Норвежкият премиер обяви, че праща военни в защита на нефтените и газовите инсталации

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:06 / 28.09.2022
1651
Норвегия ще изпрати свои военни, за да защити нефтените и газовите си инсталации от евентуални саботажи, след като няколко държави заявиха, че два руски газопровода към Европа, които изхвърлят газ в Балтийско море, са били атакувани, заяви министър-председателят в сряда, предаде Reuters.

Изтичането на газ в резултат на предполагаем саботаж, открит във вторник по газопроводите "Северен поток", разтърси енергийните пазари и засили опасенията за сигурността.

Понастоящем Норвегия е най-големият доставчик на газ в Европа и водещ световен доставчик на петрол. Тя разполага с над 90 офшорни нефтени и газови находища, повечето от които са свързани с мрежа от газопроводи, простираща се на около 9 000 км.

"Военните ще бъдат по-видими в норвежките петролни и газови инсталации", заяви на пресконференция министър-председателят Йонас Гахр Стере.

Нападението ще бъде "управлявано съвместно с нашите съюзници", каза той. Норвегия е член на НАТО.

В морето военноморските сили ще бъдат разположени за защита на офшорните инсталации, а на сушата полицията може да увеличи присъствието си в съоръженията, каза той.

НАТО и Европейският съюз подчертаха необходимостта от защита на критичната инфраструктура и предупредиха за "твърд и единен отговор", ако има още нападения.

В понеделник Норвежкият орган за безопасност на петрола призова за по-голяма бдителност по отношение на неидентифицирани безпилотни самолети, наблюдавани да летят в близост до норвежки офшорни платформи за добив на нефт и газ, като предупреди, че те могат да представляват риск от инциденти или умишлени нападения.

Премиерът заяви днес, че наблюденията на безпилотни летателни апарати са се случили "главно през септември", че става дума за безпилотни летателни апарати с "различни размери" и че дейността е "необичайна".

Въпреки това той отново подчерта, че не вижда конкретна заплаха срещу морския нефтен и газов сектор на Норвегия и не е поискал военна помощ от съюзниците ѝ.

Виж коментарите (0)

Още по темата (194):
16.02.2024 Експерт алармира: Цената на парното е двойно по-висока от тази, която трябва да плащаме!
23.01.2024 Бивш министър бие аларма: Сметките ще са много по-високи
11.11.2023 Politico: На Европа взе да й писва от българските "игри на руски газ"
10.11.2023 Унгария иска санкции от ЕК за България, заради таксата за транзит на руски
газ
01.11.2023 КЕВР решава: Каква ще е цената на газа за ноември?
29.10.2023 Радев за таксите за руски газ: Такива хрумвания водят до несигурност и
хаос
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).