Ищар обеща да помогне Пловдив да стане културна столица на Европа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
15:47 / 05.04.2011
4473
"Чувствам се като вкъщи тук", с неподправена искреност заяви Ищар Алабина по време на днешната пресконференция. "Много съм впечатлена от вашето гостоприемство. Радвам се, че успях да се докосна до вашия град, до вашата култура. Възхитена съм от картините в тази зала".

 

Звездата обеща, че ще помогне с каквото може на Пловдив през 2019 година да стане културна столица на Европа. Ищар възнамерява да създаде песен с мотиви от българския фолклор, която да изпълни с български певец. Но не можа да каже повече подробности, защото идеята е съвсем прясна и още много неща по нея не са уточнени. Сподели обаче, че е слушала акапелно изпълнение на космическата родопска песен "Излел е Дельо хайдутин". "Не разбирам думите й, но усетих чувствата й, които те карат да се разплачеш", каза Ищар.

 

Певицата идва от място, където културите са много смесени. Това е дало отпечатък на детството й,. "Научих се да уважавам различията, да разбирам другите", сподели Ищар и подчерта, че се интересува много от историята и от културата на народите, че използва древни египетски инструменти, че сама си е избрала името Ищар. "Първо, защото това е древна богиня на плодородието, а аз обичам да създавам. И второ, защото е много близко до рожденото ми име - Естер", обясни прочутата изпълнителка.

 

Ищар получи като дар от кметството луксозен албум с историята и забележителностите на Пловдив, сборен диск на фолклорния ансамбъл "Тракия", и плакета на Пловдив, който Общината по принцип връчва само на дипломати - може би в случая уместно, защото изкуството е най-добрият дипломат в отношенията между народите.

 

Световната етнозвезда изпълни обещанието си и не отказа автограф на никой от многобройните си фенове. Повече от час и половина тя се подписваше и се снимаше със своите почитатели.

 

Ищар ще пристигне в България за концертите си през юни с цял тир оборудване, собствен балет, с оркестъра си "Алабин", рапърът Джери. Двайсет души ще се грижат за техническото осигуряване на концертите, 30 хамали ще помагат в подготовката. Сцената ще е висока 14 метра. "Ищар е капризна, има големи изисквания по отношение на техниката и оборудването и въобще - осигуряването на концертите. Но иначе е много скромен и отворен човек", заяви Петър Харалампиев от компанията АРТ БГ, която организира трите концерта на Ищар във Варна (3 юни, Летен театър), София (5 юни, зала 1 на НДК) и Пловдив (6 юни, Античен театър).

Меломаните ще имат възможност да чуят, както утвърдените й вече световни хитове, така и нови песни, които ще прозвучат за първи път в България. Ще има и парчета, които вече са записани и които ще бъдат част от следващия албум на звездата.

 

Виж коментарите (2)

Още по темата (956):
14.03.2024 "Пловдив 2019" ще разполага с 2,6 милиона лева
07.02.2024 Кирил Велчев за "Пловдив 2019": Комисията ще оценява важни проекти за
Пловдив
01.02.2024 В Пловдив обявиха отворена покана за 1 000 000 лева
12.01.2024 Помните ли грандиозното събитие, посетено на тази дата в Пловдив от 50000 зрители?
24.01.2023 Фондация "Пловдив 2019" инвестира 1 000 000 лв. в ключови събития за града
12.01.2023 Датата 12 януари остава завинаги в историята на Пловдив
Още новини от Любопитни новини:
Превърна се във вирусна сензация – на 38 няма зъби, но снима клип...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
50-годишната Росица Пейчева, бременна в 7-ия месец: Благодаря, че...
Опасни трендове в социалните мрежи могат да доведат до рак на кож...
Режисьорът на "Уроците на Блага" е готов с нов шедьовър
50 години група "Фактор": Музиката, любовта към рока и приятелств...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).