ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Животоспасяващи лекарства изчезнаха от аптеките
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:44 / 19.04.2023Коментари (0)1322
©
Животоспасяващи лекарства за диабетици липсват в аптеките. По данни на Асоциацията на собствениците на аптеките около 20 жизненоважни лекарства за диабетици липсват сред дистрибуторите, а това води и до липса на доставки в аптеките.

Една от липсите е на Фиасп - инсулин с бързодействащ ефект на намаляване на кръвната захар. По данни на Здравната каса средно месечно от началото на миналата година до сега - между 3500 и 5000 пациенти са се лекували с продукта, предава БНТ.

От около 4 години, за да живее, при хранене Искра задължително използва точно този инжекционен разтвор. Преди няколко дни обикаля аптеките една след друга в опит да го открие.

"Обиколих 20 аптеки, на 21-вата го намерих. Бяха 6 бройки. 3 ми дадоха на мен, а 3 оставиха едно детенце. Нали се сещате, че ако бяха само 3 бройки, аз щях да се лиша от инсулина и да го предоставя на детето", заяви Искра Иванова.

Организмът ѝ не се влияе добре от заместители, затова опция за замяна няма.

"Това е лекарството, без което аз не мога да се храня. Това е кощунство, това е подигравка с хора. Значи аз утре вдигам някакви захари 20-30, получавам кома и довиждане", допълни Искра Иванова.

В България са внесени и доставени към търговците на едро количества, надхвърлящи нуждите на пациентите, каза за "По света и у нас" производителят.

В своя позиция от Асоциацията на търговците на едро с лекарства обаче посочват, че в момента разполагат с ограничени количества и изпитват затруднения с изпълняването на всички заявки от търговци на дребно. А заявките за доставка, които правят до притежателя на разрешение за употреба, се изпълняват частично.

БАТЕЛ: Към настоящия момент разполагаме с ограничени количества и изпитваме затруднения с изпълняването на всички заявки от търговци на дребно. Заявките за доставка, които правим до притежателя на разрешение за употреба на лекарствения продукт се изпълняват частично. Водещ принцип на членовете на БАТЕЛ е сигурността на пациента, чрез осигуряването на навременна терапия и медикаменти, в точното време, на точното място, но може да доставим само това, с което разполагаме.

От здравното министерство заявиха, че налични количества има. Последната доставка до аптеки е за над 12 000 опаковки, а това задоволява потребностите към настоящия момент, допълват още от министерството.

По данни на ПРУ към настоящия момент налични количества има и в склада на представителя на ПРУ, и в складовете на търговците на едро. Данните за налични количества се потвърждават от регулярно извършваните проверки от ИАЛ на място в складовете на търговците.

Резултатите от тях показват, че количества се разпределят до аптеки. Последната доставка е осъществена в количество над 12 000 опаковки. Същите са достатъчни, за да задоволят потребностите към настоящия момент.

"Проблемът е, че от дистрибутора не стигат до аптеките. Докато няма промяна в закона, който да направи това невъзможно, т.е. износа на жизненоважни лекарства невъзможен, те ще продължат да се изнасят и ще продължи да има дефицит. Законът трябва да работи в полза на хората, а не в полза на износителите, както е в момента", коментира Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеките.

"За мен е престъпление да си играеш с живота на хората", каза още Искра Иванова.

И докато уж в складовете има достатъчни количества, а диабетиците не могат да открият лекарството в аптеките, те търсят помощ помежду си в социалните мрежи.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: