ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Кои са плюсовете и минусите на четиридневната работна седмица?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 23:06 / 03.05.2023Коментари (0)1713
©
Мнозина мечтаят за четиридневна работна седмица, с която в някои държави вече се експериментира. Кои са нейните плюсове и минуси?

Първо трябва да се направи едно разграничение, тъй като става дума за два модела на четиридневната работна седмица. При първия 40-те часа на работната седмица се разпределят в четири, а не в пет дни, като в четирите се работи по десет часа. Този модел се прилага в Белгия и работещите сами решават дали да изпълнят ангажиментите си за пет или за четири дни - работното им време за седмицата остава непроменено, пише "Дойче веле".

Вторият модел изглежда по-различно и се базира на принципа 100-80-100, т.е. 100 процента работа за 80 процента от времето при 100 процента заплата. Такива експерименти са направени в няколко европейски държави през последните години. Една от тях е Исландия, а Испания и Франция предвиждат да опитат схемата през тази година. В световен мащаб моделът е изпробван и в Нова Зеландия, Япония и САЩ. Но какви са плюсовете и минусите на четиридневната работна седмица?

Предимствата на намалената работна седмица

Стресът е по-малко.

Както показва публикувано през 2023-а година британско проучване, заетите са били по-малко стресирани и са били подложени на по-нисък риск от бърнаут. Констатиран е и спад в тревожността, в умората или в проблемите със съня. Участвалите в проучването 61 фирми с общо почти 3000 служители са заявили, че биха искали да наложат трайно четиридневната работна седмица - най-вече защото благодарение на нея работещите се чувстват по-добре.

По-рядко боледуване и повече време за семейството.

Освен това служителите боледували по-рядко. Според трудовия психолог Хана Шаде от Института за изследване на труда "Лайбниц" това се обяснява с наличието на достатъчно време за почивка и намаленото натоварване.

Британското проучване разкрива и, че ако се работи четири дни в седмицата, мъжете поемат повече ангажименти у дома - грижат се за децата или за нуждаещи се от това роднини.

Има ли отражения върху климата?

Според германския мозъчен тръст "Концепция за нова икономика" чрез въвеждането на намалената работна седмица може да бъде намалено и потреблението на енергия и ресурси. Но конкретно колко би допринесъл даден служител за това, зависи от личния му начин на живот.

Фирмите стават по-привлекателни за кандидатите.

Макар основно служителите да са тези, които си пожелават четиридневна работна седмица, от нея биха могли да спечелят и компаниите. "Всяка фирма, която предлага намалена работна седмица, разполага с предимства в очите на кандидатите", казва пред ДВ експертката по трудова психология Хана Шаде. Тя обаче изтъква, че не моделът със запазването на броя на работните часове повишава атрактивността, а реалното намаление на работните часове.

Недостатъците на намалената работна седмица

Стресът може и да е по-голям.

Икономистът Бернд Фитценбергер е на мнението, че по-интензивната работа за по-кратко време може да бъде недостатък на модела, защото може да доведе до по-голям стрес.

Конкурентоспособността може да пострада.

В Германия загриженост по отношение на конкурентоспособността в промишлеността се проявява най-вече от страна на Партията на свободните демократи. Председателят на парламентарната група на партията Кристиан Дюр заяви: "В контекста на острия недостиг на квалифицирана работна ръка предложението за четиридневна работна седмица е неразбираемо". Той е убеден, че намаленото работно време няма да укрепи, а ще навреди на конкурентоспособността на Германия.

Моделът не е приложим във всички браншове.

"Предизвикателство съществува най-вече за браншовете, които предлагат услуги във фиксирано работно време", обяснява Бернд Фитценбергер. В сферата на грижите за болни и възрастни хора, във фирмите по сигурността или в транспортните предприятия четиридневната работна седмица би могла да се приложи по-трудно, отколкото в други браншове.

Новите трудови перспективи.

Според психоложката Хана Шаде темата трябва да се разглежда в дългосрочен план. От една страна, защото намаляването на болничните трайно ще се отрази положително на икономиката. От друга - защото и хората, и фирмите трябва да се настроят към новия начин на работа. "Промените винаги носят риск и предизвикват опасения", посочва тя. Но числата още отсега показват: над три четвърти от запитаните в германско проучване биха приветствали четиридневната работна седмица. А най-голям интерес към този модел проявяват заетите под 40 години.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: