ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Да, имало е и такива професии
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:55 / 03.02.2019Коментари (0)11077
©
Знаете ли, че в миналото е имало лектор, който разведрявал работниците във фабриките, четейки им на глас вестници или книги? Обикновено заплатата му плащали или самите работници, събирайки пари помежду си, или профсъюзите. Смята се, че тази професия води началото си от цигарените фабрики в Куба, но също така е била много популярна и в САЩ. 

Днес обаче тази професия няма как да я срещнем или поне не в този смисъл на думата "лектор“. Днес няма да срещнем по улиците глашатай – служител, който обикалял публични места и известявал хората за различни събития или важни новини. В средновековна Англия градските глашатаи били "главното средство“ за новини и комуникация с населението. 

Изобретяването на компютъра и програмите за предпечат извадиха от пазара на труда и професията словослагател.  Печатането на книги и вестници в миналото изисквало хора, които четейки от ръкопис, да избират и редят на ръка отлети букви, набирайки думи и редове и образувайки т.нар. шпалти - колони.

Това са само част от примерите, които показват сериозния отпечатък на технологиите върху пазара на труда спестяването на необходимостта от човешки труд . Вижте още какви професии са съществували в миналото, които предвид съвременния живот, звучат странно, невероятно и дори смешно. Някои от тези професии вече отдавна са забравени, други са еволюирали, а трети съществуват и до днес.

Преди да бъде изобретен будилникът, професията "събуждач“ била особено популярна. Във викторианска Англия имало "професионални събуждачи“, които с помощта на специални пръти почуквали по прозорците или вратите на своите "клиенти“, за да ги събудят в определен час за работа.  

В миналото, когато пиявиците били широко използвани в медицината, имало хора, които ги отглеждали или събирали и предоставяли на лекарите. За целта събирачите на пиявици използвали различни животни. Събирането на пиявици станало сериозна "индустрия“ във Франция и Германия в средата на 19 век. Предвид наличието на пиявици само през топлите месеци, това била сезонна професия. 

Рязането на късове лед също е било професия в миналото. Преди изобретяването на съвременните хладилници заетите с този труд работели върху повърхността на замръзнали езера, изрязвайки парчета лед за битови нужди. Това била изключително рискована и опасна професия. В миналото е имало и "отговорници“ по нареждане на кеглите в залата за боулинг, като за тази работа обикновено са наемали предимно млади момчета.

Ловци на плъхове пък били наемани в миналото в Европа, за да контролират популацията им. Това също била изключително рискова професии предвид вероятността от зараза, но пък не може да не се признае приносът ѝ в полза на обществото. Преди да бъде въведено електрическото улично осветление, имало специални отговорници по паленето, гасенето и зареждането на уличните фенери. 

Преносвач на дървени трупи по течението на реката също била много популярна професия в миналото. Поради липсата на изградена инфраструктура и преди появата на съвременните превозни средства специално наети за целта хора "прекарвали“ дървени трупи от гората до дъскорезниците или фабриките за целулоза, възползвайки се от течението на реката, пише economy.bg. В миналото това е бил основният метод за транспортиране на дървесината в Европа и Северна Америка.

Телефонният оператор е друга жертва на технологичния прогрес. Днес е трудно да си представим, че в миналото директна телефонна връзка е била невъзможна без тяхната помощ - те са били тези, които са отговаряли за свързването на телефонните постове. 

Преди селфитата да станат популярни, е имало дагеротипи - първите широко разпространени фотографии. Тези прецизни фотографии се правили от опитни дагеротиписти, чрез сложен химичен процес. Дагеротипите се получавали чрез смесването на йод и живак върху полирани сребърни плочи. Образите върху тях се очертавали при тяхното отражение върху сребърната повърхност. 

Появата на съвременния хладилник е причина за замирането и на професията "млекар“. Тяхната ежедневна работа включвала редовна доставка до врата на прясно мляко. В миналото много хора ходели на френолог, за да разберат повече за своя интелект и характер по неравностите на черепа си. Френологията е популярна псевдонаука от 19 и 20 век, която претендирала, че може да измери човешката интелигентност и заложби чрез формата на черепната кост. 

"Компютър“ също е било професия в миналото. През 30-те и 40-те години на миналия век в САЩ обществото наричало "компютри" хората, които изпълняват рутинни калкулации с технически или научни цели. Повечето "компютри", особено през Втората световна война, били жени с добри познания по математика. 

Завършваме с една особено популярна професия през 19 век. С увеличаването на градското население и ерата на индустриализацията, нараснало търсенето на хора, които да почистват комини. Коминочистачи ставали предимно деца, които били достатъчно малки, за да се спуснат и почистят дълги комини. Започвали да ги обучават от 6-годишни. Наричали ги Spazzacamini. Почистване на комини била една най-трудните, опасни и нископлатени професии  и постоянно била осмивана в стихове, балади и пантомими.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: