ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Позицията на Дянков за заема безкомпромисна, вижте какво написа до банката
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:38 / 28.05.2010Коментари (15)4395
© Plovdiv24.bg
Натоварването на пловдивчани с изплащане на огромни суми по инфраструктурни заеми, изтеглени от два поредни управленски екипи, е безумие, което ще се отрази както на гражданите, така и на управляващите в следващите два мандата, независимо от коя политическа сила са те, които на практика няма да могат да направят нищо за града заради дълговете. Това е официалната позиция на ГЕРБ, изразена пред репортер на Plovdiv24.bg от народния представител от Пловдив Костадин Язов. Той изтъкна, че нито техническата част е издържана, нито проектът е представен по убедителен начин.

Язов напомни, че следващата година ще бъдат получени средства по програма "Джаспърс" за подновяване на подземните комуникации, и една солидна сума ще дойде в Пловдив, така че е икономически необосновано да се оправят улици, по които малко по-късно ще се работи и то с безвъзмездни средства.

На срещата довечера със Симеон Дянков ще присъства голяма част от управленския екип на Пловдив, както и много депутати от различни политически сили. Костадин Язов подчерта, че ГЕРБ ще бъде непоклатим в позицията си, но все пак с интерес очакват да чуят убежденията на привържениците на заема.

Поради големия интерес към писмото, с което Дянков замрази заема, Plovdiv24.bg се сдоби с превода на текста и го предоставя на читателите си без съкращения.

До г-н Варел Фрийман

Първи вицепрезидент

Банкиране

Европейска банка за възстановяване и развитие

25 май 2010 г.

Относно: Проект за рехабилитация на пътища - Пловдив

Уважаеми г-н Варел,

Пиша Ви, за да изразя безпокойството си относно предложения заем от ЕБВР за Община Пловдив по Проект за рехабилитация на пътища - Пловдив, документ на ЕБВР BDS 10-076 от 31 март 2010 г.

Проектът вече беше обект на въпроси, повдигнати от Агенцията за транспортни проучвания и прогнози в София. Нейният директор няколко пъти е писал на екипа по проекта на ЕБВР, изразявайки съмненията си относно проекта и неговата структура. Писмата на Агенцията и ръководството на ЕБВР са предоставени на Съвета на директорите на ЕБВР. Агенцията също така е изпратила фотографски материали, които показват лошото състояние на главни пътища в Пловдив, които общината е рехабилитирала по предишен проект през 2006 г.

Бих искал да изразя становището на Министерството на финансите относно предложения на ЕБВР проект. Ние възразяваме срещу неговата реализация в настоящата му форма поради причини, свързани с техническия проект. Смятаме, че ще бъде по-разумно и парите на данъкоплатците ще бъдат използвани по-добре, ако този проект бъде структуриран, когато се извърши подробно проучване на управлението на обществения транспорт на Пловдив. Необходима е проверка защо се счита за необходимо да се правят големи капиталови разходи за полагане на ново асфалтово покритие преди подробен анализ на цялата система от пътни условия, безопасност и управление на трафика. Тъй като през 2011 г. за този вид дейност на общината ще бъдат предоставени средства на JASPERS, ние сме „за" изчакване на структурирането на проекта за рехабилитация на пътища, докато не бъде извършена тази работа. Последният подход следва модел на интегрирано управление на пътищата и трафика. Той ще даде и възможност за реализиране на интегриран проект с използване на средства от ЕБВР и ЕС.

На второ място, проектът повдига няколко евентуални въпроси относно коректността. В сегашната му форма в него просто се посочва, че рисковете относно обществените поръчки/изпълнението са от ниски до средни и ще бъдат намалени посредством придържане към политиките и правилата за провеждането на обществени поръчки на ЕБВР. Според мен това е недостатъчно. Като минимум бих искал да има разширена система за надзор на провеждането на търговете за услугите както за рехабилитацията на пътищата, така и за последващата поддръжка на пътищата и управлението на трафика. Един от възможните начини да се направи това е да има консултант по обществените поръчки, който да наблюдава провеждането на всички търгове по този проект (а не само да изпраща искания за одобрение до екипа по проекта в Лондон).

Предвид горното Ви моля за момента този проект да бъде отложен; също така бих искал екипът по проекта да изготви нов технически проект като обърне внимание на тези въпроси. Надяваме се те да бъдат разрешени и с нетърпение очакваме по-нататъшното ни сътрудничество.

С уважение

Симеон Дянков

Заместник министър-председател и министър на финансите

Република България



Още по темата: общо новини по темата: 91
29.08.2011 »
11.02.2011 »
10.02.2011 »
23.10.2010 »
10.08.2010 »
19.07.2010 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Пловдив е само наш! Вечно наш!
на 28.05.2010 г.
+1
 
 
И като прочетохме се оказва, че Джаспърс има проект, който вече тече под гръмкото название: Plovdiv Integrated Urban Transport Project както и такъв: Integrated water measures in Plovdiv. Някой може ли точно да ме светне какво е постигнато по тези проекти и къде се вижда резултатът за жителите на Пловдив? Източник: http://www.jaspers-europa-info.org/index.php/bulgaria.html
+1
 
 
http://www.jaspers-europa-info.org/attachments/097_jaspers_leaflet_bulgaria_bg.pdf на този линк всеки може да погледне и да разбере повече за програмата Джаспърс.
+2
 
 
Браво на Дянков! Само можем да му благодарим за отговорната позиция и смелостта да я защити. Аман от популистките фойерверки на нашите общинари и от желанието им да ни нахлузят още един тежък хомот.
-3
 
 
Само да попитам Дянков, защо ти написа това писмо, точно преди разглеждането на заема в банката? Защо сложи вето, точно преди да бъде разгледан??? Защото лъжеш най-безобразно и знаеш, че щеше да бъде отпуснат! Защо нарушаваш закона за местното самоуправление и принципите на европейския съюз за децентрализация на общините! Ти разбираш ли, Дянков, че това този път няма да мине пред никой съд, а най-вече пред конституционния, защото това е нарушение на Конституцията на Р.България! До кога Пловдив ще страда заради София, докога Пловдив ще бъде мачкан, заради мишки като теб, Дянков? Пловдив е на над 8000 год., а ти си един ултра-некадърник, който ще ни доведе до по-голяма криза от тази на Жан Виденов, и ние вървим с уверени крачки на там! Дянков, що не отидеш в Грузия, да им обясниш, как да се справят с кризата??? Ти там не можеш да минеш и 3 метра, защото ще те убият с камъни, заради некадърните меки, които си наложил там, като лице на Световната банка и си ги вкарал в невъобразима криза! Пловдив има нужда от този заем, защото това са свежи пари за града, точно по време на криза и когато ти с цялата си наглост, теглиш кредит от фискалния резерв-а по-точно от всеки един от нас! Дянков, да си пе*ал, това не е да си човек със сбъркана сексуалност, а нормално душевно състояние на някои мъже! А ти си един съединител! Пловдив не е на ГЕРБ, ВМРО или някоя друга партия-а на всички пловдивчани и когато един скапан министър, случайно озовал се като такъв, тръгне срещу цял половин милионен град, това му е най-голямата грешка! От тук нататък ти, Дянков си виновен за всяка една дупка в този град и всеки път, когато посетя сервиз, ще те псувам до 10-то коляно, щом твоя род, може да пръкне такова недоразумение като теб! И да добавя-може да мразя Гоце Първанов, ама те показа каква мишка си, когато ходеше да му се обясняваш като ученичка-нещастник!
+1
 
 
Вчера си навлякох гнева на някои колеги коментатори като изказах мнението си относно действията на Дянков, но мисля че днес моите критици ще преосмислят позицията си. "Когато губиш- незнаеш какво печелиш и когато печелиш - незнаеш какво губиш" Така бих коментирал създалата се временно ситуация относно финансирането на инфраструктурния проект за рехабилитация на 300-те улички!
0
 
 
Да го взимат този заем, ама ако го връщат само общинските съветници...
+1
 
 
Г-н Язов!Не искам Вие да защитавате моите интереси.Вие сте БИТА карта за мене.Вие И Вашите фирми ИЗМАМИХТЕ доста хора през онези минали години когато правихте онази ТОМБОЛА чрез която се нагушихте ДОВОЛНО.ВАШЕТО време ще дойде и Вие ще си платите с лихвите.
+2
 
 
Не на Симеон Дянков, а на кмета Славчо Атанасов и целия му екип искам оставката. Вие господа неможахте да се справите и затова трябва да се оттеглите достойно!
+3
 
 
60 процента от Пловдивчани са отчаени и в седмицата едвам си купуват един кренвирш и то от най евтиния! Слафчо иска да вземе 30 милиона и да асфалтира улички, който в момента са си добре и поне още 7 години ще са в ред! Нали на изборите ВМРО обещаха големи инвеститори да дойдат, а сега къде са? Вземете да помислите и да си изпълните обещанието с големия инвеститор, а не да идват чужди бакалски магазини и да унищожават нашите хранителни стоки! Браво на Дянков, че е забранил кредита и спаси Пловдивчани от още по голяма мизерия.
+9
 
 
Можем и без пристрастия! Наистина е 100 пъти по-разумно с безвъзмездни средства от програма "Джаспърс", да се извърши много по-голям обем работа от този тъп кредит за 30 милиона евро. Онзи за 50 милиона от Чомака не е още изплатен! Тепърва почват да го изплащат на солидни вноски. Средствата от програма "Джаспърс" ще обхванат необходимите дейности по обновяване на подземния кадастър плюс полагане на тръбите на "Ситигаз", кабелните оператори, и отгоре ще "запечатат" улицата със съвременно асфалтово покритие! Така няма да се копае отново минимум не 5, а 15 години! Плачат нашите главни лапачи на общината, за които "гювечът" се изпари. Да го духат лапачите! Пловдив над всичко!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Катастрофи в България
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: