Тлее напрежение около откриването на Македонски културен клуб в Благоевград

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:11 / 27.10.2022
1000
Предстоящо откриване на Македонски културен клуб в Благоевград, за което до преди два дни нямаше никаква официална информация, а от българските власти няма и до момента,  породи сериозно напрежение, което  ескалира. 

Едната причина е, че  бъдещият културен  център се обявява за защита на правата на македонците в България и по света, а другата е, клубът носи името на Никола Вапцаров, обявен от инициаторите за македонец. За откриването на  Македонски културен клуб “Никола Вапцаров“ в Благоевгра, местната власт, медиите и обществеността  в областния център разбраха от покана, публикувана на Facebook страницата на Обединената Македонска Организация "Илинден-Пирин“.

Поканата е написана на официалния език в Република Северна Македония, има и превод на български. Събитието е планирано за 30 октомври, неделя, от 12 часа. Уточнено е, че са поканени премиерите на двете съседни държави, посланици, кметът на Благоевград  медиите от двете страни на границата и всички "добронамерени хора, които споделят и поддържат нашите цели“. 

В Инициативния комитет за учредяването на Македонския културен клуб основно е посочено местното Сдружение за защита на основни човешки права и финансиращата организация - Македонското международно движение за човешки права в Канада, разказва БНР.  

Клубът си поставя за цел "развитието на македонската традиционна и модерна култура, изграждане на културен мост между България и Македония, укрепване на връзките между македонците в България и македонците по света". Последното взриви социалните мрежи, а първата официална реакция беше декларация на Общинския съвет в Благоевград, приета преди дни. 

Председателят на местните законодатели Радослав Тасков уточни, че след официалното изявление на премиера на РСМ Димитър Ковачевски, който преди два дни заяви, че предстои да внесе пред българската държава документите за разкриването на Македонския културен клуб в Благоевград, нещата са малко по-спокойни, но съмненението за истинската дейност на клуба остава.

Оказа се, че покана за откриването на Македонския културен клуб "Никола Вапцаров“ в Благоевград са получили и племенниците на големия ни поет -  Мая и Никола Вапцарови.

Всъщност въпросното сдружение е регистрирано като юридическо лице с нестопанска цел и с адрес в Благоевград през февруари 2019 година. Заради целите, които си поставя и  откритата антибългарска линия в дейността му обаче,  същата година прокуратурата внася иск в Окръжния съд да прекрати дейността, респективно регистрацията на Сдружението.  Съдът е потвърдил основателността на иска,  Апелативният съд в София - също, а на 6 октомври тази година и Върховният касационен съд, чието решение е окончателно. Направихме справка и в Агенцията по вписвания, откъдето ни информираха, че е открито производство за обявяване в ликвидация на Сдружението за защита на основните индивидуални човешки права.

Виж коментарите (1)

Още по темата (975):
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
24.10.2023 В Северна Македония: България е заплаха, а Сърбия - приятел
15.10.2023 Полицията в РСМ задържа нападателя на фен на "Левски"
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).