ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Това е най-скъпият сладолед в света, заслужава ли си?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:58 / 23.05.2023Коментари (0)1717
© Facebook
Макар и с плахи стъпки, топлото време неизбежно ще дойде, а любимото ни спасение с жегите е сладоледът. Някои предпочитат плодов, други сметанов, а трети - шоколадов. Е, да, разнообразието на пазара далеч не се изчерпва дотук, а въображението на сладоледените майстори се оказва необятно. Резултатите от него пък - доста скъпи.

Рекордът на Гинес за най-скъп сладолед в света вече има своя нов собственик - японската компания Cellato. Тя създаде студеното изкушение, което носи името Биякуя (Byakuya - "бяла нощ" на японски) и струва цели 6380 долара за една порция.

Рецептата на сладоледа се разработва в продължение на година и половина от главния готвач на фюжън ресторанта RiVi в Осака Тадайоши Ямада. След много проби и грешки, той създава умел микс между европейски и японски съставки - само най-скъпите, редки и отличителни. 

Фантастичната цена се дължи именно на тях. Едната е бял трюфел, отглеждан в Алба, Италия, чиято цена е над 15 хиляди долара за килограм. Използва се и утайка от саке, която е отпадъчен продукт от производството на японската алкохолна напитка от ориз.

Вложени са и ядливи златни листа, които завършват визията на скъпото сладоледено изкушение, поръсено и с два вида италианско сирене. На сайта си Cellato нарича произведението си джелато, което говори за по-плътна текстура и по-нисък процент мазнини. Сладоледът е наличен за продажба само в Япония и се доставя директно на купувачите, предава CNN, цитира lifestyle.bg.

Не по-малко интересен е и препоръчителният начин за консумация на скъпото сладоледено изкушение. Производителят съветва да се остави да се размрази на стайна температура или за минута-две в микровълновата. А когато добие по-мека текстура, в него да се сипе белият трюфел и да се смеси с ръчно изработената метална лъжица, която идва заедно с порцията. Комбинира се прекрасно както със саке, така и с френско бяло вино.

Плановете на Cellato не се изчерпват с получаването на рекорд на Гинес, защото, по думите им, тяхната мисия е да създават не просто ужасно скъпи десерти, а истински кулинарни преживявания. Марката вече предлага сладолед с черен трюфел, а се очаква скоро да пусне на пазара и вкусове с хайвер и шампанско.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: