
ЗАРЕЖДАНЕ...
Глобалното затопляне ще рефлектира и върху бирата! | ||||||
| ||||||
Специалистите изследват стреса при растенията, нормалният растеж на които зависи от редица фактори. В резултат на глобалното затопляне нощите ще стават по-топли, пролетта ще идва по-рано, а сушите ще са по-чести, обясняват експерти. Всичко това нарушава вътрешната "химия" на растенията и в крайна сметка се отразява на вкуса. За сравнение изследователката цитира понятието "тероар" в земеделието, описващо зависимостта на вкуса на виното, зехтина, сиренето, кафето или чая от условията, при които виреят растенията или пасе добитъкът. Ранната пролет дава повече шансове на вредителите, а по-топлите нощи дезориентират растенията, причинявайки ефекти, подобни на тези от часовата разлика за хората. В резултат на това растението не може да се синхронизира със средата. Добивът намалява, а вкусът на крайния продукт се променя към по-лошо. Въпреки че климатът на Земята се е изменял и преди, промяната на температурата е била много по-бавна и е давала на видовете шанс да се адаптират към новите условия, отбелязва Колийн Дохърти. |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg