ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Млада жена: Наемът е 1 800 евро, а толкова ми е месечната заплата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:21 / 14.05.2024Коментари (0)2569
©
Да се ​​изнесете от къщата на родителите си и да наемете собствен апартамент? Много млади хора в Ирландия не могат да си позволят това, дори и да работят. 

Сав Грийн е на 24 и още живее при родителите си. Въпреки че се чувства добре там, Грийн знае, че е време да се изнесе. Само че младата ирландка не може да си го позволи - парите просто няма да ѝ стигат, разказва германската обществена телевизия ARD в свой репортаж, цитирана от Deutsche Welle. 

Цените на недвижимите имоти в Ирландия са изключително високи. Хора като Грийн са разочаровани - младата жена споделя, че работи много, но не може да си позволи да живее самостоятелно. И двамата ѝ по-възрастни братя все още живеят в семейния дом. Едно цяло поколение се чувства загубено, казва 24-годишната мениджърка.

"Загубих много от приятелите си. Заминаха за Канада, Австралия, Испания, Лондон", казва тя.

А онези, които не са напуснали страната, живеят с родителите си. Според едно проучване две трети от хората в Ирландия на възраст между 20 и 29 години още живеят в дома на семейството си. През 2012 година това са били една трета от младежите. Това поколение е "затворено у дома си", пише АРД. 

Рори Хърн разглежда причините. Той е доцент по социална политика. Той критикува правителството, че не влага достатъчно публични средства в жилища, особено в жилища на достъпни цени.

Хърн подчертава, че ирландската икономика генерира бюджетен излишък: "Страната всъщност се справя добре. Ирландия привлече много мултинационални корпорации с ниски данъчни ставки.“

Прекалено дълго консервативното правителство се придържаше към мечтата, която всеки може да си позволи дом. Вашата собствена къща или апартамент е била част от вашето пенсионно осигуряване. Процентът на собственици на жилища сред възрастните хора е значително по-висок, отколкото в Германия например.

Но по-младите хора все по-малко могат да си позволят това, защото цените са се повишили много. Това също доведе до идеята, че държавата едва ли ще може да реши подобни проблеми. Правителството е разчитало предимно на частни инвеститори да изграждат строителни обекти, за да ги отдават под наем. Идеята беше пазарът да помогне за решаването на проблема, обяснява Хърн. Но на пазара има предимно скъпи апартаменти, които пожарникарите, медицинските сестри и полицаите трудно могат да си позволят. 

Премиерът Саймън Харис обеща да построи 250 000 жилища до 2030 година. Мнозина обаче не вярват, че това ще се случи, защото неговата партия управлява от 2011 година, а оттогава на имотния пазар нищо не се е подобрило.

Една от причините за високите цени на имотите е, че много жилища стоят празни. Няма официални данни, които да предоставят точна бройка, но експертът Хърн предполага, че само в Дъблин има около 12 000 празни жилища.

В цялата страна броят им е общо 166 000. Партии като "Шин Фейн" настояват собствениците на тези домове да бъдат принудени да инвестират или да ги отдадат под наем. Именно тази партия в момента събира най-голямо одобрение - особено сред младите хора.  

 

Има и други причини за високите цени - едната е нивото на свободните площи: някои собственици спекулират с имотите си. Няма официални данни, показващи колко къщи са засегнати. Хърн изчислява, че в Дъблин има 12 000 свободни имота и 166 000 партии в цялата страна изискват собствениците, които оставят имотите празни, да бъдат принудени да инвестират или отдават под наем бързо с такса или данък.

 

Липсата на права на наемателите също изостря жилищната криза. Мадлин Йохансон е живяла в Дъблин дълги години, но сега трябва да напусне апартамента, защото собственикът иска да продаде. Защита на наемателя: няма. Йохансон казва, че когато е разглеждала, е видяла апартаменти, които струват "около 1800 евро на месец“. Но това е цялата й заплата.

"Това си същинско е лихварство“, оплаква се Йохансон. Тя се опасява, че онези, които печелят малко, вече няма да могат да живеят в Дъблин. Цените са особено високи в столицата, но цялата страна е засегната. Това е абсурдна ситуация: безработицата в Ирландия е ниска, икономиката процъфтява, но просперитетът заобикаля голяма част от обществото.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори 2024
Абитуриентски балове 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: