ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Прочетете емоционалния разказ на млад мъж, спасен по чудо след заразяване с коронавирус!
Автор: Иван Сотиров 11:34 / 28.09.2021Коментари (1)5978
©
Гюхан Мехмед от времето преди да се зарази
Пореден успех в лечението на пациенти с Ковид-19 отбеляза реанимацията на УМБАЛ Бургас. Млад мъж, интубиран и на апаратна вентилация 15 дни, започна да диша самостоятелно и се върна към живота. Вече е изписан и си е у дома, след близо месец в болницата. Шансът пациент с Ковид-19 да оцелее след интубация, по данни на световната статистика е около 10%. Освен волята и желанието му за живот, важни са знанията и уменията на лекуващия екип, съобщиха от бургаската болница.

Гюхан Мехмед е на 23 години. Завършил е гимназията по автотранспорт в Бургас. Живее в село Просеник и заедно с родителите си работи в семейния ресторант. Здрав е, няма никакви заболявания, но миналата зима изкарва пневмония, която минава бързо. "Колите са ми хоби, обичам да се занимавам с тях, да ремонтирам. Лятото често ходех изпотен по сервизите, газирано пиех, може би затова ми е паднал имунитетът. Към края на август се почувствах зле. Вдигнах температура, не можех да дишам. Опитах вкъщи с прахчета да се лекувам, но имах толкова силен задух, че родителите ми извикаха линейка", разказва той. Следващите часове са му като в мъгла. Озовал се в едно от Ковид-отделенията на болницата, където прекарал едва няколко часа - изобщо не можел да диша и трябвало да бъде интубиран. Две седмици минали между живота и смъртта.

"Аз не го помня това време. Помня мига, в който над мен имаше много лекари, вадеха от устата ми тръби, казваха ми - събуди се, страшното мина! Нямам думи да благодаря на целия екип на реанимацията и особено на д-р Люцканова, те подхождаха с голямо внимание не само към мен. Те вдъхваха вяра, кураж на всички болни", спомня си Гюхан. "Пациентите с  Ковид-19 стигат до реанимация поради комплексни причини. Зависи от имунната система, от това колко се е забавил човек, преди да потърси лекарска помощ и т.н. Нашата задача е да помогнем на белите дробове да възстановят своята функция. В по-големия процент от случаите увредите са необратими, затова болните не оцеляват. Това е факт и хората трябва да са наясно с рисковете на болестта. Надежда винаги има, помогнахме на много пациенти да се върнат живи при семействата си, борим се за всеки и това, че Гюхан вече си е у дома, е голямо щастие за нас", сподели д-р Даниела Люцканова, старши лекар в Отделението по реанимация на УМБАЛ Бургас.

Бащата на Гюхан вече се е ваксинирал срещу Ковид-19. След денонощни тревоги дали синът й ще оцелее, решение за ваксинация взела и майка му. "Ако някой ми беше казал, че това ще ми се случи, че е възможно млад мъж на 23 години, здрав, да стигне до реанимацията и до дишане чрез апарат от един вирус, нямаше да му повярвам сигурно. Аз също ще се ваксинирам, когато дойде време за това. Усещането да си бъдеш вкъщи, след толкова време в болница, е неописуемо", казва Гюхан.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
"Аз също ще се ваксинирам, когато дойде време за това." Е те това мислене не го разбирам. Кога ще се ваксинираш, може би когато и ти си на апаратна вентилация.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: