ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Всяко джипи с медсестра
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:02 / 04.01.2012Коментари (8)4672
© Plovdiv24.bg
От тази година джипитата задължително трябва да наемат медицинска сестра на трудов договор. Такова изменение ще обсъждат в близките дни Българският лекарски съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в новия Национален рамков договор, съобщи нейната председателка Милка Василева и уточни, че сега малка част от докторите си вземали сестри, за да им остава повече печалба от средствата, превеждани от здравната каса.

Досега НРД не задължаваше джипитата да си назначават помощнички, такова задължение не е фиксирано и в никакъв друг документ. Засега само в рамковия договор е вписан текст, в който се казва, че докторите могат и да назначават в практиките си медицински сестри със степен "специалист" или "бакалавър".

Редно е общопрактикуващите лекари да работят с медицински сестри, Българският лекарски съюз напълно подкрепя искането на тяхната съсловна организация, заяви неговият председател д-р Цветан Райчинов.

Според Милка Василева не е по силите дори на най-добрия лекар да обслужва сам и попълва документите на 2500 пациенти, колкото обикновено имат вписани в листата. След назначаването на помощничките те ще печелят по 5 минути средно повече за преглед и разговор с болните.

Медицинските сестри да бъдат назначавани на договор и да имат фиксирани работни заплати, ще бъде добавено още в НРД.

Сега джипитата вземат предимно пенсионерки на 4-часов работен ден, но ги експлоатират като за 8-часов. Заплащането е не повече от 270 лева, каза още Милка Василева. Тя припомни, че към момента медсестрите в страната са 28 000 от тях 3000 са работещи пенсионерки.

Медсестрите ще настояват в НРД да залегне изискването към стандартите по съответните медицински специалности да бъдат включени и тези за здравни грижи.

Така, когато става дума за хирургия, ще е описано какво се изисква от лекаря, а също и от медицинската сестра, която се грижи за болния в следоперативния период, обясни Василева. Според нея това е крайно наложително, за да няма прехвърляне на отговорност при евентуална лекарска грешка.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Въпрос с повишена трудност: предприетата мярка очевидно цели създаване на заетост и задържане на мед. сестри в България. Заплащане на мед. сестра при ОПЛ- 270 лв.; заплащане на мед. сестра в Германия- поне 2500?. Към въпроса- колко от емигриралите в Германия сестри ще се върнат в България, за да се хванат на работа при ОПЛ?
0
 
 
То пък голям келипир да си мед.сетра при семеен лекар, нещо средно между администраторка и телефонен оператор.Не виждам защо изобщо се позволява възможността за избор. Все едно в болницата да се назначавт единствено и само лекари, а сестри по избор. Стана ми смешно при визуализицията на тази картинка...
Aнонимен
на 04.01.2012 г.
+3
 
 
Задължително сестра или акушерка-с медицинско образование. Освен това в кабинетите човек споделя интимни тайни ,а те не трябва да стават достояние на незаклети лаици.В много кабинети на джипита в Пловдив не работят медицински сестри , а в някои ,дори и роднини с или без медицинско образование. Пример -ДКЦ -1.
0
 
 
Защо сестра. За много от работата не е нужна медецинаска квалификаца, а обща компютърна грамотност и офис умения. Защо трябва някой да казва на ГП как да си вършат работата (правят пари)? Те не са глупави - ако имат нужда от администратор или сестра ще си наемат. Държавата трябва да изисква качествена медецинска услуга от ГП а те да е достатвят на хората (по начин който те намерят за добре). Все едно да наредят на автосервизите да наемат 'инженери'?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: