ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Вече всеки втори е с алергия към нещо 
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:44 / 13.04.2023Коментари (0)774
©
Дългоочакваната пролет може да ни зарадва не само с първите слънчеви лъчи и времето, прекарано сред природата, но и с неприятни пролетни алергии, типични за сезона. "Тичинковият прашец е вече във въздуха, а дъждът тези дни е благословия за хората, които са със сенна хрема. Когато вали, тичинковият прашец е ниско долу на земята и не може да предизвика всички тези симптоми, в действителност сега е пикът на тичинковия прашец на брезите. Дървесните полени са в момента в атмосферата. Когато след дни стане малко по-топло, симптомите на един течащ, сърбящ нос и сълзящи очи ще бъдат в своя пик", обясни алергологът д-р Диана Христова.

На въпрос как можем да разпознаем една алергия, д-р Христова отговори, че сърбежът е изключително типичен при сенната хрема.

"Понякога израз е едно чувство на дразнене в гърлото, един дискомфорт. Когато тези поленови зрънца полепнат в нашата лигавица, тяхното последствие е много дълго, симптомите продължават дори когато се приберем вкъщи, но винаги имаме някакво рязко насечено начало, обикновено тези симптоми са свързани с това да сме били навън, това е типичното за сенната хрема", обясни гостът.

По нейни думи най-трудно за хората със сенна хрема е времето преди дъжда, тъй като тогава въздушните маси са притиснали тичинковия прашец на нивото на нашия нашия нос. Тя препоръчва на тези, които знаят, че имат симптоми на алергия, веднага щом се приберат вкъщи, да си сменят дрехите и да си измият лицето.

Според д-р Христова всеки един от нас може да развие алергия, а днес заобикалящата ни среда е такава, че е причина за ръст на алергичните състояния като цяло. "Все по-често отключваме алергия на възраст след 25 години. Причините са много, всичките действат в съвкупност. Когато имаме агресивен полен, замърсяването на въздуха, неизгорелите дизелови частици, всички тези фактори в съвкупност имат отношение", уточни алергологът пред Bulgaria ON AIR.

"Интересен факт е, че имунната ни система ни пази от тичинковия прашец на даден храст, но когато консумираме плода на такова дърво, ние можем да проявим алергична реакция към него. В тези ситуации може да се появи дискомфорт, сърбеж до оток на устните", каза още д-р Христова.

Според нея лечението на сенната хрема е процес, който трябва да започне извън сезона на проявата. "Когато сме в пика на сезона, може да действаме със симптоматични средства - антихистамин, като лекарство, което потиска симптома на алергията", допълни тя.

"С времето болестта може да се развива и да достигне до усложнения. Ако дълго време не лекуваме ринита, започва да страда и белият дроб. За да установим, че това, което ни се случва е алергия, трябва да хванем виновника. Може да се улови чрез кожно-алергични проби чрез провеждането на кръвен тест", каза още д-р Христова.

По нейни думи практиката показва, че всеки втори човек вече има алергия към нещо.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Животните на Фокус
Туризъм
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: