ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Специалисти ще ни лекуват вече и без направление?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:21 / 19.12.2011Коментари (6)2556
© Plovdiv24.bg
Лекарите специалисти ще ни лекуват без пари и ще ни правят скъпи изследвания дори да сме прескочили общопрактикуващия лекар и да не сме взели задължителния сега талон - направление, без който трябва да си плащаме всеки преглед и манипулация по-нататък. Това улеснение е залегнало в проекта на Националния рамков договор за 2012 година. То е вписано по предложение на Българския лекарски съюз, който е разработил прецизна схема, по която се определя стъпка по стъпка как точно ще стават прегледите, изследванията и лечението на пациентите, които не желаят да чакат с месеци талон за направление от своя личен лекар.

Ако човек не иска да се бави, ще може да отиде веднага при лекар специалист, като ще му плати само първоначалния преглед. По-нататък обаче всичко, което се наложи да му бъде направено, ще бъде абсолютно безплатно. Това обясни заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Георги Ставракев. Ако например един язваджия не може да чака направление от своя джипи и отиде на гастроентеролог, ще му плати само установения хонорар.

След това обаче, ако лекарят има съмнение, че става дума за друго заболяване, което изисква пациентът да бъде видян и от друг негов колега, например от онколог, то самият той ще му издаде направление напълно безплатно. На свой ред онкологът ще го прегледа, но вече напълно безплатно, като при нужда ще го изпрати и на безплатни скъпи изследвания със скенер, рентген и каквито още са необходими, разясни механизма д-р Георги Ставракев.

Националният рамков договор за догодина предвижда всеки последващ преглед освен първоначалния без направление, лечение и изследвания да се поемат, както и сега, от Националната здравноосигурителна каса. Лекарите, които имат пациенти по схемата "прескачане на джипито" обаче, ще могат да издават за тях само до 10 процента от полагащите им се направления за изпращане при друг специалист или изследване.

От улеснението ще могат да се възползват само хората с перфектно внасяни здравни осигуровки, както и учениците, студентите и пенсионерите, чиито здравни осигуровки сега се поемат от държавата.

Д-р Ставракев определи предлагания частично облекчен достъп до специалист като истински пробив в здравноосигурителната ни система и подчерта, че Българският лекарски съюз ще настоява категорично при подписването на Националния рамков договор от здравната каса и БЛС, от една страна, и здравния министър, от друга, улеснението за здравноосигурените да залегне в документа.


Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.12.2011 г.
0
 
 
Извинявайте, за причиненото неудобство, аз съм лекар и смятам повече да не ви досаждам и "убивам" с лекарски грешки, некадърност, алчност и така нататък. Призовавам всички колеги да оставим всичко на естествения подбор, ние ще си гледаме нашите семейства и ще си помагаме взаимно, ако случайно "убием" някой няма да се сърдим. А естествения подбор естествено ще отсее безочливите говеда, така че интелигентните и разумни хора, които ценят лекарския труд с всичките му рискове моля директно да си загиват, за да не пречат на говедата да живеят в своя съвършен свят без лекари-убиийци!
Aнонимен
на 19.12.2011 г.
0
 
 
Една проста сметка. От Нова година -2,90 за джипи ,2,90 за специалист от доболнична помощ ,ако се налага вторичен преглед ,още 2,90 - равно на -8,70. Изследване в лаборатория - 2,00 лв- общо 10,70.Без освободените по закон-- психоболни ,раковоболни ,диабетици ,деца до 18 години,военноинвалиди,социално слаби на помощи,,арестувани и затворници...Сега те ,ще трябва да плащат не по-малко от 30 лева на специалиста , а той разполага с 10 % направления за платилите. кой губи и кой печели . Това е система ,чрез която се увеличават доходите на медицинското съсловие ,но не за сметка на Здравната каса или държавата , а за сметка на пациентите.Бюджетът прави отново икономии от болни /работещи или не /,пенсионери и донякъде социално слаби ,които се нуждаят от ежемесечна медицинска помощ. И както са отбелязали някои от преждепишещите -и досега ,който е платежоспособен или не може да чака направление ,а те ще се намалят за джипитата ,ще плаща.Нова вълна на геноцид -синхрон между управляващи и БЛС.
Aнонимен
на 19.12.2011 г.
+1
 
 
тогава защо да ходим при личния лекар за направление - и на него да плащаме такса ?
+1
 
 
Тези хора ни взеха съвсем за "аборигени". Не че не сме, но пък това вече не е сериозно. Досега как беше-плащаш си при специалист без направление, в рамките на един месец можеш да ходиш отново и то без пари. Този лекар ти издава направление ако става дума за уточняване на диагноза. За какви промени говорите г-да Лекари. Затова ли умират толкова много хора от вашите грешки и нито един лекар не е в затвора за това? До кога ще продължава този геноцид над българския пациент? Нямам думи за безочието на това съсловие!!!
Aнонимен
на 19.12.2011 г.
0
 
 
Пълни глупости! Че за какво да му се заплаща при това от здравно осигурено лице? Така е, другият път пак гласувайте за Боко и ще ви накарат да си плащате и за въздуха макар и мръсен!
Aнонимен
на 19.12.2011 г.
+1
 
 
И досе3га срещу заплащане можеше да се отиде при специалист он доболничната помощ. Тези специалисти не разполагат ли с определен лимит за направления към друг и за изследвания по линия на Здравна каса .
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Моторни спортове
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: