Турция: Предложението на Путин за газов хъб може да бъде осъществено

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
18:44 / 12.10.2022
1330
Турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез заяви, че предложението на руския президент Владимир Путин за създаване на газов хъб в Турция може да бъде реализирано, предаде ТАСС.

"Това предложение на руския президент Владимир Путин трябва да бъде обсъдено обстойно. Но ще кажа, че е възможно да го приложите. Русия и преди е реализирала успешни инфраструктурни проекти", каза министрът на руски енергиен форум. Дьонмез отбеляза, че "е твърде рано да се каже дали Турция знае как може да го приложи, тъй като това предложение е ново" за Анкара.

"Трябва да обсъдим в този контекст правните, търговските, икономическите и техническите аспекти. Турция работи много активно с Русия. Както знаете, Русия и преди е реализирала големи технологични проекти в Турция. Ние сме много надеждни партньори", каза министърът.

Той припомни, че Турция има дългосрочни споразумения за доставка на газ със страните от региона. "Не сме имали проблеми с доставчиците си. Имало е трудни периоди, но Русия винаги е оставала наш надежден доставчик. Благодарен съм на руските си колеги за поддържането на тази стабилност", каза Дьонмез.

Русия възнамерява да разшири географията на своите газови доставки. "Що се отнася до руския газ, ние със сигурност ще предлагаме нашия продукт на световните пазари. Например бихме могли да преместим изгубените обеми на транзита от Северните потоци към Черно море. "По този начин ще превърнем нашето гориво, нашия природен газ, в основен маршрут за доставки към Европа през Турция, като създадем в Турция основен газов хъб за Европа", предожи Владимир Путин.

Виж коментарите (0)

Още по темата (194):
16.02.2024 Експерт алармира: Цената на парното е двойно по-висока от тази, която трябва да плащаме!
23.01.2024 Бивш министър бие аларма: Сметките ще са много по-високи
11.11.2023 Politico: На Европа взе да й писва от българските "игри на руски газ"
10.11.2023 Унгария иска санкции от ЕК за България, заради таксата за транзит на руски
газ
01.11.2023 КЕВР решава: Каква ще е цената на газа за ноември?
29.10.2023 Радев за таксите за руски газ: Такива хрумвания водят до несигурност и
хаос
Още новини от Международни новини:
Пречката, която спъва България за еврозоната
Нов пътен знак изненада шофьори в ЕС
Цената на кафето скача сериозно
Картина на Караваджо, струваща милиони, ще бъде изложена в музей ...
Въоръжени мъже са откраднали 70 милиона долара от Банката на Пале...
Русия обяви за издирване украинския президент


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).