ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Пикото е наркотикът на сезон 2015
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:25 / 21.09.2015Коментари (2)10491
© МВР
Кадър от разбита в Слънчев бряг нарколаборатория
Пикото е наркотикът на сезон 2015 и причината за това е една - действа почти както кокаина, но е три пъти по-евтин, показват анализите от вече отминаващото лято.

Метамфетаминът тонизира, дава прилив на сила, чувство за величие и изостря сетивата. Сърцето работи на тройни обороти, а тези, които го вземат могат да не спят по две-три денонощия, описват запознати дейстието на пикото.

Освен тийнейджъри, към синтетичната дрога все по-често посягат и хора в зряла възраст, които искат да бъдат по-трудоспособни.

Най-често това били таксиметрови шофьори, бармани и сервитьорки, студенти разкриват пред "168 часа" бургаски криминалисти.

А за да си доставят необходимото количество "безплатно", те неусетно се превръщат и дилъри на дребно - купуват грам, разреждат, остават една доза за себе си и другите пускат - срещу заплащане, на приятели и познати.

Заедно със синтетиката, изключително оборотна през сезона е марихуаната.

Две неща никой не може да каже за Слънчев бряг - точният брой на туристите, които почиват тук и количеството на изпушена трева, основната група туристи е от 18 до 35 години, ако всеки от тях дръпне поне по една цигара, а тя никога не е само една, се получава колосална цифра, коментира собственик на заведение с 20-годишен опит в комплекса.

Иван И. е от вътрешността на страната и работи като барман в Слънчев бряг. На 2 септември Районният съд в Несебър одобри сключеното между него и прокуратурата споразумение, съгласно което Иван признава, че е спипан с коноп. Това се е случило на 15 август малко след полунощ до общежитие в западната част на курорта.

Понеже количеството е малко - две цигари, и му е за първи път, е освободен от наказателна отговорност и е глобен с 1000 лв.

Иван е един от десетките, хванати с дрога при рутинни проверки или спецакции в най-големия черноморски комплекс. Глобата от 1000 лв. е "средностатистическата" санкция, която се прилага за притежание на наркотик и извършителят е с чисто досие.

Когато дрогата е малко, няма основание да се повдига обвинение за разпространение, освен ако реализацията не е в момент на продажба, признават полицаи.

Всички са наясно обаче с трика на дребните дилъри - носят в себе си по доза-две, останалите са скътани в тайник за следващия клиент. Затова винаги се претърсва жилището или квартирата. Понякога допълнителни дози изскачат и там, но опитните дилъри използват други места, които нямат пряка връзка с тях.

С десетина дози - коноп и амфети - около 30 минути след полунощ на 2 август пред заведение в Равда е хванат студентът М.М. През деня младежът припечелва като спасител на плажа, но въпреки това кара "БМВ Х5". Той също е осъден по бързата процедура. Количеството е твърде голямо, за да се размине с глоба. Споразумява се с прокуратурата за 4 месеца условно.

От началото на сезона в графика на съда има поне по едно дело по този текст от закона и обикновено се приключва по бързата процедура. Многото 24-часови задържания с марихуана и синтетика са типични за всяко лято, разликата тази година е в броя на образуваните досъдебни производства за притежание и за разпространение на наркотични вещества - те са скочили над два пъти.

До момента те са 230 при 160 за 2014 г., казва началникът на РУП Несебър Живко Даскалов.

"Успяхме да постигнем този резултат, защото работим основно върху конкретните лица, които разследваме за грабежи, кражби от хотели. Дрогата винаги върви с подобни престъпления", коментира Живко Даскалов. Преди да поеме най-горещото полицейско управление това лято той бе топкриминалист в Областната дирекция на МВР в Бургас

Другата разлика предишните сезони е, че през последните месеци има няколко по-мащабни реализации, свързани с "готвенето" на т.нар. дизайнерска дрога.

Разбитите в Бургас и Слънчев бряг нарколаборатории са синтетична дрога са общо пет, две от тях в началото на септември. Логично е да са на тези места, обикновено дрогата се произвежда близо до районите, където се продава, а Бургас и топкурортът са най-активните пазарни терени, коментират запознати с наркоразпространението.

Една от разбитите съвсем скоро нарколаборатории в Бургас бе тази на 27-годишния Валентин В.-Халката. Той бе задържан с дрога на 1 септември.

След ареста криминалисти претърсват апартамента на Халката в к-с "Възраждане" и попадат на мини цех за производство на синтетична дрога.

Намерени са 4 колби, прекурсори за приготвяне на метаамфетамин, около 100 грама амфетамин, един газов пистолет и 9 стоп патрона.

Трима столичани - двама мъже на 31 и 43 г. и 26-годишна жена, бяха задържани в началото на септември след спецакция на полицията в Созопол.

Полицаите са ударили две тавански помещения на ул."Вихрен", превърнати в наркодепа.

В едната от квартирите, обитавани от 43- годишния Христо В. и 26-годишната му приятелка Ани К. са намерени и иззети полиетиленов плик с 10 сини таблетки екстази, амфетамин, чието количество и точен състав се изяснява от назначената вече експертиза. Наред с дрогата са намерени 40 патрона, 22 калибър като потвърждение на тезата, че наркопрестъпленията обикновено вървят ръка за ръка и други криминални прояви.

В съседно помещение, обитавано от 31-годишния М.М. полицаите открили плик с 9 таблетки екстази, 4 парчета кристалообразно вещество, което при извършения полеви тест реагират на амфетамин, електронна везна, патрон от същия 22-ри калибър.

"Готвачите", които произвеждат пико, в повечето случаи са зависими, които се учат помежду си на "занаят".

И това е най-опасното, защото никога не се знае какво точно има в една доза, коментират разследващи.

Понеже се използват предимно туристически газови котлони и няколко колби, нарколабораториите са мобилни. Понякога обаче стават и издънки - гърмене на газови бутилки, пожари, при които и стоката и оборудването се унищожават.

Около 4 часа трае един производствен цикъл, а количеството готово пико е между 30 и 50 грама. Това обаче е чистото количество, което до крайния потребител достига в съотношение 1:10, разкриват запознати. Една "двайска" /което е 0,2 грама/ на пазара върви по 20 лв. 

"Всичко зависи от качеството на наркотика. Един грам метамфетамин обикновено струва около 60 лв.

Можеш да го намериш и два пъти по-евтино, ако имаш познат "готвач", казва посветен в наркопазара по морето.

По данни на полицията забъркващите дрога са от 20 до 35-годишни, често криминално проявени. Около тях има по 5-6 човка, които пласират "производството".

Повечето са без химически познания, които се учат се в движение от по-опитните.

Необходимите съставки за пикото се знаят, като публична тайна е, че при приготвянето основната съставка ефедрин или псевдоефедрин, се извлича от противогрипни медикамети. 

Най-достъпно у нас е лекарството "Хюмекс грип", което се изписва при грип и може да се купи от аптеката без рецепта. Има и други медикаменти с ефедрин, които "готвачите" си поръчвали от Турция.

Извличането на ефедрина от дадения медикамент става с тулол, част от който остава в наркотика и това го прави още по-опасен, казват вещи в занаята.

Освен от бургаски производители, пазарът в Югоизточна България се зареждал и от "майстори" от Сливен, казват криминалисти.

Крупни дилъри обаче, каквито имаше на хероин преди десетина години, преди още синтетиката да завладее пазар, вече нямало.

"Пазарът е свободен. На него действат по-дребни играчи, а не организирани престъпни групи от сорта на разбитата групировка на Митьо Очите. Сега основни са шанаджийски групички, които работят за себе си. При тях няма стройна йерархия от лейтенанти, улични дилъри , касиери и т.н.", обяснява схемата бургаски криминалист от звеното за противодействие на наркоразпространението.

Такава била и схемата при марихуаната. Тенденцията е все повече дребни играчи на пазара, които сами си отглеждат тревата в апартаменти, оборудвани като мини наркоплантации.

Предлага се предимно холандска марихуна, тъй като тя се отглеждала лесно в жилищата-плантации. Пакетче семена може да се поръча и чрез интернет, струва около 100 лв. , казват осведомени.

Една от последните разбити наркоплантации в Бургас бе в апартамент на крачка от училище в к-с "Славейков". Всяка стая от жилището в бл.165 била оборудавана с необходимото осветление и отопление за добрия растеж на тревата.

Местните наркофермери постепенно изместили традиционните допреди 4-5 г. доставки на канабис по морето от Благоевградско и Петричко.

Естазито също е на мода край морето това лято, но то има по-различно действие от пикото и се предпочита основно от чужденците, казват запознати с наркотенденциите.

Криминалисти от полицейското управление в Слънчев бряг през ден задържат и потребители на екстази. Дизайнерската дрога се предлагала под формата на сини хапчета с логото 15.

Какво идва към нас от чужбина?

В Русия е все по-модерна става т.нар. "крокодилът" - вид синтетична дрога, която се вкарва венозно. Според запознати има много силен адреналинов ефект, който трае няколко часа, но въздействието й върху съдовата система е пагубно. На практика разяжда вените отвътре, води до мозъчни увреждания и смърт вследствие на жестоки кръвоизливи, обясняват медици.

Все още българските специалисти не са наясно какви са съставките на "Крокодила", а и няма данни тя да се разпространява у нас. Не е изключено това да стане скоро пред вид големия наплив на руски граждани през последните години - като туристи и като постоянно живеещи.

По български цени доза "крокодил" би струвала около 40 лв. Специалистите отчитат още една модерна зависимост, която идва от Русия - при по-младото поколение от 16-18 годишни обичайната консумация на алкохол се заменя с инжектирането на концентрат във вените. Така се постигал ефект на силно опиянение без издаващата миризма.

Според експерти "Ангелският прах", известен още и като синтетичен кокаин, е сред най-популярните наркотици в САЩ, през последните 5-6 години. По въздействие се доближавал до кокаина, но на много по-социални цени - при 120-130 долара за грам кока, прахчето излизало тройно по-евтино около 35-40 долара.

Прашецът, модерен край Лос Анджелис, все още е екзотична рядкост в Европа.

"Третата екзотична дрога се свързва с Южна Америка, по-конкретно с Бразилия. У нас има случаи, при които хора с финансови възможности плащат по 2500 долара, за да дойде "гуру", който да надруса децата им", разкрива д-р Ивайло Димитров, който от години работи със зависими пациенти. 

Идеята била, че когато се употреби това наркотично вещество - с много силен халюциногенен ефект, човек "преживява" смъртта и това го отказва от дрогата.

"Звучи абсурдно, но в отчаянието си хората правят и това, в моята практика имам три такива случаи, при които и след "гуруто" пациентите продължиха да се друсат", обяснява медикът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
10% от учениците не са употребявали марихуана. 30% пушат редовно.
0
 
 
Ей какъв професионален анализ! Министърът на финансите или на икономиката го е правил? То не са "термини", то не са глупости! Ако беше жив Дядо Вазов можеше и поема да му напише на "пико"-то! Като сте толкова "навътре" в нещата, защо нищо не се прави против разпространението и употребата на наркотици? Това е пълна деградация на общество и държава!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: