ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Криза за бира и свинско
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:04 / 26.08.2022Коментари (0)3091
©
Нарастващите сметки за енергия в Европа предизвикват вълна от спиране на производството на големи торови заводи на целия континент, което води до смущения за фермерите, производителите на храни и - за ужас на собствениците на барове навсякъде по света, за производителите на бира.

В четвъртък най-голямата компания за торове в света Yara, базирана в Норвегия, обяви 50-процентно съкращаване на производството на карбамид и азотни торове на амонячна основа в Европа, позовавайки се на "рекордно високите цени".

Решението беше взето по-малко от 24 часа, след като най-големият британски завод за торове CF Fertilisers UK заяви, че "временно ще спре" производството в завода си в Билингъм. По-рано през седмицата два други големи производители на торове в Полша обявиха, че ще преустановят дейността си, съобщи "Politico".

Торовете са не само жизненоважни за повишаване на почвеното плодородие на културите, но при производството им се образува страничен продукт - CO2, който се използва за газиране на бирата и безалкохолните напитки, за снабдяване на болници при хирургически процедури и за хуманно клане на животни.

Поради тази причина фермерите, производителите на храни и дори собствениците на заведения са силно обезпокоени от по-широките последици от задаващия се недостиг на торове.

Carlsberg Polska, третата по големина пивоварна компания в Полша и дъщерно дружество на датската мултинационална компания, заяви пред "Politico", че планира да спре производството на бира почти незабавно и че други пивовари със сигурност ще последват примера ѝ.

"Малко хора осъзнават, че въглеродният диоксид е страничен продукт от производството на торове. А той не може да се съхранява продължително време, така че ни остават запаси само за няколко дни", каза говорителката на Carlsberg Polska Беата Пташинска-Жединак.

"Всеки момент ще спрем производството на бира, но не сме единствените. Освен ако не разполагат със съоръжения за производство на собствен CO2, повечето бирени компании ще трябва да направят същото."

Енергоемкият сектор за производство на торове е сред първите тежки производства в Европа, които съкращават производството си на фона на енергийната криза, изострена от инвазията на Москва в Украйна и последвалите западни санкции върху руския нефт и природен газ - необходима съставка за азотните торове.

Джейкъб Хансен, ръководител на голямата лобистка група Fertilizers Europe, заяви, че рязкото покачване на цените на газа, които според наблюдателите от бранша ще останат високи поне до края на годината, прави "невъзможно" поддържането на производството.

"Това е невъзможна ситуация. За мен е очевидно, че европейският газов пазар е в криза - той не функционира", каза Хансен. "Ние сме относително най-големият потребител на газ, така че ако ние чувстваме тежест, тя ще дойде и за други хора".

Затварянето на предприятия предизвика опасения в множество сектори на храните и напитките. Минет Батърс, председател на Националния съюз на фермерите във Великобритания, заяви, че затварянето на най-големия британски завод за торове е "изключително тревожно". Пазарът на торове "е от решаващо значение за поддържането и увеличаването на вътрешното ни производство на храни", добави тя и призова правителството да преразгледа снабдяването с продукти, съдържащи CO2.

Британската пивоварна и кръчмарска (пъб) индустрия заяви, че моментът на спирането "не може да бъде по-лош" и "може да доведе до недостиг на бира в цялата страна".

"Нашите пъбове и пивоварни вече се сблъскват със сериозни трудности и натиск върху веригите си за доставки", заяви Ема Маккларкин, главен изпълнителен директор на Британската асоциация на пивоварите. "Това решение поражда сериозни опасения за устойчивото снабдяване с въглероден диоксид."

Тя предупреди, че както пивоварните, така и пъбовете вече са изправени пред "екстремни" разходи за енергия, които заплашват да затворят предприятия и да навредят на поминъка в цяла Великобритания.

"Изчакването на правителството да предприеме действия дори за няколко седмици може да се окаже твърде дълго", добави МакКларкин. "Нуждаем се от устойчив план за доставките на CO2 за нашата индустрия и от спешна помощ за нарастващите сметки за енергия за предприятията, преди да бъдат принудени да затворят врати."

Пташинска-Жединак от Carlsberg Polska заяви, че има и по-широки последици отвъд бирата и безалкохолните напитки, тъй като CO2 се използва за производството на продукти като сух лед, който е от съществено значение за запазването на храните при транспортиране и съхранение.

"Ситуацията е критична за всеки аспект на хранителния сектор, в който се използва CO2", каза Пташинска-Жединак.

Министърът на земеделието на Полша Хенрик Ковалчик заяви, че работи по план, който ще помогне на производителите на торове да купуват газ на умерена цена. "Работим върху това. Засега не искам да говоря за подробности, там вече имаме някои идеи и се договаряме за различни решения", каза Ковалчик.

За да облекчи донякъде натиска, Европейската комисия предложи временно спиране на митата върху ключови продукти за производство на азотни торове, което националните правителства в Съвета на ЕС ще обсъдят, след като възобновят заседанията си през септември, твърди служител на ЕС.

В Обединеното кралство компанията майка на CF Fertilisers - CF Industries вече е получила една краткосрочна помощ от правителството, като плащането през септември миналата година е покрило оперативните ѝ разходи за три седмици, тъй като цените на енергията са се повишили заради търсенето след блокирането на производството заради коронавируса.

Този път, обаче, министрите изглежда не са склонни да се намесят.

"Докато правителството продължава да проучва възможностите за подобряване на устойчивостта на пазара в по-дългосрочен план, от съществено значение е промишлеността да предприеме действия, за да направи всичко възможно, за да отговори на търсенето", заяви говорител на правителството на Обединеното кралство.

"От есента на миналата година устойчивостта на пазара на СО2 се подобри, благодарение на допълнителния внос, допълнителното производство от съществуващите вътрешни източници и по-добрите запаси", добави той.

След първоначалната криза през есента на миналата година някои британски предприятия диверсифицираха доставките си на CO2 чрез внос. Тъй като цените се повишиха, други индустрии се включиха в улавянето на промишления страничен продукт и рафинираха свои собствени версии за продажба в хранително-вкусовата промишленост. Миналата година заводът в Билингам осигуряваше 60 % от доставките в Обединеното кралство. Сега той доставя само 30 %.

"Въпреки че сега сме в много по-добро положение, отколкото преди година", казва Ник Алън, главен изпълнителен директор на Британската асоциация на месопреработвателите (BMPA), "британската месопреработвателна промишленост ще има сериозни опасения", ако CF Industries спре производството.

"Не виждаме как правителството може да седи отстрани и да настоява, че компаниите трябва да се разберат помежду си", каза Алън. "Те ще трябва да се намесят."

CF Industries вече затвори през юни един от заводите си в Чешир, което прави доставките на CO2 в Обединеното кралство "уязвими от всичко, което се обърка в оставащия им завод в Билингам", каза Алън. Той добави, че британската индустрия "силно разчита на чуждестранни доставчици, за да компенсира недостига".

От края на юли производителите на амоняк в Италия и Германия също са намалили производството си и са накарали европейските компании за храни и напитки "да се борят", за да си осигурят свитите доставки на CO2, добави Алън.

Според него без достатъчно доставки на газ фермерите ще се сблъскат с проблем, свързан с хуманното отношение към животните, тъй като все повече прасета и домашни птици няма да могат да бъдат изпратени за по-нататъшна преработка.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: