ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
СЗО: На ръба на морална криза сме
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:33 / 19.01.2021Коментари (1)1736
©
Ръководителят на Световната здравна организация заяви в понеделник, че справедливото разпределение на коронавирусните ваксини е изложено на "сериозен риск", съобщава бизнес телевизия CNBC, цитирани от БНР.

Предупреждавайки за "катастрофален морален провал", генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че "неотдавнашната поява на бързо разпространяващи се варианти на Covid-19 прави бързото и справедливо разпространение на ваксините още по-важно".

Той обаче добави, че това разпределение може лесно да се превърне в "още една тухла в стената на неравенство между богатите и бедните хора по света".

"Тъй като започват да се използват първите ваксини, обещанието за справедлив достъп е изложено на сериозен риск“, каза той по време на сесия на изпълнителния съвет на СЗО.

Докато повече от 39 милиона дози от няколко различни ваксини вече са приложени в поне 49 страни с по-високи доходи, той отбеляза, че само 25 дози са били предоставени на една от държавите с най-ниски доходи.

"Трябва да бъда откровен, светът е на ръба на катастрофален морален провал и цената на този провал ще бъде платена с живот и поминък в най-бедните страни".

В началото на речта си Тедрос Гебрейесус подчерта, че разработването и одобряването на безопасни коронавирусни ваксини по-малко от година след появата на вируса в Китай в края на 2019 г., е "зашеметяващо постижение и много необходим източник на надежда".

Той обаче добави, че  "не е редно по-младите и по-здрави възрастни хора в богатите страни да бъдат ваксинирани преди здравните работници и възрастните хора в по-бедните държави".

"Ще има достатъчно ваксина за всички, но точно сега трябва да работим заедно като едно глобално семейство, за да дадем приоритет на тези, които са най-застрашени от сериозни заболявания и смърт във всички държави в света".

Без да назовава конкретни имена, Тедрос Гебрейесус заяви, че някои държави и компании говорят на езика на справедлив достъп, но продължават да дават приоритет на двустранните сделки, заобикаляйки COVAX, което повишава цените, като в същото време тези държави се опитват да скочат на предната линия. "Това е погрешно", каза той.

COVAX е глобална схема, съвместно ръководена от международен алианс за ваксини, наречен Gavi, Коалиция за иновации за готовност за епидемия, а също и от СЗО. Създадена е, за да осигури равен достъп до Covid ваксини за всяка държава в света. Целта му е да достави 2 милиарда доза безопасни и ефективни ваксини, които са преминали регулаторно одобрение и/или предварителна квалификация на СЗО до края на 2021 година.

СЗО призова по-богатите страни, които предварително бяха поръчали милиони дози коронавирусни ваксини, като САЩ, Великобритания и Европа, да споделят част от тези ваксини с COVAX, за да може след това те да бъдат преразпредели в по-бедните държави.

По-богатите нации бяха обвинени, че "трупат" повече ваксини, отколкото им е необходимо, въпреки че снабдяването с ваксини все още е в ранните си дни, тъй като масовата имунизация, започнали в Запада през декември, все още е в първия си етап на разпространение на Covid ваксините.

Шефът на СЗО призова страните с двустранни сделки с производителите на ваксини и за контрол на доставките да бъдат "прозрачни с COVAX относно обемите, цените и датите на доставка“ и да споделят техните собствени дози с COVAX, след като са ваксинирали собствените си здравни работници и по-възрастни хора.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.01.2021 г.
0
 
 
не се правете че има много желаещи да се ваксинират. точно обтатното е. никой не иска да влиза в вашите схеми.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: