ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Паметникът на Филип Македонски създаде скандал между общината и областната управа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:45 / 13.01.2011Коментари (38)7822
© Plovdiv24.bg
"Докато аз съм кмет, няма да демонтирам нещо, което е направено. Според архитекти има и други решения и паметникът на Филип Македонски да бъде запазен. В сряда, в 10 часа окончателното решение ще е на Експертният съвет, но чувам, че и двете могат да бъдат реализирани", много развълнувано коментира кметът Славчо Атанасов писмото на Иван Тотев до Община Пловдив.

Става въпрос за Римският стадион до Джумаята, чийто проект е от времето на бившия областен управител Тодор Петков. По този проект в писмото си Тотев иска да демонтира паметника на Филип Македонски и е предвидил пари в проекта за това. В писмото липсва, че са осигурени и средства за неговото преместване. От Общината не са съгласни с Тотев, тъй като смятат, че няма за какво да бъде премахван паметникът и от областна администрация могат да преработят проекта, а и окончателното решение ще се вземе от Експертен съвет, на който ще присъстват и съветници и може би ще е открит за гражданите.

"Ако искам да преча на държавата, то мога да бавя проекта на Тотев, но няма да го направя, тъй като сме пловдивчани и трябва да работим за Пловдив. Той помага, когато може и аз ще му помогна каквото мога", поясни Александър Долев и каза, че Римския стадион е на пловдивчани, а не на Тотев или на Атанасов.

Зам.-кметът призова Иван Тотев да намери архитектурно решение, тъй като Общината "влиза отново в много опасна зона: решение на сесии, преместване, пари, а това не е добро, защото паметникът е дар от град Солун и може да стане международен скандал", допълни още Долев.

Според Общината паметникът на Филип Македонски трябва хармонично да бъде вписан в Римския стадион и да бъде запазен. Славчо Атанасов влезе по време на брифинга с Долев, за да го подкрепи и успокои страстите у някои от присъстващите , че паметникът ще бъде премахнат.



(C) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 161
11.04.2023 »
17.02.2023 »
29.01.2023 »
23.01.2023 »
18.01.2023 »
16.01.2023 »
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Паметника на Филип Македонски е много хубава и талантлива художествена творба и стои много добре на това място. Пловдив няма кой знае колко красиви паметници като този. А на Тотев като много му се бутат или местят паметници да се заеме и премести паметника на Альоша, този груб каменен мастодонт стърчащ над града, който според мен няма художествена стойност(за носталгията на някои хора по Альоша не ми се говори). Но ако Филип Македонски няма принос исторически за Филипополис то Альоша го има още по-малко.
0
 
 
Пловдив идва от славянското Плъвдив/Пълдин и пр. Името е пославянченото Пулпудева, бидещо тракийския превод на Филипополис. Тоест Пловдив е градът на Филип. Искаме или не това е така. Друг е въпросът, дали това е Филип Втори, Трети или Петнадесети. Аз мисля и искам да мисля, че е Втори. Това, че е грък или македонец няма голямо значение. Йосиф Шнитер, споменат по-долу, също не е българин. Както и Евмолп - синът на Посейдон. На него е кръстен градът първоначално. Колкото до това, че Филип Македонски не е грък , хайде моля ... що ще чини на Олимпийски игри, ако не е грък. Че и дядо му преди него. Дето е бил ... по модерному ще звучи нещо като уредник. На Олимпийски игри други племена не са допускани, камо ли пък на служба. Градът носи името на Филип II Македонски и аз съм много доволен от това. Западната цивилизация ще се нуждае от повече от две хилядолетия, за да може отново да направи, това, що е сторил синът на Филип - да завладее Азия. Паметникът има място и трябва да остане. Непловдивчаните, които не го харесват - ей ви София. ... Опа, ама и София е гръцко име ... ами не знам тогава. Може в Димитровград, ама Димитър е мъжкия еквивалент на Деметра - богинята на плодородието, сиреч отново елинско. Лошо! Ами сега?
0
 
 
Пловдив не е градът на Филип Македонски", казват много съвременни историци. Общоприета е тезата, че Градът на тепетата е кръстен на своя покорител Филип Македонски - баща на великия Александър Македонски. След множество изследвания обаче, става ясно, че Филип дори не е влизал в Пловдив. Следователно няма как да е дал и името си на града. Нито неговият историограф Теопомп, който документирал всичко, е писал по въпроса, нито някой друг. Само Тацит "е чул, че Филип е дал името си на Филипополис". Но най-вероятно този Филип не е Македонски, а Филип I Араб, който е управлявал Рим. През 247 година сл. Хр. той направил множество дарения и подобрения на тогавашните градове по света, по случай 1000 години от основаването на Рим. Сигурно това е била и причината, поради която са кръстили Пловдив Филипополис.
0
 
 
А ВИЕ КОЯ ЛИчНОСТ ПРЕДЛАГАТЕ КАТО СИМВОЛ НА Пловдив?! мИСЛЯ чЕ ФИЛИП БАщА НА АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ Е НАИСТИНА ОСНОВАТЕЛЯ НА СЪВРЕМЕННОТО ЛИЦЕ НА Пловдив!
+1
 
 
Мнооого са прави почти всички преждепишещи! Сал един С(Г)лав(ф)чо не вдява. Дерзай С(Г)лав(ф)чо малко ти остана! Като изчезнеш от политическата сцена, голяма част от пловдивчани ще си отдъхнем и мноооого се надявам този път, този който изберем да не ни излъже! ИНФОРМИРАЙТЕ се Хора и МИСЛЕТЕ много добре, като гласувате на изборите!
0
 
 
Даам това гелосано мекеренце Тотев е много силен в демонтирането, в преченето и подливането на вода на Кмета Славчо Атанасов в алчните си опити на всяка цена да стане той самият кмет на Пловдив. Но помнят герберските умници във форума миналата година на 3 март когато ВМРО пусна билбордове с територията на Санстефанска България и гръцкия консул се разписка как това било "скандално"- тогава чия страна зае Тотев- на гръцкия консул! Тогава имало опасност заради тези билбордове да стане международен скандал с Гърция, а сега друга песен пее мухльото- трябвало да се махне паметника- и така да е направи нещо за града бе а не само за хетелиерството си бе комсомолец после се прави на мъж! А ако някой върви срещу интересите на Пловдив- то това е именно Тотев с всяческото си пречене на общината в опита си да вземе ДЪЛЖИМИТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА 30 МИЛИОНА ЛЕВА ОТ СОФИЙСКИТЕ БАЛИ С БОКЛУК! Искрено ще се радвам да видя посърналата физиономия на самовлюбения глупак като загуби местните избори.
0
 
 
хеххехее Филип Македонски да не е римски пълководец, че Славчо ще настоява да седи в центъра на римския стадион. Няма нищо. На сельото Славчо ще изтече мандата и след това ще се премахне това недоразумение от джумаята. Идеята на Резон не е лоша паметника на Македонски да се премести на Гроздовия пазар. На римския стадион би подхождало статуя на СПАРТАК например. Няма нужда да изброявам причини защо именно СПАРТАК...
+3
 
 
Това е ще траем още 6 месеца. Този "човек"(Славчо), не мога да разбера до кога ще върви против Пловдив. За мен като пловдивчанин е много по важно да стане проекта с Римския стадион, проект който ще докара много туристи и ще изглежда наистина добре, от колкото тоя паметник. Тия в тази община трябва да ги разбием на другите избори, че тежко ни, както са се наредили комунист до комунист и най-отпред военен. Още 6 месеца, стискаме зъби, траем и след изборите награбваме новия кмет за масови проверки на цялото сегашно управление и глоби, че не е спечелен нито един лев от евро парите! Тия "господа управници" трябва да дадат обяснение на пловдивчани, защо вече по стандарт сме даже и след Стара Загора, Бургас, да даже и Варна! Колко инвестиции са влезли в града ни по тяхно време? И защо николко, защо нито един инвеститор не избира най-стария град в Европа?
+3
 
 
Филип Македонски НЕ Е ОСНОВАЛ град Пловдив,просто го е превзел,опожарил,поизклал този и онзи и блюдолизниците му го прекръстили на негово име!Иначе на паметника може да се намери подходящо място след извършване на работата по стадиона.
-3
 
 
Г-н , Тотев, нямате ли си друга работа та ще премествате паметника. Ето София си гласуват един милиард и триста и един милиона лева, като е два пъти по -голям от Пловдив. За Пловдив правителството отделя двеста милиона лева. Г-н Тотев , борете се за Пловдив и не измествайте актуалните въпроси за деня с маловажни.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: