ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Учениците от 1 до 12 клас ще изучават и здравно образование
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:54 / 10.11.2011Коментари (2)1762
©
Учениците от 1 до 12 клас ще изучават и здравно образование. Това предвиждат подготвяни промени от МОНМ и МЗ. Те ще залегнат в Закона за средното образование. Целта е децата и младежите да получат нужната култура, която да им помага да съхраняват здравето си и да бъдат толерантни към хората с различни заболявания.

Здравното образование ще включва теми като вредата от употребата на наркотици, превенция на ХИВ и СПИН, как да се храним здравословно, поддържане на добра лична хигиена, какво е донорството, как да се оказва първа помощ, как да пазим репродуктивното си здраве и др. Тази проблематика би могла да залегне в обучението по биология и здравно образование, така и в задължителноизбираемите и свободноизбираемите часове, както и в часа на класа. По решение на училището може да намери място и в извънкласни и извънучилищни дейности. 

Също така всяко учебно заведение ще трябва да има и конкретен план за осигуряване на здравословен начин на живот на учениците и преподавателите им. Това може да бъдат програми за здравословно хранене или пък за физическа активност и други.

Нуждата от подобно образование сред младите хора не само у нас, но и в ЕС е голяма. Международното проучване Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици /ESPAD/ показва, че процентът на учениците, които употребяват алкохол, цигари или други психоактивни вещества, не е малък. Петата вълна на изследването се проведе през тази година в над 35 страни в Европа. В него участваха и 2200 ученици на 16 години от България. 

Данните показват, че няма значителна разлика между поведението на българските младежи преди осем години при третата вълна на изследването и сега. Поне веднъж през живота си цигара са пушили 66% от всички анкетирани, а през 2003 г те са били 71%, сочат резултатите от проучването. През последните 30 дни поне една цигара са изпушили 39% от българските ученици. Поне едно питие в живота си са пили 87% от младежите, а през 2003 г. техният брой е бил 88%. 

През последните 30 дни поне веднъж са консумирали алкохол 65% от младежите, техният брой е същият и през 2003. Почти няма разлика и в броя на учениците, които са се напивали поне веднъж , те са около 45%. Употреба на марихуана поне веднъж през живота си обаче нараства от 21% през 2003 г. на 24% през 2011 г. През последния месец поне веднъж е пушил трева всеки десети срещу всеки дванайсети през 2003 г. Увеличение в употребата на екстази обаче няма, тя се запазва на 4%.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.11.2011 г.
0
 
 
Да въведат оказване на първа помощ още от първи клас, за да не ходят на лекции за удостоверение от Червен кръст, за да си поръчат свидетелството за водач на МПС!Тези мерки са закъснели! Щяха да спестят много пари на държавата ?
+1
 
 
Това за алкохола е меко казано демагогия. Не може на цялата централна фасада на НДК в София да има реклама "Мека топлина", в рекламнитге блокове на телевизиите да ни заливат мръсни потоци "Събрахме се", "Страст на кристали" и пр. материали, рекламиращи и насърчаващи употребата на алкохол и да очакваме от учениците трезв дух в здраво тяло. Че то ако не се пие няма да има акцизи, данъци, ДДС и съответно няма да има бюджет за здравеопазване и за нескопосани пропагандни "антиалкохолни" акции. Ами какво да кажем за рафтовете на магазините, където алкохолът заема най-почетните места. Ами за прословутото "На здраве" на семейните трапези, където и две годишните деца поемат щафетата с "НаздЛаве, мамо! НаздЛаве, тате!" Ами билбордовете по магистралите и централните сгради в населените ни места - също окичени с реклами на алкохол. Антиалкохолната пропаганда в BG е проформа и колкото да се каже, че я има. Иначе произшествия по пътищата и трагични инциденти, причинени от пияни водачи много.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: