От Германия: Добре, че имаме такъв ръководител като Меркел

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
17:30 / 04.05.2020
5487
Добрите оценки за действията на германското правителство в борбата срещу коронавируса предизвикаха и дискусия за евентуален пети управленски мандат на канцлерката Ангела Меркел. Дори един от нейните критици - вътрешният министър Хорст Зеехофер от баварския ХСС - се включи в този дебат с ласкави оценки за работата на канцлерката в кризата с коронавируса.

В интервю за вестник "Билд ам Зонтаг" Зеехофер заяви, че е "голямо щастие в подобна ситуация да имаме такава канцлерка начело на държавата". А само преди около две години Зеехофер беше заявил в тесен кръг от съпартийци: "С тази жена повече не мога да работя". Поводът тогава беше бежанската политика на Меркел.

Според актуално социологическо проучване, управляващият съюз ХДС/ХСС се радва на все по-голямо доверие сред германските избиратели: ако парламентарните избори бяха сега, управляващите щяха да вземат 38 процента от гласовете и биха могли да съставят ново правителство както със социалдемократите, така и със Зелените. Този резултат се дължи не на последно място на добрия кризисен мениджмънт на канцлерката Меркел, чиято популярност се повиши в хода на кризата с коронавируса.

През 2018 година Меркел се оттегли от лидерското място в нейния ХДС и обяви, че няма да се кандидатира за нов управленски мандат. Но теоретично пети мандат на Меркел би бил възможен. Според конституцията на Германия, мандатът на канцлера приключва при смърт, при оставка, след конструктивен вот на недоверие, при невъзможност да изпълнява служебните си задължения или при избор на нов Бундестаг. Ангела Меркел е федерална канцлерка от ноември 2005 година, съобщава "Дойче Веле".

По повод дискусията за евентуален пети мандат на Меркел вестник "Ди Велт" коментира, че никой не е незаменим. За Ангела Меркел това може и да е ласкава оценка, но ако се отметне от решението си да се откаже от нов мандат, това може да подкопае доверието в нея, пише изданието и добавя, че един подобен развой на нещата би могъл да приключи по същия безславен начин като петата кандидатура на Хелмут Кол за канцлерския пост. През 1998 година тогавашният канцлер на Германия реши, че заради въвеждането на еврото е едва ли не незаменим и затова трябва да остане на канцлерския пост. Но сметката му не излезе, припомня изданието.

Виж коментарите (3)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).