ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Очаква ли ни рецесия?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:57 / 03.05.2023Коментари (0)4807
©
Според проучване, публикувано от Световния икономически форум (WEF), главните икономисти са разделени по отношение на вероятността от глобална рецесия, тъй като динамиката на растежа и инфлацията в отделните региони е различна, но повечето от тях очакват разходите за живот да останат високи в много страни, съобщава Dnes.bg.

Докладът за май 2023 г., който включва отговорите на водещи главни икономисти от публичния и частния сектор, разкрива, че равни дялове от 45% от икономистите смятат, че глобална рецесия през тази година е вероятна или малко вероятна.

Отговорите им обаче се различават в зависимост от регионите. Азия е мястото, където се очаква най-оживена икономическа активност с повторното отваряне на Китай. Половината от икономистите прогнозират умерен, а 43% - силен икономически растеж в страната тази година.

Съответно, 93% от главните икономисти очакват поне умерен растеж в Източна Азия и Тихоокеанския регион, докато 50% и 75% от главните икономисти очакват слаб или много слаб растеж, съответно, в САЩ и Европа през тази година.

Латинска Америка и Карибския басейн и Африка на юг от Сахара остават в по-слабия край на прогнозите – за тях над половината от анкетираните предвиждат слаб растеж.

Високата инфлация ще продължи и през тази година, като 90% и 68% от икономистите очакват висока или много висока инфлация, съответно, в Европа и САЩ, а 74% и 73% от тях виждат висока или много висока инфлация, съответно, в Африка на юг от Сахара и Латинска Америка и Карибите.

Незначително мнозинство очаква и регионът на Близкия изток и Северна Африка да отбележи висока инфлация през тази година, докато Китай остава отклонение по отношение на инфлацията - само 14% очакват там висока инфлация.

Според 79% от главните икономисти, централните банки ще бъдат изправени пред компромис между управлението на инфлацията и поддържането на стабилността на банковия сектор, докато 82% от тях очакват повишаването на лихвените проценти да се забави предвид опасенията за финансовата стабилност.

Същевременно 76% от икономистите смятат, че централните банки ще се борят да доведат инфлацията до целевите си равнища. Вероятността от нови банкови фалити и финансови сътресения през тази година е голяма. Според 76% от главните икономисти, разходите за живот в много държави ще продължат да бъдат на кризисни нива.

Икономистите отбелязват повишаване на инфлацията във всички региони в сравнение с предишните си очаквания през януари 2023 г. Натискът върху разходите за живот е особено силен в някои развиващи се икономики, където динамиката на вътрешните цени се изостря от обезценяването на валутата, се казва в доклада на WEF.

"Тъй като ръстът на заплатите в световен мащаб трудно успява да се справи с цените, съществува риск уязвимите общности да изпаднат в още по-голяма бедност, особено при по-строги финансови условия", се предупреждава в доклада.

Въпреки неотдавнашните банкови сривове и сътресения на финансовите пазари обаче главните икономисти изразяват увереност в системната цялост на световните пазари.

Около 69% от анкетираните характеризират неотдавнашните затруднения в банковия сектор като "изолирани случаи с ограничено допълнително въздействие", докато 67% от тях твърдят, че по-нататъшни банкови фалити или други сериозни финансови смущения през 2023 г. са малко или много вероятни.

Повече от 80% очакват, че в резултат на неотдавнашните финансови сътресения бизнесът по-трудно ще си осигури банково кредитиране, което ще доведе и до забавяне на инвестициите и активността в технологичния сектор.

"Те посочиха и верижните ефекти от високите лихвени проценти, особено в сектора на недвижимите имоти, където две трети очакват високите лихвени проценти да доведат до значителни смущения през 2023-2024 г.", заявиха от WEF.

"Последното издание на прогнозата подчертава несигурността на настоящото икономическо развитие. Пазарите на труда засега се оказват устойчиви, но растежът остава бавен, глобалното напрежение се задълбочава, а разходите за живот в много страни остават високи ", заяви Саадия Захиди, управляващ директор на WEF, по повод констатациите в доклада.

"Тези резултати потвърждават спешната необходимост както от краткосрочна координация на политиките в световен мащаб, така и от по-дългосрочно сътрудничество около нова рамка за растеж, която да включва приобщаването, устойчивостта и издръжливостта в икономическата политика."







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: