ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Politico: Смъртта на Навални бележи края на краткотрайния експеримент с демокрацията в Русия
Автор: ИА Фокус 18:28 / 17.02.2024Коментари (0)3706
©
"Причината за смъртта му се разследва", обявиха затворническите власти в Русия, след като Алексей Навални почина в наказателна колония № 3 точно над Полярния кръг в петък, 16 февруари. Но откъдето и да го погледнете, вече е ясно какво го е убило: враждебността на Владимир Путин. В продължение на години Навални и руският президент бяха вкопчени в брутална царска битка, която едва ли щеше да приключи без смъртта на единия от тях, пише европейската редакция на Politico.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му.

Тази донякъде мрачна прогноза се превърна в обичайна поговорка сред много руснаци - дори сред поддръжниците на Навални.

И сега това най-накрая се случи. Само ден след като беше заснет на съдебно заседание - да разказва шеги и да изглежда в добро настроение - беше обявено, че 47-годишният Навални внезапно е припаднал по време на разходка в затвора и е починал след опит на екипа на бърза помощ да го съживи.

Смъртта на тази велика личност бележи края на една епоха в постсъветската история и поставя окончателна точка на краткотрайния експеримент с демокрацията в Русия.

Голяма част от привлекателността на Навални в Русия през последните години се дължеше на способността му да развенчава мита за Путин и неговата върхушка като пуристи и идеалисти, посветили се на изграждането на силна нация. Той се специализира в разобличаването на упадъка и корупцията на елита - разкривайки един бляскав свят на непотизъм, вили и частни самолети.

Дори и в затвора Навални беше символ на това, че има някаква следа от опозиция срещу едноличното управление на Путин. Без него преходът на Путин към пълна политическа неуязвимост е осигурен, само месец преди изборите, които се очаква да затвърдят повече от двадесетгодишното му управление.

Трън във фланга на Кремъл

Първоначално адвокат, превърнал се в блогър, борещ се с корупцията, Навални се превърна в най-яростния противник на Кремъл в продължение на повече от десетилетие, което отразява плъзгането на Русия към авторитаризъм.

За първи път той стана известен с ролята си на организатор на протести през 2011 и 2012 г., използвайки разочарованието от твърденията за изборни измами и от завръщането на Путин в Кремъл за трети президентски мандат.

Тези протести получиха масова подкрепа, като някои от демонстрациите в Москва привлякоха тълпи от десетки хиляди души. Навални създаде фраза, като определи управляващата партия "Единна Русия" като "партия на крадците и мошениците", която впоследствие се превърна в лозунг за неговите поддръжници.

Потенциалът му да се превърне в истинска заплаха за Путин стана ясен за пръв път през 2013 г., когато той спечели повече от една четвърт от гласовете за кмет на Москва срещу кандидата на Кремъл.

Оттогава той не престана да бъде трън във фланга на Кремъл

Методите за заглушаване на Навални се развиват успоредно с нарастването на неговия авторитет, а властите стават все по-жестоки.

На Навални му е забранен достъп до държавните медии и му е повдигнато обвинение в присвояване, което води до условна присъда за него и затвор за брат му, което мнозина смятат за опит за изнудване с цел да го отстранят от политическия живот.

Но Навални показа непоколебима способност да устоява на натиска и да обръща събитията в своя полза.

Преди президентските избори през 2018 г. той създаде широка мрежа от предизборни офиси, каквато не е имало досега в Русия, и привлече на помощ ново поколение предимно млади и безстрашни руснаци.

Въпреки че му е забранено да участва в изборите, той и екипът му продължиха да влияят на политиката, като измисляха начини да използват системата на Кремъл срещу самия него и да осуетяват прокремълските кандидати в кабината за гласуване.

През 2019 г. Навални сякаш е окуражен от раздвижването на подновените антикремълски протести, този път предизвикани от фалшифицираните избори в Москва и вкарването на активисти в затвора. Винаги непоколебим и безгранично решителен, той настояваше, че 2019 г. няма да бъде повторение на 2011-2012 г.

Говорейки в захлас близо до сцената на протеста, той заяви: "Все повече и повече хора се включват, много от които никога преди не са се интересували от политика. Това е много важно и ние сме в началото. Това, което виждаме сега, е напълно различно по отношение на размера и продължителността. Предишните протести бързо отшумяха. Сега се включват нови хора."

Но в крайна сметка Кремъл увеличи репресиите си и се разправяше още по-силно. Митингите спряха.

Разобличаване на хората от Путин

Може би най-важното е, че той и екипът му овладяха дигиталната ера, съчетавайки политическата активност с развлечениятас видеоклипове в YouTube, излагайки руския политически елит като корумпиран и изроден и разбивайки аурата на неприкосновеност около Путин и неговите приближени.

Те вдъхновиха редица мемета и символи на протест. Имаше златна четка за тоалетна като препратка към аксесоар на стойност около 800 долара, идентифициран в пищна черноморска резиденция, за която се твърди, че е собственост на Путин. 

Имаше маратонки и гумени патета в знак за склонността на Дмитрий Медведев да поръчва дрехи онлайн и голямата къща за патици в имението му. 

Коргито стана мотив за недекларирания бизнес самолет на бившия първи вицепремиер Игор Шувалов, с който съпругата му летеше с късокраките си приятели на киноложки изложби по света.

Екипът на Навални постигна още един широко проследен успех с шеговито обаждане до сина на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна - фалшив военен служител съобщи на сина на Песков да се яви на служба на следващия ден, на което Николай Песков заяви, че отговора е "очевидно не" и, че въпросът ще бъде разрешен "на различно ниво".

Боя и отрова

През годините руските власти все повече прибягваха до насилие, за да потиснат опозицията. Уличните протести са посрещнати с полицейски побоища и затворнически присъди за участниците. 

Навални е напръскан два пъти с антисептична зелена боя, като вторият инцидент пред офиса му в Москва през 2017 г. доведе до тежко изгаряне на дясното му око. 

Но кулминацията идва през лятото на 2020 г., когато той изпадна в безсъзнание в самолета за Москва след посещение в Томск в Сибир преди регионалните избори. 

В продължение на дни той се люлее на ръба на смъртта, докато поддръжниците му се опитват да договорят освобождаването му в чужбина за лечение, а руските лекари забавяха времето, цитирайки ниското кръвно налягане наред с други фалшиви причини да го държат под своите грижи.

След два дни в кома той в крайна сметка е откаран със самолет в болницата "Шарите" в Берлин и е установено, че Навални е бил отровен с нервнопаралитичното вещество "Новичок" от съветската епоха, което потвърждава широко разпространените подозрения за намеса на Кремъл.

Преди отравянето Навални не винаги е бил екипен играч и често се е оказвал в противоречие с други лидери в разпокъсаната и фрагментирана опозиция в Русия.

Той също така се сблъска с критики за тактиката си и предишните си националистически и ксенофобски възгледи, като си навлече гнева на украинците и някои руснаци, като остана колеблив по отношение на бъдещето на Крим, полуостровът, анексиран от Москва през 2014 г.

"Крим да не е някакъв сандвич с наденица, който да си подаваме напред-назад? Не мисля така", заяви Навални тогава.

Но в руските кръгове атаката с отрова до голяма степен отложи тази критика и консолидира статута му на основен опозиционен политик в страната. 

Обратно до ръба

Навални оцеля по чудо след отравянето и се върна с отмъщение. 

В първото си интервю, след като дойде в съзнание, той дори се подигра на правителството за неуспешния опит за убийство, като се пошегува с журналиста Юрий Дуд, че "нито един от проектите на Путин не е успешен".

Във видео разследване, съвместно с разследващия сайт Bellingcat, той разкри заговора за убийството му и стигна дотам, че подмами един от замесените руски агенти в телефонно признание.

Това е още едно унижение за Кремъл, разкривайки руските служби за сигурност като некомпетентни и осмивайки тактиката им. 

Междувременно, в съответствие с предишната традиция, Путин отказа да нарече Навални по име, наричайки го "пациентът на Берлин". (Дори в петък Путин запази отличителната си черта и не благоволи да говори за противника си, въпреки достатъчното възможност да го направи в публична изява във фабрика)

През 2021 г., въпреки че можеше да остане в изгнание, Навални взе дръзкото, и в крайна сметка фатално, решение да се върне в Русия.

"Ако вашите вярвания струват нещо, трябва да сте готови да ги отстоявате. И ако е необходимо, пожертвайте нещо", заяви Навални в X миналия месец по повод причината за завръщането си.

Той е арестуван веднага след пристигането си, тъй като не съобщи къде се намира на руските власти, докато е на лечение в Германия, като по този начин наруши условията на условното си освобождаване.

Докато е в затвора, руски съд обяви неговата Антикорупционна фондация за "екстремистка" организация, принуждавайки неговите служители и доброволци да преминат в нелегалност или в изгнание. 

Това, както и законите за военна цензура, приети след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, унищожиха всяка останала надежда за координиран протест срещу Кремъл и неговата война. 

Известно е, че здравето му се влошава в ареста. Той е прекарал 295 дни от последните три години в изолационна килия, за последен път само няколко дни преди смъртта си. През януари той изглеждаше изтощен във видеозапис, разпространен от поредното съдебно заседание, този път проведено в така наречения затвор с максимална сигурност "Полярен вълк" на 64 км северно от Арктическия кръг, където е прехвърлен, след като получи 19-годишна присъда.

След смъртта му има вероятност страховете да се разпространят и върху безопасността на Владимир Кара-Мурза, друг виден противник на Путин, който лежи в затвора.

"Ние сме необичайно силни"

Путин, изглежда, е победил. 

И все пак Навални не мислеше така. И щом той не го направи, не го направи и група руснаци.

Чрез своите адвокати той успя да поддържа активно присъствие в социалните медии (заради което самите те сега са изправени пред преследване, с трима адвокати в затвора и двама в изгнание), периодично споделяйки своите идеи по текущи дела и продължавайки да очертава своето виждане за "прекрасната Русия на бъдещето". 

Навални използва безкрайните си съдебни изслушвания като политическа платформа, за да призове руснаците да не губят надежда и да се шегува за режима на Путин – в един момент разказвайки сцена от "Хари Потър", в която герой казва на магьосника да не се чувства самотен, защото "това би искал Волдемор".

Навални беше антитеза на всичко, което представляваше Путин. 

Не само политически, но и по отношение на личния му живот. На протести Навални защитаваше съпругата си Юлия, винаги готов да я прегърне, предпазвайки я от пресата на тълпите или от глутница свръхнетърпеливи репортери и оператори. 

Навални винаги е бил канарчето във въглищна мина, карайки Кремъл да покаже истинското си лице. И със смъртта му маската пада. 

Докато руските държавни медии и Путин пазят мълчание за смъртта на Навални, пропагандистите на Кремъл сочат с пръст Запада.

Путин се стреми към политическо безсмъртие и затова Навални трябваше да умре, пише европейската медия.

Не защото, заключен в изолационна килия в Арктика, той наистина представляваше жизнеспособна заплаха за Кремъл, а защото докато той оставаше жив, надеждата на руснаците, че някаква форма на опозиция е възможна, също продължаваше.

Днес за много руснаци, със смъртта на Навални, последният искрица надежда за демокрация е погребан. 

Няма да им бъде позволено да покажат тъгата си в обществени мемориали, без да бъдат арестувани. 

За тях Навални има послание отвъд гроба. 

"Не се отказвайте", заявява той в документалния филм за живота си, спечелил Оскар, в отговор на въпроса на интервюиращия какво би казал на руснаците в случай, че бъде убит. 

"Ако това се случи, това означава, че сме необичайно силни, след като са решили да ме убият. Така че трябва да използвате тази сила и да не се отказвате", припомня Politico.


Още по темата: общо новини по темата: 42
01.03.2024 »
01.03.2024 »
01.03.2024 »
01.03.2024 »
01.03.2024 »
29.02.2024 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Олиото стигна цената на зехтина
Природни стихии
Великден 2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: