ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Учени: Студеното време носи изненадващи ползи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:26 / 19.04.2023Коментари (0)1162
©
По-ниските температури може да не стоплят сърцето ви, но могат да ви осигурят по-дълъг живот.

Предишни изследвания са предложили няколко причини за този интригуващ феномен. Сега учени от университета в Кьолн, Германия, са използвали експерименти с червеи, за да установят друга възможна причина: студът стимулира процес, при който увредените протеини се отстраняват от клетките.

Няколко невродегенеративни заболявания, които могат да се проявят с напредването на възрастта, включително болестта на Алцхаймер и Паркинсон, са свързани с натрупването на лоши протеини, така че откриването на начина, по който температурата влияе на този процес, е значителна стъпка напред по отношение на намирането на начини за потенциално забавяне или дори спиране на това влошаване.

Макар че седенето на студено едва ли скоро ще бъде вариант за терапия, разбирането на действието на процесите, които студените температури стартират, може да ни помогне да ги възпроизведем чрез използването за целенасочени лечения.

"Екстремно ниските температури са вредни, но умереното понижаване на телесната температура може да има благоприятен ефект върху организма", пишат изследователите в доклад.

"Въпреки че ефектите на ниската температура върху дълголетието са установени преди повече от век, малко се знае за това как ниската температура влияе върху продължителността на живота и здравето."

Изследователите провели тестове върху червея Caenorhabditis elegans и върху култивирани човешки клетки в лабораторията, като установили, че по-ниските температури водят до премахване на протеинови струпвания, които се натрупват в животински и клетъчни модели на амиотрофична латерална склероза (АЛС) и болест на Хънтингтън.

Това става чрез структури, наречени протеазоми, които разграждат белтъчните отпадъци, и по-специално чрез червейната версия на протеазомния активатор PA28γ/PSME3, открит при хората. Необходимо е било само умерено понижаване на температурата, за да заработи активаторът и да почисти потенциално опасните протеинови натрупвания.

Екипът установил, че с помощта на "умно" генно инженерство може да се намали активността на протеазомите, като се постигне същият резултат без охлаждане. Това дава възможност за лечение, което да поддържа работата на тези активатори на протеазомите, независимо от температурата на тялото.

"Взети заедно, тези резултати показват как в хода на еволюцията студът е запазил влиянието си върху регулацията на протеазомите - с терапевтични последици за стареенето и свързаните с него заболявания", казва биологът Давид Вилчес от Университета в Кьолн, Германия.

Това е вълнуващо откритие: може да ви се вярва, но C. elegans има много общи неща с хората, включително начина, по който протеините могат да се слепват (червеят често се използва в изследванията, защото споделяме някои важни генетични прилики).

Все още има много какво да се открие за връзката между ниските температури и стареенето. Средната вътрешна температура на човешкото тяло, например, непрекъснато намалява през последните десетилетия, което може да е повлияло на увеличаването на продължителността на живота.

Като разглеждат много по-отблизо и по-подробно какво точно е в основата на тази връзка, изследователите се надяват, че протеазомният активатор PA28γ/PSME3 може да бъде един от пътищата към по-здравословно стареене.

"Вярваме, че тези резултати могат да бъдат приложени и при други свързани с възрастта невродегенеративни заболявания, както и при други животински видове", каза Вилчес, цитиран от БГНЕС.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: