Полицията към студентите: Честит празник и умната!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
09:41 / 08.12.2012
2569
Практически препоръки за предотвратяване на пътнотранспортни произшествия по време на пътуванията във връзка с празника на студентите - 8 декември 2012 г.

Във Ваш интерес е да се съобразите със следните практически препоръки, които са формулирани на базата на анализ на грешките на водачите и спътниците им, довели до тежки пътни злополуки:

По време на предстоящото честване на празника на студентите - 8 декември 2012 г. и при пътуванията, свързани с него, нарастват опасностите от тежки пътнотранспортни произшествия по вина и с участие на водачи на автомобили, най-често с малък стаж и опит, превозващи компании от студенти. Основните рискови фактори са: превишена скорост, неумение да се избира съхраняващата скорост, рискови изпреварвания, отнемане на предимство, управление от неправоспособни и употребили алкохол. 

За да се избягнат ситуации за пътна катастрофа, отговорността е основно на водачите, но и в голяма степен на спътниците им - колегите и приятелите от компанията. 
Преди и по време на празника Вашето силно приповдигнато настроение е разбираемо и логично. Но не забравяйте, че силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията в автомобила води и до безкритичност и опасна агресивност. Опасност създават и високите децибели на музиката в купето. 

1. Ако мястото на празнуване е в града, в който живеете и учите, е по-добре да не шофирате и да оставите автомобила си. Така ще избегнете притеснения и евентуални рискове.

2. Ако пътувате с автомобила на по-далечно разстояние /до заведение, хижа, хотел/, първо преценете дали опитът Ви като шофьор е достатъчен, защото са възможни зимни изненади - снеговалеж, поледици. Автомобилът трябва да е напълно подготвен - със зимни гуми, изправни светлини, чистачки и отопление. Носете в багажника и вериги за сняг, лопата, буксирно въже. По-добре планирайте пътуването така, че да избегнете шофирането на фарове.

3. Ако приятелите, които возите, започнат да се черпят още преди и по време на пътуването, не се изкушавайте дори със съвсем малко количество алкохол. Откажете се да изчислявате какво би отчел уредът за проверка, защото е доказано, че и малките концентрации на алкохол увеличават значително риска от катастрофа. 

4. Шумните разговори и високите децибели на музиката при еуфоричното настроение в купето пречат значително на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора. Помолете Вашите приятели да се съобразяват с това.

5. При пътуване заедно в група автомобили, които превозват студенти, не се поддавайте да Ви въвлекат в "състезание", "гоненица" и рискови изпреварвания. Предупредете развеселените си колеги да прекратят с проявите на рисково поведение. 

6. По пътя към мястото на празника и обратно задължително трябва да шофира най-опитният водач от компанията. Отчитайте факта, че управлението на чужд автомобил, /с чиито особености не сте свикнали/, е рисково и затова се налага да го управлявате предварително "тренировъчно" - с твърде ниска скорост по къси, ненатоварени и неконфликтни маршрути. Не поверявайте волана на неопитен шофьор, с малък стаж, който не е управлявал автомобила, с който ще пътувате. Имайте предвид, че когато повечето от компанията са пийнали, се създава голяма опасност от вземане на емоционални, погрешни решения.

7. След празничната нощ с много наздравици е важно да си починете добре и се освежите напълно. Не сядайте зад волана, ако още не сте напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. Не омаловажавайте въздействието на т. нар. "махмурлук", защото в това състояние можете да направите фатална грешка зад волана.

8. Най-добре е още вечерта да определите кой ще ви вози по обратния маршрут. Той не трябва да се увлича в наздравиците в празничната нощ, за да е бодър на следващия ден.

9. Ако попаднете в ситуация, че няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не правете компромис и не потегляйте, макар че не ви се иска да закъснявате.

10. Ако Вашият шофьор управлява рисково - превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, не се притеснявайте да му направите забележка, за да промени начина на шофиране. В крайна сметка той застрашава директно и Вашия живот.

11. След празника сте уморени, недоспали и с понижен тонус, макар и трезви. По-добре е да отложите шофирането, за да се освежите напълно. Ако все пак решите да потеглите, управлявайте с намалена скорост, на по-голяма дистанция и предприемайте рискови изпреварвания. При настъпване на опасна сънливост, не се колебайте и спрете за почивка край пътя. Дори само 20 минути сън ще Ви се отрази положително.

Пожелаваме Ви приятен празник и безопасно пътуване! 


Виж коментарите (4)

Още по темата (85):
09.12.2023 Адвокат от Пловдив: Гаджета от друга компания не се свалят
09.12.2023 Банско осъмна без инциденти след вчерашния студентски празник
08.12.2023 Студент на 60: Аз дори съм по-възрастен от бащите на някои от момчетата, с които уча
08.12.2023 Студенти от УХТ Пловдив с различна кампания за 8 декември
08.12.2023 Защо 8 декември е празникът на студентите?
07.12.2023 В навечерието на студентския празник: Механите в Банско препълнени
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).