ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Харесахте ли си подаръците? Вижте какво можем да направим с ненужните
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:45 / 25.12.2017Коментари (0)2769
©
Темата за неподходящите или излишни подаръци е многократно дискутирана, но несъмнено винаги добива актуалност, когато има струпване на празници в календара, припомнят от Комисията за защита на потребителите.

Давала е повод за най-различни находчиви инициативи на по-творческите личности за преработване на подаръка, на по-комерсиално настроените - за препродаването му или в краен случай на по-прагматичните - за преподаряването му на друг човек, който би имал по-голяма полза от него.

Сантименталните хора пък биха запазили всеки подарък, независимо от неговата материална, естетическа или практическа стойност, защото за тях водещ е емоционалният елемент.

Какво все пак можем да направим, ако се окаже, че повече от един член на семейството е избрал една и съща играчка за детето? Ако подареният сувенир не е в същата цветова гама с интериора на помещението, в която бихме желали да го поставим? Или пък ако поднесеното от любимия човек бижу е прекалено спортно за нашия елегантен стил?

Можем ли да върнем на търговеца подаръка, който сме избрали за близък човек, но по една или друга причина той се окаже неподходящ?

Според разпоредбите на Закона за защита на потребителите, клиентите могат да поискат да върнат закупена стока или да я заменят с друга само в случаите, в които е установен дефект.

Разбира се, по света, а и в България вече има търговци, които са въвели и поддържат добри практики като тези да връщат или заменят по молба на клиентите си закупени от тях стоки без да имат дефект, за да ги запазят и в бъдеще. Това, обаче, не е свързано със законови разпоредби и директиви, а единствено с волята на управителя на магазина или веригата.

Затова, когато купувате подарък, а и нещо за себе си или за дома, и допускате, че е възможно да се наложи замяната или връщането му, предварително се информирайте от търговеца дали би се съгласил.

Добре е това да бъде писмено декларирано от него някъде в обекта или в документ, който да Ви предостави при покупката, за да не изпаднете в ситуация, в която първоначално сте получил принципното обещание на консултанта, че можете да върнете или замените продукта и то конкретния продукт, а впоследствие да се окаже, че това няма да може да се осъществи на практика.

Препоръчително е да се поинтересувате от други клиенти на въпросния търговец, които са поискали връщане или замяна, как се е отнесъл той с тях.

В рамките на предвиденото от законодателството за защита на потребителите има една възможност да върнете подарък, който не ви е харесал.

Това е случаят, в който той е бил закупен от онлайн магазин и успеете да се вместите в предвидения срок от 14 календарни дни за отказ от договора от разстояние. Тогава няма да е необходимо да дължите никакви обяснения на търговеца защо искате да върнете закупената от него стока, а той е длъжен да я приеме и да Ви върне парите обратно. Имайте предвид, обаче, че може да се наложи да заплатите пощенските разходи по връщането на стоката към търговеца, предупреждават още от КЗП.



Още по темата: общо новини по темата: 49
19.01.2018 »
01.01.2018 »
01.01.2018 »
01.01.2018 »
01.01.2018 »
01.01.2018 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: