ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Какво може и какво не може да се включва в запалката на автомобила
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:32 / 29.05.2023Коментари (0)1845
©
От почти век във всяка кола има характерни кръгли гнезда за 12V електричество. Първоначалното им предназначение е за запалката, затова и до днес казваме "включи го в запалката", когато говорим за гнездото. По-късно в много страни започна тежка борба с тютюнопушенето, но привържениците на здравословния начин на живот също използват въпросното гнездо. Трябва обаче да знаете точно какво може да се включи там, в противен случай можете да се сблъскате със сериозни проблеми. За съжаление все още няма единен стандарт за "зарядното устройство", което черпи енергия от автомобилната запалка.

Поради това редица производители изискват към него да се свързват само устройства от предлаганата за различните джаджи марка, пише AutoMedia.bg. Това може да се тълкува като нагло налагане на допълнително оборудване, защото шофьорите използват всевъзможни неща, ползващи ток именно от въпросната запалка. Като се започне от различни помпи и компресори, чайници, видеорекордери, та се стигне до зарядни за всевъзможни електронни джаджи.

Интересно е също, че дизайнът на гнездата също се различава. Някои нямат пружини за захващане. Те също така нямат единни стандарти за размери, поради което не е необичайно поставените в "гнездото" зарядни да се клатят или просто да изскочат, ако колата се разклати на неравен път или колелото попадне в дупка.

Между другото, това може да допринесе за късо съединение и последващо запалване. Можете да намерите много истории в мрежата, когато при зареждане на смартфон в салона внезапно започва да мирише на изгоряло, след което изпод централната конзола излиза дим и накрая - пожар.

Най-често обаче един или друг предпазител изгаря и спасява положение с пожара. Тук даваме съвети. Ако нямате резервни бушони, извадете предпазител със същите характеристики от някоя по-маловажна верига. Например, никой не използва електрически огледала през цялото време. Но за да избегнете тези проблеми, не купувайте китайски устройства без име. Да кажем преносими вентилатори. Реалният им ток достига 15 А, което е много. И ако контактът е лош, тогава прегряването на "гнездото" на запалката е гарантирано.

Не препоръчваме да използвате и прахосмукачки за автомобили. Те също са голям товар за електрическата система, а в същото време не почистват добре. По-добре е да отидете на автомивка, където има професионален такъв уред с висока мощност.

Но какво да кажем за видеорекордерите и телефоните? Те могат да бъдат свързвани с въпросното "гнездо", но разумно. Когато купувате адаптер за USB конектор, внимателно проверете щепсела. Трябва да има пружинни държачи и също така трябва да пасва като ръкавица в запалката на конкретната кола. Само тогава може да се избегне гореописаните проблеми.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина патриарх Неофит
Проблеми между шофьори от масовия транспорт и пътници
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: