабавното изхвърляне от жилището. Работниците не знаели правата си, били много наплашени и изпитвали огромен страх, разказва той пред SWR.

Това се потвърждава от разказа на румънския работник Ойген (името е променено), с когото репортерите на германската медия са разговаряли непосредствено преди отпътуването му за Румъния. "Бях болен и не можех да работя. Координаторът ми каза, че въпреки това трябва да дойда, но аз не можех. След което той ми нареди: "Събирай си нещата". Заплаши ме, че ако не се махна, ще ме убие със собствените си ръце. Попитах го "Къде да ида?". Беше нощ, а аз нямах никакви пари."

Работниците са изложени на брутално отношение от страна на работодателите, казва и синдикалистът Пагонакис.

Миналата година в Германия бяха предприети множество проверки срещу унизителните условия на живот за наемните работници. Правителството в Северен Рейн-Вестфалия дори прие закон, на базата на който властите би трябвало да бъдат информирани, ако жилище се използва за временно настаняване на наемни работници в него. Властите обаче не разполагат с достатъчно информация за реалния брой на живеещите в определено жилище, нито пък могат да установят дали се спазват противопожарните правила, строителните разпоредби и изискванията за настаняване съгласно защона за защита на труда, пояснява SWR, позовавайки се на говорител на местните власти.

Адвокатът Клаус Кьорнер, който доброволно консултира наемните работници, казва за SWR: "Тези, които отдават жилищата по завишени наеми, могат да получат наказания между шест месеца и десет години. Но дотам не се стига, понеже работниците не подават оплаквания - възпират ги да го направят, дори и с насилие - ако се налага".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: