ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Увеличиха възрастта за пенсиониране
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:21 / 09.12.2011Коментари (2)1971
© Impact Press Group
Възрастта за пенсиониране се увеличава с 4 месеца за всички категории труд, приеха депутатите в парламента по време на второто четене на закона за държавното обществено осигуряване (ДОО). Гласуването на текстовете отне два дни, въпреки че в сряда заседанието на НС продължи до малко след полунощ.

Така от 2012 г. мъжете ще се пенсионират на 63 години и 4 месеца, а жените на 60 години и 4 месеца. С толкова ще се увеличава пенсионната възраст от първия ден на всяка следваща година, докато не достигне 63 години за жените и 65 години за мъжете. Това ще се изпълни през 2021 г.

Първоначално беше решено пенсионната възраст да започне да се увеличава поетапно чак от 2021 г.

Заради влошената икономическа обстановка в Европа, обаче управляващите поискаха промените да започнат още от следващата година. Идеята на ГЕРБ беше дори пенсионната възраст да скочи ударно с 1 година от 2012 г., но след диалог със синдикатите предложението беше променено до сегашния му вариант. "Мерките ни са непопулярни, но са необходими, колкото и да са болезнени, трябва да се предприемат", коментира по време на дебатите по законопроекта социалният министър Тотю Младенов. Той обясни още, че по време на криза броят на осигурените лица намалява и темпът на нарастване на доходите се забавя. "Тъй като осигурителната система е солидарна, искахме да изтеглим мерките по-рано", мотивира се министър Младенов.

Депутати от ГЕРБ пък припомниха, че мярката се налага заради огромния дефицит, който се получава в бюджета на ДОО. От около 7 млрд. лева за пенсии 4,5 млрд. лева идват по линия на републиканския бюджет.

От опозицията се отнесоха резервирано към увеличаването на пенсионната възраст с 4 месеца. "Увеличаването на възрастта за пенсиониране се отразява отрицателно на бюджета на ДОО през първата и втората година", коментира лидерът на ДСБ Иван Костов. Мая Манолова от БСП пък заплаши, че ще атакуват текстовете в Конституционния съд.

Благодарение на реформата в пенсионната система обаче ще стане възможно увеличаването на минималната пенсия от 1 юни догодина.

Така вместо досегашните 136,08 лева възрастните хора ще получават 145 лева. От увеличението ще се възползват 700 000 души, а за целта ще са необходими 36 млн. лева.

При гласуването на второ четене на бюджета на ДОО стана ясно, че размерът на обезщетенията за отглеждане на малко дете остават без промяна - 240 лева. Става въпрос за парите, които се изплащат на майките след изтичане на срока на обезщетение за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск.

Без промяна остава и максималният месечен размер на осигурителния доход. И през следващата година той ще е в размер на 2000 лева.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Супер ! Само не става ясно каква средна продължителност на живота в България прогнозират "експертите" след 2021г. Също така на всеки е ясно, че това върху каква сума се осигуряваш няма нищо общо с това каква пенсия правителството което е на власт по това време ще реши да ти бъде отпусната. Колко пенсионери има, които към сегашния момент не получават реалния размер на пенсията си поради простата причина, че когато е трябвало да внасят данъци държавата с радост им е прибирала паричките, но сега когато трябва да им ги връща под формата на пенсия - държавата слага "таван" и плаща колкото иска, а не колкото трябва т.е. за останалото до реалния размер ще има да пият една студена водица.
на 09.12.2011 г.
+1
 
 
Производителите на памперси потриват доволно ръце
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в София
Първа лига, сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: