ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Витанов: Пловдив ще се удържи някое време след Варна. Няма да е задълго обаче
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:23 / 06.01.2022Коментари (0)3718
©
Математикът проф. Николай Витанов направи кратък анализ за обстановката с коронавируса към 6 януари. По думите му базовото репродуктивно число днес е 1.33. Числото е вече над 1.3, ден първи. Ето какво още написа математикът в личния си Фейсбук профил:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 06 януари 2022 г.

До края на седмицата няма да пиша много. Част от екипа ми е още в отпуска, а сме пуснали компютрите да посъберат статистиката за света покрай новогодишните празници. И в другите страни има почиващи, тъй, че някои компютри там ще заработят към края на седмицата. Затова - тръгвам с кратък анализ, който с течение на времето ще достигне нормалния си размер.

Какво е положението днес:

1. Базовото репродуктивно число днес е 1.33. Над 1 е, което означава, че се очаква обхвата на заразата да расте и натоварването върху здравната система да се увеличава.

Числото е вече над 1.3, ден първи. Днес е Йордановден. Спомняте си прогнозата ми от ноември, че проблемите ни по същество ще започнат след Ивановден. Ивановден е утре.

Пиша това заради юрдечетата, които крякат, че и те можели да дават прогнози. Къде бяхте ноември месец да дадете тази прогноза? Крякахте от диваните как Витанов трябва да бъде съден и убит, защото плашел хората. Витанов не плаши хората. Той ги информира какво има да става и то доста точно.

Нататък. На 21-ви януари свършват 14-те дни броени оттук нататък и това съгласувано е с очакванията да имаме пълна доминация на омикрона горе-долу тогава ( спомянте си, че ноемврийската ми прогноза беше достигане на доминация 3-4 седмици след появата му, която беше седмица преди Новата 2022.). Досега не е било 14 дни поред да сме с базово репродуктивно число над 1.3

Какво е доминация на Омикрона: над 90 -95% от регистрираните случаи да са от този вариант. Пример. Регистрират се 1000 случая на Делта варианта на ден. За да има доминация Омикрона, трябва да се регистрират 9000 - 9500 случая от него на ден. Колко стават общо - сметнете си сами, че ако ви го напиша аз, юрдеците ще крякнат.

Картите днес. Да ви предупредя - до края на седмицата разглеждайте тези карти като оптимистичният сценарий. С други думи - може и да е по-лошо от това, което ще видите на тези прогнозни карти.

2. Картата съгласно методиката на риска на Министерството на здравеопазването. Очакванията са следните. Зелено вече няма. Областите на ниво 4 се увеличават. В тези области разпространението на вируса е силно дифузно. Тоест, неприятностите там предстоят. Виждате формирането на проблемната област в Западна България. След като се формира, очаква се тя да плъзне на изток в две направления: покрай Дунава и през южна България.

3. Прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Виждате, че София-град и Варна са в доста тъмночервен цвят. Започва отново формирането на проблемната зона в Западна България. До 1 седмица се очаква тази зона да се е формирала напълно. С други думи - очаква се да обхване и Северозападна България и да тръгне на изток

4. Картата на риска по нашата методология. Вчера писах, че очакванията са виолетовото бързо да измести червеното като доминантен цвят. Тази карта ви показва, как точно проблемната зона от Западна България се очаква да се разширява на изток и откъде ще плъзне покрай Дунава и през Южна България.

5. Дифузното разпространение. Днес е налично във всички 28 области. 22 области са със силно дифузно разпространение, а в 5 области се очаква ситуацията да е силно неприятна. 3 от тях са по линията от Гърция към София-град. Навлизане на Омикрона от Гърция през западна България - това се вижда от динамиката на нещата. Плюс Варна и Бургас - дълги пасове от Нова година. Забележете - Пловдив е още по-добре от Варна, но такава беше и прогнозата - че Пловдив ще се удържи някое време след Варна. Няма да е задълго обаче.

6. Смъртността се очаква да остане на досегашните нива - 50 - 60 средно на ден. Очакванията са дори за леко намаление през следващата седмица.

7. Локдаун. Юрдеците крякат срещу мен, но аз съм този, които казва, че локдаун не се очаква пред следващите две седмици.

Виждате защо - днес сме едва ден 1-ви над 1.3, болниците още не са натоварени напълно, медицинският персонал още не е изпозаразен. Тоест, няма предпоставки за пълен локдаун. Според мен. Знаете, че решението за това е политическо обаче и тези решения не ги взимам аз. Да ви напомня - никога не съм участвал във взимането на такива решения. Не крякайте срещу разузнавача, юрдеци. Не той взима решенията.

8. Мерките. Спазвайте, каквито мерки има, те не са никак строги. Важното е да сте здрави. Може и да се ваксинирате. Знаете, че юрдеците крякат, защото гледам доста статистиката за смъртността. Гледам я, да, гледам какво става у нас и по света. Изводът е еднозначен. При висока степен на ваксинация смъртността силно спада.

9. Веселата част.

Призивът към юрдечетата го знаете:

Спазвайте мерките, за да провалите песимистичния сценарий на Витанов, а той е, че през март месец на официалния портал ще видим над 1 000 000 като число за регистрираните заразени и над 33 500 като число за смъртните случаи. Давайте, нека на проклетия Витанов да му стане зле, нека не се реализира песимистичния му сценарий. Давайте, че ако не се напънете, ще се реализира. От вас зависи, но с крякане само няма да стане. Трябва и мерки да се спазват, ваксинацийка, туй-онуй, по-малко перчене, повече реализъм. Само така ще натриете носа на омразния Витанов. Давайте, натрийте ми носа.

Днес няма да има басня. Обещал съм ви една басня за шамандурите, но тя ще е по-натам. Днес, малко информация за това, какви са принципите, на които са построени моделите ми, от колко време се занимавам с това и имам ли си и по-добри занимания от това да смятам прогнози за коронавируса.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: