ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Хейтъри 1999 – 2019
Автор: Любомир Минчев 17:53 / 08.01.2019Коментари (20)26578
© Plovdiv24.bg
Може да им се издигне паметна плоча с този надпис. 20 години ги обединява културата, която или не харесват, или много харесват, но са длъжни да не признават, тъй като са извън играта. А играта приключва – Пловдив завинаги ще остане Европейска столица на културата, но никога повече няма да бъде избиран за такава.

Историята се повтаря, а известно е на какво приличат повторенията – на фарс. 1999 година – Пловдив е домакин на "Европейски месец на културата“, спътник на Ваймар. Същите съмнения и нападки, същите арогантни атаки от партийни централи и отритнати културтрегери – не можем, не ставаме, проваляме се.

А за този месец се говори и до днес – с изобилието от събития, с гостуването на творци от 45 държави и знакови концерти на световни групи. Пловдив е в центъра на събитията, макар и като съпътстващ  град на Ваймар.

Лодката на критиците рязко и видимо потъва. Те би трябвало да вече да скачат от нея.Така се изрази кметът Иван Тотев  за надигащия се ентусиазъм около откриващото събитие тази събота.Така се случи и през 1999 година. По повод избирането на Пловдив за културна столица  преди четири години, вестник "Дума“ връща лентата назад:

"Градът вече бе съпътстваща столица на европейската култура през 1999 г. При онзи срив на останалия без емблематичната си с високи технологии промишленост град, украсен с табела на главната улица "Синята столица на България", изборът на Пловдив за съпътстващ културен месец дойде като "дюшеш" на тогава управляващите. И те го използваха за синя пропаганда. Още тогава, през 1999-а, лъснаха замазвани абсурди на местната демократизираща се култура и бит. Заради хронична липса на оптимален вечерен транспорт жителите и гостите на града не можаха нормално да посещават вечерните прояви на европейския месец на културата. Тогава лъсна и истината за липсата на зали за културни прояви и пр.

По време на съпътстващия месец на културата през 1999 г. градът бе изпъстрен със забележителности на разрухата - разрушени постройки в центъра, разбити и занемарени павилиони (както е и сега), останки от стотици бивши стопански сгради... И днес в района на Сточна гара преминават само куражлии по рождение... През 1999-а имаше чудовищна безработица, контейнерите за смет бяха окупирани денонощно от "потребители", а крайните квартали като "Столипиново" и "Шекер махала" с планините от боклуци и бордеи тактично оставаха далеч от погледите на гостите от цял свят.

И ето, през 2014 г. стана и другото чудо - Пловдив победи в конкурса за Европейска столица на културата и му бе даден картбланш. В медиите се появиха дори статии от членове на организационния борд на събитието, които определиха 2014-а като победна година за пловдивската култура. Споменати бяха културни прояви, но нямаше и дума за необходимостта от реална подготовка на града и за готовността му да се представи и като град с висока европейска култура и в бита.

Все така градът е почти столица на безработицата, следи от разруха има навсякъде липсва оптимален вечерен транспорт. Все така градът е една от световните столици... на мръсния въздух (организации водят съдебни дела дори), eдин от малкото големи градове в България без екологичен тролейбусен транспорт. Все така пловдивчани пият най-вече минерална вода, защото предоставената от ВиК по ръждясалите от десетилетия тръби вони на хлор и други "очистващи" химикали. Все така градът е с погромена промишленост и земеделие, с отровена земя от КЦМ - иначе щедър меценат на културата. Все така от културния афиш изчезват "без бой" традиционни фестивали като "Златната ракла" и културни институции като бившия Дом на железничаря, Клуба на дейците на културата. Все така хиляди пловдивчани не спят от новия ужас в своя "културен бит" - вибриращите и шумни климатици“.

Така ги каканижат другарите от "Дума“.И какво излиза. Един напълно съсипан град, потънал в руиини и кал, според тях,бит до несвяст по главата от хейтъри – партийни и културни, е успял да организира месец за културата, за който се говори и след 20 години. Какво скачане от лодката на ужасени хейтъри е било. Дори Александър Секулов, едно от лицата на "Пловдив 1999“ казва тогава със съжаление: “Това е уникално събитие и уникален шанс, опит да продаваме чрез културата. На мен обаче ми липсва чувството за празничност в усещанията на хората". А университетският преподавател Огнян Сапарев прави обобщението: "За съжаление Пловдив става все по-малокултурен и хедонистичен".

И същият "скапан“ град, описан като бунище – културно, битово и социално, вече е Европейска столица на културата.Преди избирането някои твърдяха, че "Пътят към Пловдив – европейска столица на културата върви надолу“. Други пък се стряскали от кошмара на въпроса “ А какво ще стане, ако спечелим?“. Сега сигурно имат други кошмари, но кой го интересува.

20 години след триумфа от 1999-а същата история – не ставаме, не можем, проваляме се. Затова е време за една паметна плоча "Хейтъри 1999- 2019“. Защото играта наистина свърши. В събота Пловдив се качва на сцената.


Още по темата: общо новини по темата: 956
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
12.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-4
 
 
Нелепа конструкция на абсурдно място. Какво е културното й послание ? Чалгаджийска показуха.
0
 
 
тва "чудо" само на мен ли ми прилича на стърчащо пикало
-1
 
 
Скоро четох една статия във вестник Марица.Пловдивски вестник!!! Езика в статията на списвача беше подобен на тези приказки на вестник Чума(Дума).Неволно се сещам,че собственик на тази медия е един мазен,нагъл свинар,който е и почетен консул на РСФСР-то в Пловдив и градски лидер на БСП. Та никак не се учудвам,че него на 6 септември не го виждам на пл.Съдединение,но на 9 май е първа кипра на Альоша с китки и мазни усмивки.Същия този и той е в Пловдив!Само,че родом от врачанските села,някакъв близък съселянин сигурно на Курнелка. Е как да харесват ЕСК списвачите му във вестника ? Той обича Пловдив само ,когато може да вземе.Някой стара къща в Стария град,хотел С.Петербург,Панаира....Нещо да е дал за да ги вземе ? Ама ще смуче и той от това събитие,защото и в хотела му ще се настаняват гости и в ресторантите му ще хапват.Някой запитва ли се какво е различното на този Шрек от Банев или Ветко ? Ето ви пример за един богат "пловдивчанин" дето чрез вестника си осмива ЕСК и усилията този град да бъде забелязан,но ако посегнат на Альошката му ще спи под него! Всичките тролчета ,които храни да реват,че не сме подготвени или ще ги е срам са същите селяндурски боклуци,като него.
+1
 
 
Не е нужно да поглеждаме 20 години назад. Като прочетем "Не народ ,а мърша" и ще ни стане ясно погледа на Славейков баща от 1875 г.Тогава е писано,сега няма никаква разлика. За вестник Чума,разни помияри,като Сапарев,Иво Христов и кохорти русофилистични псета по страшното е,че вече не са актуални сред пловдивчани.Седят ,като една мухлясала помия и никой не ги слуша,освен ако не зависи от оценките им в университета. За жалост трудно може да се промени манталитета на хора,които са възпитани в социалистическа България,клели са се на Комсомола и Партията и понятия,като Кръщене,Рождество Христово или Възкресение са били еритични термини на онези "другите",които не се кланят на Альоша. Такива хора израснали и възпитани в бездуховност и чуждопоклонничество,в днешно време са нихилистично настроени към свободата и младите.За тях онази култура е по стойностна от днешната,младежда е по зле от тяхната.И никога не се замислят,защо в онази култура има филми,като Опасен чар,Селянина с колелото,Двойника или баш Майстора на които се хилят ,като пачи без да се замислят,че онова е "тяхното" време.Сиреч лайната не са от днес,не са от Сорос или Костов,от Герб или ЕС. От много по отдавна са и те са закърмени с тях. Истинската свобода за Пловдив си пробива път бавно и с много трудности ,но е необратима.Надявам се един ден,Альоша да бъде до Братската могила ,а на негово място да бъде Левски с прожектори оцветяващи го в бяло,зелено,червено.Тогава ще съм разбрал,че България е над всичко и над всички!За сега все още има еничари ,които се стряскат от една кула,понеже тя им бърка в МУХЪЛА! Кулата символизира стремежа към висота.Тепетата.Фар-а от който се вижда ядрото на този град.Символизира камбанариите и минаретата на храмовете в Пловдив и е стълб със светлина.Онази светлина,която ще осветява всички знакови места около нея,преживяли и епохи и империи и строеве и градоначалници,но всички са си отишли,местата са останали.Кулата е точното място от където ще се вижда повече от този град във всички посоки,защото ние често подминаваме това ,което имаме. Хейтърите са болни хора.Нещастни.Скучния им живот минава в мразене и вина.Търсят я в други неща в други го,защото те самите са "перфектни" във всичко. ЕСК за тях е загуба,защото се случва нещо напук на очакванията им и желанието им.А то се случва,не щото Тотев е кадърен или екипа му...а защото скучните еврочиновници искат този град да се забележе в Европа ,такъв какъвто е. Те са го забелязали преди 20 г,за един месец...сега са го оценили и за една година!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
БК Локомотив Пловдив
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: