ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Здравният министър обяви обяви кой не може да се ваксинира срещу COVID-19 у нас
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:32 / 23.12.2020Коментари (0)6485
©
Ваксините пътуват към България. Идва на 25 вечерта ил на 26-и сутринта. Това заяви в телевизионно интервю здравният министър проф. Костадин Ангелов. "На 27 декември ще имаме първи ваксиниран у нас. Има вероятност аз да съм този човек, това обаче ще се реши от НОЩ предният ден", каза той. 

"Трябва да вземем решение как ще стартираме кампанията в България, за да видят гражданите за какво става въпрос. В момента при нас идва ваксината на "Пфайзер", заяви Ангелов.  Искам да избягам от говоренето за фирми и конкретни ваксини, а за принципите на ваксинирането. Имунизацията е пътят към победата на това заболяване. Всички ваксини, които са достъпни за европейските граждани, ще са достъпни и за всеки българин", категоричен е той.

"Първа фаза на ваксинационния план обхваща лекарите, фармацевтите и стоматолозите. Тези, които са на първа линия. Първо се започва от лечебните заведения, после в РЗИ и мобилни кабинети. Всичко ще стане по начина, по който е разписано. Моят ангажимент и този на ваксинационния щаб е всеки един българин, който иска да се ваксинира, до него да стигне ваксина", каза той. "Когато започнем ваксинирането извън първа фаза, ще започнем организацията така, че всяка една институция, която попада в обхвата на фазата за ваксиниране, да събере хората, които желаят да се ваксинират и после ще посочим какъв е редът и мястото, на което това ще се случи", заяви Ангелов. 

Той призна, че иска българските граждани да бъдат най-информирани в ЕС. "В дните между Коледа и Нова година ще покана всички български медии да са ни партньори в предаването на информация за имунизацията", заяви здравният министър. Според него битката с коронавируса не може да бъде спечелена от един човек или една институция.

"Апелирам към всички медии, не само национални или софийски, ами и регионални, да предадат от нас информацията към всеки един човек, за да ликвидираме страховете на много хора", каза той.  По думите му при личния лекар всеки ще може да заяви, че иска да се имунизира, когато дойде редът му в определена фаза.

"Когато приключи първа фаза, започваме с втора фаза. Ние сме големи длъжници на възрастните хора. Максимално бързо ще се опитаме да свършим с медицинските лица, за да стигнем до възрастните хора. Те са в трета фаза. Втора фаза е на важни хора от администрацията, без които не може да функционира нашата държава", каза Ангелов.  Според него във възрастните хора е опитът и мъдростта.

"Трябва да запазим тези хора живи", категоричен е той.

"Всеки един желаещ да се ваксинира, когато отиде при своя лекар, ще получи необходимата информация на разбираем език. Ще подпишете информирано съгласие и ще може да зададете всичките си въпроси. Ние искаме информацията да достига до хората максимално бързо, смляна, до всеки един български гражданин", каза той.  На въпрос дали има хора, които не трябва да се ваксинират, той отвърна: "В момента ваксината е за лица над 16 години. Хората с онкологични или хронични заболявания могат да се имунизират с ваксината на "Пфайзер", каза Ангелов. По думите му незнанието поражда страх и именно заради това здравното министерство ще се постарае да информира максимално добре българските граждани. 

"Броят на лекарите и сестрите, които искат да се ваксинират се увеличава всеки ден. Ваксини ще има за всички желаещи да получат такава", категоричен е Ангелов. "Има още ваксини, които очакваме да дойдат. Имаме сключени договори за доставка. Не искам хората да си мислят, че се упражнява натиск. Важно е да не правим грешки", каза той. 

"Имахме информация, че има нов щам. Бяхме длъжни да запазим България свободна от този щам. За последните два дни се случиха много неща. Имаше събиране на ЕС, там казаха, че този щам, който е в момента, се предава по-бързо. Той не може обаче сам по себе си да компрометира както ваксинацията, така и поведението си, разбрахме, че проблемът не е толкова сериозен", каза Ангелов.

"Не мога да се заигравам с надеждите или страховете на хората. Аз съм министър и ще казвам истината такава, каквато е. Новият щам може да се контролира по начина, по който се контролираше и досега. Препоръките на ЕС е да се възстановят пътуванията между държавите", подчерта той.

"В момента са празници, голяма част от хората са напуснали жилищата си. Не може да оставим хората някъде в Англия. Видяхте, че днес премиерът се разпореди дори правителственият самолет да помогне при нужда", каза той. Според него трябва да се подходи човешки и именно заради това на четирите летища в България ще се извършват антигенни тестове, за да се гарантира тяхната сигурност, а и тази на близките им.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: