ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Средната заплата е близо 7000 лева, но си има изисквания и те не са малко
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:09 / 24.09.2023Коментари (1)22000
©
Обединените арабски емирства са една от най-богатите страни в света. Там практически няма просяци, а нетната заплата средно надхвърля 3500 долара на месец. Не е изненадващо, че повече от 85% от всички работници в ОАЕ са чужденци. Хората идват тук, за да печелят пари, да се забавляват и да живеят пълноценно. Въпреки това, когато търсите място под жаркото слънце в едно от седемте емирства, не забравяйте да вземете предвид редица точки: особеностите на манталитета, разликата между местните жители и посетителите, условията на труд, климатичните показатели и законовите нюанси, пише Prian.ru.

Днес населението на ОАЕ е малко над 10 милиона души, по-голямата част от които са трудови мигранти. Според проучване на HSBC, проведено през пролетта на 2023 г. сред 7000 респонденти по целия свят, това е страната, която най-често се избира от експатите. В емирствата наистина можете да си осигурите приличен стандарт на живот. Тук най-високи заплати имат 36% от анкетираните. Близо същия процент смятат, че това е много обещаващо място за кариерно израстване.

Всяка националност сред имигрантите има своя собствена роля. Ливанците например работят предимно в рекламната сфера. Филипинците, благодарение на поне малко познания по английски, се наемат в хотели, салони и ресторанти. Сред таксиметровите шофьори често ще срещнете пакистанци, на строителни обекти - индийци.

За рускоезични също е лесно да си намерят работа. Например в туризма местните власти поставят голям залог върху този сектор на икономиката. Ако вашият английски е на ниво разговорен и не се стеснявате да работите в сферата на услугите, значи има достатъчно свободни места. А ако имате и висше образование и търсена професия, работата с добро заплащане е почти гарантирана.

В тази бъчва с мед има и катран. Получаването на гражданство в ОАЕ е почти невъзможно. Ако останете без работа или визата ви е изтекла, дори ако сте успели да се ожените за местен жител, не разчитайте на паспорт - само децата ще го получат.

Изисквания към чужденци

Ако решите да работите в ОАЕ и да получавате прилична заплата, трябва да изпълните поне тези четири изисквания.

Подходяща възраст

Пригответе се да бъдете дискриминирани: Повечето новобранци са на възраст между 18 и 30 години. Ако говорим за квалифициран специалист - до 35-40 години. Има изключения, когато компаниите вземат хора на възраст 45-55 години, но това се отнася за професионалисти.

Владеене на английски език

Няма нужда да говорите арабски. Но английският е задължителен. Колкото по-високо е нивото, толкова по-широк е кръгът от свободни позиции. Има варианти за работа с основен английски или само руски - но заплащането ще бъде по-ниско.

Приятен външен вид

Повечето работни места са в сектора на услугите, така че привлекателният външен вид е изключително важен. 

Легализация на диплома

Задължително, ако сте висококвалифицирани. Нека обясним с примера на лекарите. Такива специалисти винаги се изискват в ОАЕ, но изборът е труден: страната има едно от най-високите нива на медицина в света. За да получите работа в местна клиника, трябва да положите изпит, да потвърдите опит и образование (на теория и практика) и да владеете английски език. Изпитите се провеждат два пъти годишно. И ако искате да отворите собствена клиника, трябва да получите лиценз. Страната има три министерства на здравеопазването, всяко от които издава документ за работа в определено емирство.

Няколко думи за легализацията на диплома. Този процес отнема две до три седмици. Валидността на дипломата се потвърждава от консулството на ОАЕ. Това ще изисква: 

* получават архивна справка от учебното заведение, което са завършили;

 превежда дипломата на арабски език, заверява я при нотариус, потвърждава правомощията си в Министерството на правосъдието, заверява печата в Министерството на външните работи;

* прехвърляне на дипломата и архивния сертификат в консулството на ОАЕ;

* платете такса от 150 дирхама ($ 40,8).

Характеристики на работата

Независимо от националността и длъжността, всички служители в ОАЕ имат право на 30 дни платен отпуск. Ако работодателят не ви е оставил да почивате тази година, тогава следващата година можете да вземете 60 дни почивка. Компанията не може да ви остави без почивка повече от две години подред. Приемащата компания често плаща настаняването на чуждестранен служител, медицинска застраховка и понякога храна. Повечето компании при наемане назначават изпитателен срок, който може да продължи до шест месеца. Ако кандидатът не е подходящ, има право да бъде уволнен един ден.

След официалното назначаване всяка от страните има право да прекрати договора. В случай на уволнение по инициатива на работодателя, сроковете за уведомяване на служителя зависят от продължителността на работата му във фирмата: ако служителят е продължил по-малко от три месеца, тогава той може да бъде информиран седем дни предварително; от три месеца до пет години - 30 дни, повече от пет години - 90 дни.

При уволнение по искане на служител трябва да се изпрати предизвестие до работодателя (който е посочен в трудовия договор). Но! Ако е изминала по-малко от година от подписването на договора, компанията има право да изиска възстановяване на всички разходи по наемането ви (документация, самолетни билети и др.). Освен това, ако работодателят не одобри желанието ви за прекратяване на договора предварително, може да бъде наложена забрана от шест месеца до една година за по-нататъшната ви работа. В особено тежки случаи (например, решите да напуснете на английски, без обяснение), забраната може да бъде за цял живот. Ако договорът е прекратен по споразумение на страните, поискайте от работодателя удостоверение за липса на възражения.

В ОАЕ няма профсъюзи. Ако възникне конфликт между работодател и служител, ситуацията се разглежда от Главната дирекция по въпросите на пребиваването и чужденците (GDRFA) и Министерството на човешките ресурси и емирствата (MOHRE). Решението може да се обжалва в съда.

Трудова реформа през 2022–2023 г.

Всички тези характеристики са формирани в Обединените арабски емирства доста отдавна. Но буквално през последната година и половина към тях бяха добавени редица фундаментални промени, приети като част от най-голямата реформа за последните 40 години в областта на заетостта. Нека се спрем по-подробно на основните иновации.

Работната седмица беше намалена до четири дни и половина: сега можете да почивате през втората половина на петък, събота и неделя (въпреки че нововъведението първоначално засягаше само държавни агенции, много частни компании последваха примера). Продължителността на работното време също е намаляла: ако по-рано се изискваше да се работи 48 часа седмично, то сега нататък е само 40.

По споразумение с работодателя служителите могат: да не удължават работното си време от понеделник до петък, но да изпълняват задълженията си по-бързо, да речем, за три дни.

Сред нововъведенията е и премахването на безсрочните договори: работниците се прехвърлят на договори със срок на валидност до три години и възможност за по-нататъшно удължаване.

Когато е уволнен по инициатива на работодателя, експатът има право да остане в страната и да търси нова работа до 180 дни (преди - 30 дни). В същото време в рамките на 14 дни след уволнението компанията е длъжна да прехвърли обезщетението на служителя, в противен случай ще му бъде наложена глоба. В случай на смърт на служител, работодателят трябва да изплати обезщетение на членовете на семейството му плюс да покрие разходите за връщане на тялото в родината му.

През 2023 г. осигуряването за безработица става задължително, пише pariteni.bg. Отсега нататък всички работници в ОАЕ трябва да се включат в националната програма за социално осигуряване. Схемата е предназначена за две категории служители: тези, които получават до 16 000 AED(дирхами)  (56) на месец, и тези, които печелят над тази сума. От първия задържат 60 AED (,34) на година, от втория - два пъти повече. Максималните изплащания са съответно 10 000 AED (25) и 20 000 AED (50). Служителите нямат право на осигуряване, ако са: дисциплинарно уволнени; са подали оставка; преместен на нова работа; напуснал страната.  

Заплати

Онлайн платформата Numbeo, която изчислява разходите за живот в различни страни, дава следните средни цифри за заплати и разходи в Обединените арабски емирства (към края на август 2023 г.).

Заплатата след данъци е 13 048 AED (3 552 $). Очаквани месечни разходи за един човек - 3535 AED (3), четиричленно семейство - 12 295 AED (47). И така, наемането на апартамент с една спалня ще струва чиста сума - от 3027 AED (4) извън центъра на града до 4346 AED (83) в центъра.

Покупната цена на жилище варира от 7 413 AED (2 018 $) до 10 603 AED (2 887 $) на кв. м в зависимост от местоположението. А за комунални услуги ще трябва да плащате от 600 AED (5) на месец.

Отново, това са средни цифри. Като цяло нивото на доходите на експатите, живеещи в ОАЕ, зависи от различни фактори. Сред тях: гражданство, пол, националност, квалификация, регион на пребиваване. Имайте предвид, че местните жители, при равни други условия, винаги получават повече. Според някои доклади разликата може да бъде два до три пъти. Друга несправедливост, с която трябва да се примирите, е, че мъжете са склонни да печелят 7% повече от жените във всички професии за една и съща работа.

Заплатата в ОАЕ зависи от квалификацията на служителя. Ако нямате опит, но имате висше образование, тогава има шанс да получите заплата от 00 на месец. Средното образование "струва" наполовина по-малко.

С опита всичко е просто: колкото повече е, толкова по-високо е плащането. Така че с опит от една година, ще имате поне 2 хиляди долара на месец (дори без образование). Служителите с две до пет години опит получават приблизително 35% повече новодошли. При трудов стаж от десет години доходите се увеличават с още 20%, от 15 години - с още 15% отгоре.

Най-малко получават неквалифицираните работници. Например чистачите и градинарите могат да разчитат само на 400 долара - това е долният праг на заплатата (минималната заплата в Емирствата не е законово установена). Но не забравяйте, че тези, които работят в сектора на услугите, не харчат пари за осигуровки, настаняване и храна, а пътуват до мястото на работа.

Най-щедрите работодатели са съсредоточени в Дубай. Разпределението на средните месечни заплати по професии в този град е приблизително следното. Най-високо платената група (,5-10 хиляди и повече) включва зъболекари, директори и финансови директори на компании. Мениджъри, фармацевти, адвокати и адвокати печелят между 000 и 000. Машинни инженери, журналисти, архитекти и програмисти могат да очакват 000-4 600. Медицински сестри, учители, готвачи, полицаи, фотографи, счетоводители и графични дизайнери получават от 000 до 00.Заплатата на сервитьори, касиери, секретарки и административни асистенти е 00–2700.

Данъци

За да насърчат чуждестранните специалисти да дойдат в ОАЕ, властите решиха да не въвеждат данък върху доходите на физическите лица. Физическите лица също са освободени от данъци върху лихви, дивиденти, роялти, богатство, наследство, подаръци и капиталови печалби. Чужденците с виза за пребиваване не плащат пенсионен данък. Няма и данък върху колата, но има такса за регистрация, която се плаща еднократно, в момента на покупката (0-150 в зависимост от емирството).

Що се отнася до юридическите лица, от 2023 г. компаниите, чийто годишен доход надвишава 375 хиляди AED (102 096 $), трябва да плащат корпоративен данък върху доходите - 9%. Чуждестранните компании, занимаващи се с проучване и добив на нефт и газ, се облагат с данък върху доходите в размер на 55%, клоновете на чуждестранни банки - 20%. Освен това юридическите лица с посоченото ниво на доход трябва да плащат ДДС в размер на 5%. На останалите не се начислява бизнес данък - това мотивира компаниите да отворят свои офиси в ОАЕ.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Средната заплата няма значение! Важното е какво можеш да купиш с нея!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Презастрояването на Пловдив
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: