ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Теодора Йовчева за вота на недоверие: "Възраждане" иска да покаже мускули
Автор: Веселка Иванова 13:01 / 09.10.2023Коментари (1)1250
© Фокус
Интервю с политолога Теодора Йовчева за предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус".

Първи вот на недоверие към кабинета "Денков" и то в условията на предизборна кампания. Мотивът енергийната политика на правителството и унищожаването на българската въглищна индустрия, според опозицията. Има ли основание за вот на недоверие? Ще успее ли изобщо опозицията?

Според мен вотът на недоверие трябва да бъде четен основно в контекста на предизборната кампания, защото и за участниците в него е ясно, че той по-скоро няма да бъде успешен. Трябва да бъде разгледан неговият мотив. Тежкото състояние, в което се намира БСП, влизайки в тази кампания за местни избори, е например един от факторите за подкрепа на такъв вот. "Възраждане" също иска да покаже мускули преди вота за местните избори. Така че според мен, разбира се, логично е темата, ако се внася вот на недоверие да бъде "Енергетика", защото такива са протестите към този момент. И наистина протестите са сериозни, това не бива да се подценява. Но според мен вкарването на този вот на недоверие има много повече връзка с предизборната кампания за местен вот, отколкото реален шанс да бъде успешен.

Доколкото ви разбирам, именно протестите на енергетици и миньори, които продължават и към момента, сякаш се използват като инструмент за предизборната кампания от тези въпросни политици да трупат дивиденти?

Не, не бих казала, че използват енергетиците или техните протести, просто бих казала, че като всяка една опозиция се възползват от всеки момент, в който биха могли да критикуват правителството и да намират слабите му страни. Не подозирам връзка между протеста на енергетиците и самите енергетици и миньори с представителите на съответните политически сили.

Но в крайна сметка вотът на недоверие към този момент изглежда обречен или пък не съвсем?

За мен е по-скоро обречен, макар и да има трудности в правителството, последните изявления на г-н Борисов бяха, че "той няма да е човекът, който ще събори това правителство". Не мисля, че от "Продължаваме промяната" също са давали такива изявления, както и от "Демократична България", така че основните участници, които подкрепят това правителство са повече от тези, които биха подкрепили вота.

Как бихте определили отношенията към момента в "некоалицията"

Определено те са обтегнати още със създаването на "некоалицията". Самият факт, че ние търсим езикови форми, с които да определим това съвместно сътрудничество в изпълнителната власт показва, че наистина ситуацията е необикновена и че отношенията изобщо не са гладки. Но според мен непрестижността към този момент да се отиде на нови избори е основният елемент, който крепи "некоалицията" и може би неготовността на някои от субектите да отидат на избори на национално ниво на този етап.

Д-р Йовчева, все по-често виждаме Делян Пеевски като добрия герой на деня. Според вас, каква е ролята на ДПС за стабилността на управлението към момента?

Според мен, ако разсъждаваме за активността на г-н Пеевски тук има две линии - едната е имиджов. Вероятно се търси подобряване на имиджа, който в последните години беше особено неблагоприятен медийно за г-н Пеевски. И моментът е добър за постигане на тези цели, доколкото, както казах изпращането на нови избори не е престижна опция и е възможно в този момент да се възползва от момента за имиджова кампания. От друга страна обаче има и втора линия и тя е свързана с вътрешно-партийната динамика в ДПС. Съвсем скоро пред репортери мимоходом г-н Пеевски потвърди, че вече е станал член на ДПС. А пък досега той винаги беше кандидат за народен представител от гражданската квота, което за мен е интересен момент. Като се има предвид и нещо друго, че всъщност на преговорите с протестиращите редом до Рамадан Аталай, който е може би най-силно представеният по тема "Енергетика" от ДПС, беше г-н Пеевски, а не г-н Цонев, който е председател на Бюджетната комисия и би било логично да има място на тези преговори. От друга страна, похвалата от страна на Илхан Кючюк към Пеевски също е аргумент в посока на това, че г-н Пеевски става все по-значим в ДПС. Според мен това са моменти, които трябва да бъдат отчетени, макар и да е много трудно да се анализира тази партия, защото тя е сериозно затворена и като изследователи е по-трудно да подходим към нея.

Нещо повече, виждаме, че Делян Пеевски вече е дежурният говорител на ДПС.

Да, точно това, което казах и преди малко, което мисля, че всъщност наблюдаваме тези два процеса.

Много хора се чудят къде е Мустафа Карадайъ в цялата картинка?

Да, наистина се задава този въпрос, вероятно става дума за необходимост от намиране на нови лица в ДПС, които в някакъв момент може да поемат и други постове.

Нека да обобщим тази тема, г-жо Йовчева, може ли случващото се и протестите на енергетиците да разклатят правителството или пък вече тази криза е прескочена?

По-скоро изглежда, че е прескочена кризата. Но това правителство има потенциала да бъде разклатено от всичко, както от участниците в него, така и от външни фактори. Ние се намираме в много интересна ситуация, обикновено поемането на изпълнителната власт винаги е свързано с негативи в дългосрочен план от гледна точка на спад на доверие, критика и т.н. В България обаче, в момента е също така и непрестижно да не поемеш изпълнителната власт, ако имаш потенциала за това, разбира се, защото се намирахме в изборен цикъл. Така че според мен, трябва да се направи много сериозна преценка между участниците кое е по-непрестижно – да участваш в това правителство или да се отиде на нови избори.

Предлагам сега да насочим вниманието си и върху предстоящия местен вот. Каква е прогнозата ви за него? Може ли да размести политическите пластове?

Много мои колеги твърдяха, че това е възможно. Аз съм резервирана относно категорични отговори по тази тема, защото в крайна сметка има други фактори, освен местните избори, които биха оказали влияние върху правителството. От една страна, много често се тиражираше тезата, че ако ПП-ДБ не спечелят в София, това би било сериозен аргумент за напускане на правителството или по-скоро обратно, че не биха влезли в правителство от гледна точка на предстоящите избори, за да могат да запазят потенциал за по-големите градове. Ами, те вече са влезли в такова сътрудничество с ГЕРБ, така че според мен са калкулирали вариантите. Разбира се, ако не спечелят в София, би било много тежко поносимо за тях и би било аргумент за излизане от правителството. Но от друга страна, ако наистина това се случи, ако не бъде спечелена София или друг голям град от тях, това ще покаже, че в ядрото на електората им те нямат достатъчно подкрепа. И тогава защо да се ходи на избори в такъв случай. Не съм сигурна доколко местните избори са толкова ключов залог, колкото се говореше преди няколко месеца.

Споменахте София, кандидатите тук са доста интересни. Ясна ли е, според вас интригата или все пак са възможни изненади?

Разбира се, възможни са изненади, защото и двамата кандидати споделят доста общи признаци в тази кампания. Не са политически лица, което означава, че ще се борят за периферия. Апропо, не съм сигурна, че това е добра стратегия, защото в момента в София електоратите като цяло са доста стегнати и не съм сигурна периферията колко е голяма, в която могат да се борят тези кандидати. Но друг общ признак е, че те не са достатъчно подготвени, не познават проблемите на града в дълбочина. На практика всъщност двете основни сили предложиха неподготвени кандидати за четвъртия най-важен пост в държавата, а именно градоначалник на столицата. Според мен са равностойни двамата кандидати.

Говорим за Васил Терзиев и Антон Хекимян?

Да, не са политически лица, не са т.нар. да използвам този жаргон софийски политици, защото знаете, че много от формациите изграждат и инвестират в личности на местно ниво - дългогодишни общински съветници от различни политически групи. Хора, които софиянци познават и знаят към кого горе-долу да се обърнат и кой е активен по дадените теми. В случая виждаме, че всъщност и двамата основни кандидати така да се каже са външни.

Някои от вашите колеги казват, че други двама кандидати също имат потенциал, говоря за Вили Лилков и Ваня Григорова. Според вас имат ли потенциал за борбата за кметския стол?

Със сигурност, защото все пак това не е първата кампания за проф. Лилков, той вече има кампаниен опит, има сериозни познания по проблемите на града. Г-жа Григорова е активна по национални теми, така че и двамата има с какво да допринесат за кампанията. Аз не бих искала да правя внушения кой има възможности и потенциал за кметския пост. От тази гледна точка за мен всеки един кандидат, дори и тези, които са с по-ниска подкрепа към този момент в проучванията, може да допринесе за дебата и няма причина да няма изненади.

Ако трябва да погледнем кампанията отстрани, като странични наблюдатели сякаш на този етап изглежда леко вяла. Според вас това така ли е? Ако да, ще се разгърнат ли кандидатите в предстоящите три седмици, какви са вашите прогнози?

Според мен кампанията наистина беше вяла до този момент, но сега вече има много по-голямо поле, но проблемът е, че няма да се разгърне в значимите теми, защото наблюдавахме, че в първия етап се занимаваха с личността на г-н Васил Терзиев, в момента се занимават с биографията на г-н Хекимян. И сякаш на заден план остават важните теми за София. Ако има разгръщане, аз се съмнявам, че то ще бъде по същество. Апропо, на миналите местни избори, макар един от кандидатите да беше Мая Манолова, който така да се каже беше също външен, бих казала, че все пак разговорите се придържаха към проблемите  на столицата, а сега не виждаме такова нещо.


Още по темата: общо новини по темата: 942
08.04.2024 »
07.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
05.04.2024 »
04.04.2024 »
предишна страница [ 1/157 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Просто има Основателен Аргумент! - Аргументи!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: