Педиатри: Трябва да има някаква възможност, за да излизат децата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:32 / 23.04.2020
4985
Педиатри призовават да се отворят парковете и планините за разходки на децата. Те препоръчват въвеждане на времеви диапазон, в който все пак родителите да могат да разхождат малчуганите на чист въздух и слънце в градските паркове и планините. Опасенията на медиците са, че затворени вкъщи за по-дълъг период от време, децата не могат да изразходят енергията си, което неминуемо води до невротично поведение и проблеми. 

Добър имунитет сред децата се изгражда чрез балансиран хранителен режим, разходки на чист въздух и физическа активност. Много е трудно в сегашната ситуация децата да си стоят само вкъщи, защото те имат нужда да излизат навън при спазването на всички противоепидемични мерки, обясни  педиатърът д-р Николина Колева пред БНР.

"Един от факторите за добър имунитет е редовни, умерени физически упражнения. Също така разходки навън, излагане на слънце. Като цяло закаляване на организма. От медицинска гледна точка в историята на медицината едни от най-големите епидемии са се преборвали именно с разходките на чист въздух и слънце и затова изолацията на децата у дома не мисля, че се отразява много добре".

Намалената физическа активност и ограниченото излагане на слънчева светлина неминуемо води до срив на имунитета сред децата, смята и завеждащият педиатричното отделение в многопрофилната болница в Добрич д-р Йовчо Йовев. Той също е на мнение, че парковете трябва да бъдат достъпни за децата в определен времеви отрязък.

"Аз мисля, че парковете и градините трябваше да останат точно за разходка на децата, защото първо те имат най-голяма нужда, не само като нещо, което подкрепя имунитета, а нещо, което подкрепя физическото развитие, растежа и съзряването на детския организъм. Затварянето на детски заведения, ограничаването на контактите постига 94-95% от търсения ефект", коментира специалистът. 

Опасения, че след дългия период прекаран у дома децата ще боледуват по-често, изразява и д-р Яница Радева. Затова и според нея те трябва да бъдат вече допускани до разходки в парковете.

"Много от децата живеят в апартаменти, нямат никакъв достъп до свеж въздух, до слънцеогряване", заяви д-р Радева, затова според нея частично облекчаване на режима с възможност за посещения в парковете е "много добър вариант за децата, дори и да не е всеки ден - да има някаква възможност да излизат децата".

По думите на д-р Кремена Парушева притеснение сред родителите за ваксиниране на децата заради извънредното положение по-скоро няма.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).