ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Червените ябълки може да изчезнат от пазара съвсем скоро | ||||||
| ||||||
Цветът на ябълката идва от нивата на определени гени в кората й, установиха учените. Дейвид Кейни, изследовател на растения и храни от Нова Зеландия, обясни, че наборът от ензими работи за превръщането на определени молекули в пигменти, наречени антоцианини. Нивата на тези ензими контролират транскрипционния фактор - протеин, който регулира експресионния ген - наречен MYB10, така че колкото повече MYB10 има, толкова по-червена е кората на ябълката. За да се получи ярко червена ябълка, температурите трябва да останат ниски. Защото ако се повишат над 40 градуса по Целзий, нивата на MYB10 и антоцианин падат. С повишаването на температурата е по-трудно да се получи червен цвят на ябълките, установяват фермерите. На пазара обаче често се използват добавки, които придават на ябълките изкуствен цвят |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Слави Трифонов се завръща в bTV
14:13 / 27.03.2024
Земетресение от 5 по Рихтер удари любима на хиляди българи страна
08:18 / 28.03.2024
Любимо звездно трио: Завръщаме се!
20:57 / 27.03.2024
И тя напусна България
21:03 / 28.03.2024
Стефан за Гала: Нямах особено добро мнение за нея
16:14 / 27.03.2024
След 23 години брак Драгана Миркович: Развеждам се!
09:21 / 28.03.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета