ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Победител в "Биг Брадър" помогна на австралийски пътешественик, корабокруширал край Приморско
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:45 / 27.04.2023Коментари (0)2433
© БНТ
Австралийски пътешественик корабокрушира край Приморско, но местните хора му помогнаха да ремонтира малката си лодка и дa продължи 6-месечното си приключение по вода. 60-годишният Александър Макинън тръгва от румънския град Сулина през делтата на река Дунав, като идеята е била първата му спирка да е Босфора. По българското Черноморие обаче го застига буря.

"Аз плавам с тази много, много малка лодка, тя е дълга само 3 метра. Преди седмица край Варна се преобърнах. Лодката се напълни с вода, но успях да се справя с това. Два дни по-късно, около Маслен нос, времето се влоши отново. Внезапно руля на лодката се счупи. Направо се откъсна задната част. Плавах, плавах колкото мога и стигнах до Приморско. Успях да изляза на плажа, но като видях в какво състояние е, си казах край, отказвам се", разказа пред БНТ пътешественикът.

В това време майката на Здравко от Приморско била със своя приятелка на разходка. Видяла бедстващия мъж и се обадил на сина си. Припомняме, че Здравко Василев от Приморско спечели 200 000 лева в първото издание на "Биг Брадър“ през зимата на 2005 година.

"Казах ѝ прецени и го приюти човека у дома, защото имаме тази възможност. Едни момчета от Приморско му бяха ремонтирали самия рул, но по-сериозния проблем беше на самата лодка. Той докара лодката до Приморско. Тук вече съответно се заех да я ремонтирам. Беше счупен един елемент, който нито имаше откъде да се купи, нито как да се направи. Освен чисто човешката страна на това да се помогнеш на човек, изпаднал в беда, видях и една възможност, на цената на един подслон и на една вечеря да чуя една изумителна история", каза Здравко Василев.

Оказва се, че чужденецът ще плава 6 месеца, като крайната му дестинация е Венеция. Не го прави за пръв път. Учител е по английски в Австралия и се вдъхновил да пътешества от книгите, които преподава на децата. Не е очаквал обаче, че ще се сблъска с този проблем още в първата седмица на приключението си.

"Много съм благодарен на тези хора. Станахме добри приятели. Това, което те направиха, беше чудо. Аз по принцип вярвам в добротата на хората, но тъй като бях много далеч от всичко, чувствах, че няма как да получа помощ, просто се бях отчаял. А тези хора ме приеха като част от своето семейство", долбави още Маккинън.

Макар че България не е била сред плануваните спирки от пътешествието на Александър, неволята го среща със страната ни и вече има българския трибагреник на лодката си.

"Показах му цялото градче. Той беше много отчаян. За два дни в град като Приморско човек може да се възстанови и се радвам, че не само аз и моето семейство, но и местните показаха наистина приятелско отношение", каза Здравко Василев.

"Приключенията понякога са трудни, но винаги са прекрасни", заяви Маккинън.

Сега Александър ще отплава към Истанбул, а случилото се в Приморско ще запечата в страниците на новата си книга, която ще издаде след успешния край на своето приключение.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: